[szukam] Dobry mechanik dla Niviasty w Szczecinie?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » pn wrz 11, 2006 8:31 pm

Ale się porobiło, pytałem o mechanika a wywołałem dyskusję na temat 'co jest lepsze' ;-)
Nie znam się na terenówkach, ale wiem że nie należy strzelać z armaty do komara, z takim też założeniem przymierzam się do zakupu auta. Może przy dyskusji 'dobry czy zły' warto by zastanowić się do czego ma być przeznaczony, bo nawet taki laik jak ja wie że Niva do rajdów ekstremalnych się nie nadaje.
Osobiście poszukuję samochodu który:
- bez większych problemów pojedzie po leśnych i polnych drogach, a czasami po bezdrożach, brodach itp., ale bez szaleństw;
- wygodnie zapakuje się do niego cztery osoby, dwa plecaki po 60-70 litrów i klatkę z kotem, a jednocześnie będzie krótki;
- będzie miał minimum elektroniki, komputerów itp.;
- nie przemęczy się jak będzie robił jakieś 700 km miesięcznie (w wersji optymistycznej, bo wątpię czy mam tyle wolnego czasu na wyprawy w teren);
- będę mógł bez większego stresu postawić w lesie i oddalić się od niego (będzie mało atrakcyjny dla złodziei);
- będzie na tyle 'nieładny' że jak porysuję lakier, to łzy do oczu cisnąć się nie będą;
- będzie kosztował w granicach 5 do 7 tysięcy, przy założeniu że jest w dobrym stanie a nie do remontu kapitalnego.
...aaa, wiem że takie rzeczy to tylko w erze ;-)

Proszę o podpowiedź które auta spełniają te warunki i pisze to poważnie, bo Niva którą chciałem kupić stoi teraz w komisie w Bydgoszczy. Jej wartość podskoczyła o 3,5 tys. złotych, cudownym zrządzeniem losu przebieg zrzucił kilka kilo ze 180 tys. na 90 tys. i nie wiem czy to było przejęzyczenie, czy nie ale wygląda na to że odmłodniała z rocznika '96 na '99. Tego egzemplarza raczej nie kupię, a to oznacza że nadal szukam auta które spełni moje oczekiwania :-)

Awatar użytkownika
a-d-i-k

Post autor: a-d-i-k » wt wrz 12, 2006 9:23 am

Niva to naprawde fajne autko. Zakupilem, wydalem na nia kupe forsy, ale sprawia mi radosc. Powiem Ci tylko tyle - omijaj Bydgoszcz i pana MIETKIEWICZA szerokim lukiem. Jego pseudosalon to jedno wielkie oszustwo. Pozdrawiam, Adik

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » wt wrz 12, 2006 9:38 am

W zamierzchłym numerze gazetki zakładowej "Off Road" były dość dobrze opisane + i - Nivy. Poszperaj w archiwum.
Co do Twoich potrzeb, to może rzeczywiście by niva pasowała z jednym wyjątkiem. Poj bagaznika [szczególnie przy butli gazowej].
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » wt wrz 12, 2006 3:22 pm

Dwa plecaki i kot wejda bez problemu ;-)

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » śr wrz 13, 2006 6:31 am

opcionalnie 200 l ropy w karnistrach :wink:
Ja w swojej nivce często muszę wozić wózek inwalicki promyk-duży
wchodzi bez składania kanapy a do wszyskich osobówek dup...a:)2 i za to kuźwie kółka bym ozłocił

Awatar użytkownika
Kazior4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kazior4x4 » czw wrz 14, 2006 6:16 pm

chlopcze niemow do mnie w ten sposob bo pierdolnac to ja ciebie mnoge i wtedy ty bedziesz potluczony .jak chcesz objechac moj pojazd skoro nawet niewiesz co to jest ?taka jest moja opinia o nivie i jej nie zmienie.
pozatym nikt tu nie zadal pytania jak dobrze przygotowac lade do terenu ,piszesz ze mozna ja porzadnie zrobic i bedzie dzielna.to samo mozna zrobic z kazdym innym samochodem i tez bedzie dzielny ,tylko ze niektore sa fabrycznie bardziej dzielne i wytrzymale niz niva .[/quote]

Hey - nie chciałem Cię Hajdi obrazić, tylko wyraziłem swoją opinię na temat Twojej opinii. A Ty od razu z grubej berty lecisz... Dla Ciebie Nivka będzie :)3 bo brak ramy i ruskie, a dla mnie pickupy (nawet Nissany) będą :)3 bo długi zejścia i rampowy. Ale - jak pisał Tomek - trzeba mierzyć siły na zamiary i dobierać bulwary/parchy/syfy do swoich preferencji. Peace.
Życie to nie bajka, nie głaszcze nas po jajkach

Były: Ładzianka 1.9D, Suza 1.3B
Jest: Vitka 1.6B

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”