To jest patent Górala z Łada Klub Polska; założył butlę w miejscu tłumika końcowego, wybudował dla butli stalową obudowę z wejściem od strony bagażnika; wydech wyprowadził przed tylnym kołem na bok.Marek D. pisze: kiedyś widziałem w sieci taką fajną do wciśnięcia pod podłogę bagażnika.
nie wielka pojemność ale za to cały bagażnik wolny. (szukaj na stronach producentów takiego z dwóch wąskich zbiorników)
smierdzi paliwem w srodku.
Moderator: Albert_N
- Marek D.
-
http://www.stako.pl/text.php/2547d23951 ... 3e635dbe8c
O czymś takim pisałem - fakt do ekstremu to się nie nadaje.
O czymś takim pisałem - fakt do ekstremu to się nie nadaje.
W końcu dobrałem się do baku (nawet udało sie bez odczepiania gazu). Mam pytanie co to są te zaznaczone strzałkami wężyki (na schematach jakie sciągnąłem z forum ich nie ma)

Najgorsze ze poprzedni właściciel zabezpieczył czyms podłogę i to coś się rozpuściło od benzyny teraz mam na podłodzę maź którym nie wiem czym usunąć.
I żeby nie było wciąż Ją lubię.

Najgorsze ze poprzedni właściciel zabezpieczył czyms podłogę i to coś się rozpuściło od benzyny teraz mam na podłodzę maź którym nie wiem czym usunąć.
I żeby nie było wciąż Ją lubię.
NIVA 1.7i `96
Jak mówi pewne znane w niektórych kręgach pismo: Szukajcie a znajdziecie.
W nowszych ładach (niż te na schemacie) inaczej rozwiązany jest system odpowietrzania: http://ladaparts.ru/niva/2121/a210.jpg
Więc jak tylko wzejdzie słońce już wiem czego szukać.
Tylko wciąż nie wiem jak usunąc tą maź z podłogi
W nowszych ładach (niż te na schemacie) inaczej rozwiązany jest system odpowietrzania: http://ladaparts.ru/niva/2121/a210.jpg

NIVA 1.7i `96
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
pewnie by się nie sprawdziłoSniper pisze:No w osobówce sie sprawdza - ciekawe jakby w nivie się sprawdził bo to w sumie nie to samo

gdybym założył gaz, w swojej, to zdecydowanie butla do bagażnika.
- bartekbp01
-
- goslawen
-
- Kontaktowanie:
Rozebrałem sobie ładnie to samo co i Ty. Ta maź jaką ją nazwałeś to normalne co w Nivkach siedzi, miało to być chyba do wyciszenie samochodu
Niestety od benzynki się rozpuściło i ja to wywalałem kawałkami. Myślałem, żeby to potem od nowa wygłuszyć tym razem lepszym materiałem, ale z racji tego, że sprzedaję pozostawię to w końcu nowemu właścicielowi. Nic to jednak nie dało mi mimo tych zabiegów dalej śmierdzi paliwem, może gdzieś go tyle wyciekło, że pod bakiem siedzi? Co zrobiłeś z tymi rurkami od odpowietrzenia?

Druss1982 pisze:Jak mówi pewne znane w niektórych kręgach pismo: Szukajcie a znajdziecie.
z nad wlewu paliwa wychodzi gumowy wężyk odpowietrzenia podczepiłem je na trójniku pod niego, co nic nie dało, w wężykach stało paliwo, a po odkręceniu korka wlewu syczało i "pluło" paliwem. Mam założony nie oryginalny korek zrobiłem w nim malutki otwór i wszystko jest ok.
A co do zapachu paliwa, to okazało się ze wężyki były tak stare że zrobiły się sztywne i jeden po prostu pękł, teraz założyłem nowe ii smród ustał.
A co do zapachu paliwa, to okazało się ze wężyki były tak stare że zrobiły się sztywne i jeden po prostu pękł, teraz założyłem nowe ii smród ustał.
NIVA 1.7i `96
- bartekbp01
-
ODSWIERZAM TEMAT KU PRZESTRODZE!!!!!!
w zeszłym tygodniu wybrałem sie do gaziarza celem zanabycia i montażu instalacji gazowej(!!) Akcja przebiegła szybko bo w ciągu jednej dniówki oraz jak się zdawało bardzo pomyślnie...odebrałem autko , jezdziło super , lepiej niz na benzynie....no właśnie benzyna-od poczatku jak wziołem auto do gaziarza to w środku unosił sie jakiś dziwny zapach kojarzłem go bardziej z zapachem gazu niz benzyny ale z każda godziną było coraz gożej .W końcu w sobote smród benzyny w srodku był nie do wytrzymania a do tego odkryłem że pod autem mam kałuże . zdecydowałem sie na wyjęcie baku , i po jego wyjęci okazało sie że jest dziurawy.....ale skąd dziura zapytacie?? ano z tad że szanowny konował gaziarz montując któryś z przewodów wrąbał wkręta o długości 45mm w podłogę i nie spodziewając się tego przewiercił mi bak
DEBIL jeden
najgorsze jest jednak to że benzynka lała sie po podłuznicy z tyłu jakieś 5 cm od wydechu i wole nie myślec jaka by była reakcja łańcychowa gdyby się ona dostala na rurę wydechową
w zeszłym tygodniu wybrałem sie do gaziarza celem zanabycia i montażu instalacji gazowej(!!) Akcja przebiegła szybko bo w ciągu jednej dniówki oraz jak się zdawało bardzo pomyślnie...odebrałem autko , jezdziło super , lepiej niz na benzynie....no właśnie benzyna-od poczatku jak wziołem auto do gaziarza to w środku unosił sie jakiś dziwny zapach kojarzłem go bardziej z zapachem gazu niz benzyny ale z każda godziną było coraz gożej .W końcu w sobote smród benzyny w srodku był nie do wytrzymania a do tego odkryłem że pod autem mam kałuże . zdecydowałem sie na wyjęcie baku , i po jego wyjęci okazało sie że jest dziurawy.....ale skąd dziura zapytacie?? ano z tad że szanowny konował gaziarz montując któryś z przewodów wrąbał wkręta o długości 45mm w podłogę i nie spodziewając się tego przewiercił mi bak

najgorsze jest jednak to że benzynka lała sie po podłuznicy z tyłu jakieś 5 cm od wydechu i wole nie myślec jaka by była reakcja łańcychowa gdyby się ona dostala na rurę wydechową

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

- bartekbp01
-
- bartekbp01
-
no i powiem Ci że zadzwonił do mnie na następny dzień z propozycją pospawania i po zastanowieniu przyjąłem propozycje....pospawał i jest dobrze a dwa przeglądy gazu mam za darmo...matoł ale uczciwyMarek D. pisze:Delikatny jesteś - skoro to taki kozak to ja bym kazał mu to pospawaćbartekbp01 pisze:co też właśąnie uczyniłem!!!uprzednio wrzucając do środka małą torebkę foliową z bęnzyną
![]()
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

- Marek D.
-
Nie wiem, ale spytam gościa, którego majster wypuścił z niedokręconym wahaczem (pięknie koło się w bramie zakładu złożyło) . Majster zobaczył klienta po tygodniu - jak mu z oczu opuchlizna zeszłaSniper pisze:@ Marek D. a co byś zrobił takiemu "mechanikowi" , który Ciebie puścił na autostradę z niedokręconymi przez niego uprzednio kołami![]()