smierdzi paliwem w srodku.

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Maykel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maykel » pn sty 14, 2008 9:32 pm

Marek D. pisze: kiedyś widziałem w sieci taką fajną do wciśnięcia pod podłogę bagażnika.
nie wielka pojemność ale za to cały bagażnik wolny. (szukaj na stronach producentów takiego z dwóch wąskich zbiorników)
To jest patent Górala z Łada Klub Polska; założył butlę w miejscu tłumika końcowego, wybudował dla butli stalową obudowę z wejściem od strony bagażnika; wydech wyprowadził przed tylnym kołem na bok.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt sty 15, 2008 1:34 pm

No w osobówce sie sprawdza - ciekawe jakby w nivie się sprawdził bo to w sumie nie to samo :D
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » wt sty 15, 2008 2:37 pm

http://www.stako.pl/text.php/2547d23951 ... 3e635dbe8c
O czymś takim pisałem - fakt do ekstremu to się nie nadaje.
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
Druss1982
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Druss1982 » pt sty 18, 2008 4:45 pm

W końcu dobrałem się do baku (nawet udało sie bez odczepiania gazu). Mam pytanie co to są te zaznaczone strzałkami wężyki (na schematach jakie sciągnąłem z forum ich nie ma)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najgorsze ze poprzedni właściciel zabezpieczył czyms podłogę i to coś się rozpuściło od benzyny teraz mam na podłodzę maź którym nie wiem czym usunąć.

I żeby nie było wciąż Ją lubię.
NIVA 1.7i `96

Awatar użytkownika
Druss1982
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Druss1982 » pt sty 18, 2008 10:18 pm

Jak mówi pewne znane w niektórych kręgach pismo: Szukajcie a znajdziecie.

W nowszych ładach (niż te na schemacie) inaczej rozwiązany jest system odpowietrzania: http://ladaparts.ru/niva/2121/a210.jpg

Więc jak tylko wzejdzie słońce już wiem czego szukać.

Tylko wciąż nie wiem jak usunąc tą maź z podłogi :(
NIVA 1.7i `96

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » pt sty 18, 2008 10:25 pm

Sniper pisze:No w osobówce sie sprawdza - ciekawe jakby w nivie się sprawdził bo to w sumie nie to samo :D
pewnie by się nie sprawdziło :)3 . Jak sie jeździ w terenie, to jednak podwoziem często się ziemie ryje. A taki patent raczej nie pomaga.
gdybym założył gaz, w swojej, to zdecydowanie butla do bagażnika.

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » pt sty 18, 2008 11:35 pm

no ja chyba tez tak zrobie jak sie na ten gaz dorobie :)18
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
goslawen

Kontaktowanie:

Post autor: goslawen » wt mar 18, 2008 11:00 pm

Rozebrałem sobie ładnie to samo co i Ty. Ta maź jaką ją nazwałeś to normalne co w Nivkach siedzi, miało to być chyba do wyciszenie samochodu :) Niestety od benzynki się rozpuściło i ja to wywalałem kawałkami. Myślałem, żeby to potem od nowa wygłuszyć tym razem lepszym materiałem, ale z racji tego, że sprzedaję pozostawię to w końcu nowemu właścicielowi. Nic to jednak nie dało mi mimo tych zabiegów dalej śmierdzi paliwem, może gdzieś go tyle wyciekło, że pod bakiem siedzi? Co zrobiłeś z tymi rurkami od odpowietrzenia?
Druss1982 pisze:Jak mówi pewne znane w niektórych kręgach pismo: Szukajcie a znajdziecie.

W nowszych ładach (niż te na schemacie) inaczej rozwiązany jest system odpowietrzania: http://ladaparts.ru/niva/2121/a210.jpg

Więc jak tylko wzejdzie słońce już wiem czego szukać.

Tylko wciąż nie wiem jak usunąc tą maź z podłogi :(

Awatar użytkownika
Druss1982
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Druss1982 » wt mar 18, 2008 11:44 pm

z nad wlewu paliwa wychodzi gumowy wężyk odpowietrzenia podczepiłem je na trójniku pod niego, co nic nie dało, w wężykach stało paliwo, a po odkręceniu korka wlewu syczało i "pluło" paliwem. Mam założony nie oryginalny korek zrobiłem w nim malutki otwór i wszystko jest ok.

A co do zapachu paliwa, to okazało się ze wężyki były tak stare że zrobiły się sztywne i jeden po prostu pękł, teraz założyłem nowe ii smród ustał.
NIVA 1.7i `96

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » śr cze 18, 2008 6:09 pm

ODSWIERZAM TEMAT KU PRZESTRODZE!!!!!!
w zeszłym tygodniu wybrałem sie do gaziarza celem zanabycia i montażu instalacji gazowej(!!) Akcja przebiegła szybko bo w ciągu jednej dniówki oraz jak się zdawało bardzo pomyślnie...odebrałem autko , jezdziło super , lepiej niz na benzynie....no właśnie benzyna-od poczatku jak wziołem auto do gaziarza to w środku unosił sie jakiś dziwny zapach kojarzłem go bardziej z zapachem gazu niz benzyny ale z każda godziną było coraz gożej .W końcu w sobote smród benzyny w srodku był nie do wytrzymania a do tego odkryłem że pod autem mam kałuże . zdecydowałem sie na wyjęcie baku , i po jego wyjęci okazało sie że jest dziurawy.....ale skąd dziura zapytacie?? ano z tad że szanowny konował gaziarz montując któryś z przewodów wrąbał wkręta o długości 45mm w podłogę i nie spodziewając się tego przewiercił mi bak :evil: :)3 :evil: :)3 DEBIL jeden
najgorsze jest jednak to że benzynka lała sie po podłuznicy z tyłu jakieś 5 cm od wydechu i wole nie myślec jaka by była reakcja łańcychowa gdyby się ona dostala na rurę wydechową :)4

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
Snuffer
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Snuffer » czw cze 19, 2008 9:52 am

Myślę, że powinieneś pojechać do gamonia gazownika, pokazać mu bak i grzecznie poprosić o zwrot kasy za nowy.

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » pt cze 20, 2008 7:58 am

co też właśąnie uczyniłem!!!

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » pt cze 20, 2008 8:01 am

bartekbp01 pisze:co też właśąnie uczyniłem!!!
Delikatny jesteś - skoro to taki kozak to ja bym kazał mu to pospawać :)21 uprzednio wrzucając do środka małą torebkę foliową z bęnzyną :)21 :)21
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pt cze 20, 2008 2:08 pm

Polska znana fachowość mechaników w połączeniu z chęcią zaspokojenia potrzeby klienta na instalacje gazową to mieszanka nieprzewidywalna w skutkach :)23 :)21 :)20
Obrazek

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » wt cze 24, 2008 8:44 pm

Marek D. pisze:
bartekbp01 pisze:co też właśąnie uczyniłem!!!
Delikatny jesteś - skoro to taki kozak to ja bym kazał mu to pospawać :)21 uprzednio wrzucając do środka małą torebkę foliową z bęnzyną :)21 :)21
no i powiem Ci że zadzwonił do mnie na następny dzień z propozycją pospawania i po zastanowieniu przyjąłem propozycje....pospawał i jest dobrze a dwa przeglądy gazu mam za darmo...matoł ale uczciwy

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr cze 25, 2008 11:16 am

@ Marek D. a co byś zrobił takiemu "mechanikowi" , który Ciebie puścił na autostradę z niedokręconymi przez niego uprzednio kołami ?? :)21
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » śr cze 25, 2008 11:49 am

Sniper pisze:@ Marek D. a co byś zrobił takiemu "mechanikowi" , który Ciebie puścił na autostradę z niedokręconymi przez niego uprzednio kołami ?? :)21
Nie wiem, ale spytam gościa, którego majster wypuścił z niedokręconym wahaczem (pięknie koło się w bramie zakładu złożyło) . Majster zobaczył klienta po tygodniu - jak mu z oczu opuchlizna zeszła :)21
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”