Czym wyguszyc wnetrze

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Re: Czym wyguszyc wnetrze

Post autor: Sniper » wt cze 02, 2009 1:15 pm

Bart03 pisze:Sniper a na MotoNews forum Niva to jeszcze zagladasz czasem bo ja prawie o tym zapomnialem :D
o kurde tej !! MotoNews !! :)21

to ono nie umarło? :)9 :o

trzeba tam wejść :)21 :evil:
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
melanrz

Post autor: melanrz » wt cze 02, 2009 1:51 pm

apropo wygluszania wnetrza to ja jednak odradzilbym chyba maty dekarskie. Fakt ze sa tanie, ale sa dosc ciezkie.. Ja proponowalbym maty APP lub BOLL. bodajze 7zl za 25x50. Myjemy miejsce naklejenia woda z plynem do naczyn, potem reczniki papierowe w ruch... wraz z jakims odtluszczaczem. ja nie pamietam, ale chyba nitro, czy benzyna ekstrakcyjna to robilem. Podgrzewamy je porzadnie nawet opalarka, ale tak by ich nie stopic;) Dobrze jest tez troche rozgrzac miejsce przyklejenia. Dalej odrywamy warstwe ochronna i dokladamy do metalu strona z bardzo silnym klejem potem dociskamy. Mata pod wplywem temperatury jest materialem termoplastycznym wiec "wciskamy" ja w kazde zaglebienie, rowek itd. Na koniec nie zaszkodzi jeszcze troche podgrzac i podociskac. Najlepiej gdyby dac nawet z 3-4 warstwy. Im grubiej tym lepiej. Efekt musze przyznac niezly, bo sam wygluszalem sobie drzwi w moim oplu astrze... Ktorego bede chcial zmienic na nivke:)
"Pamiętaj tchórz ucieka tysiąc razy, odważny ucieka zawsze tylko raz"

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » wt cze 02, 2009 5:30 pm

melanrz pisze:Efekt musze przyznac niezly, bo sam wygluszalem sobie drzwi w moim oplu astrze... Ktorego bede chcial zmienic na nivke:)
przemyśl to jeszcze :)21
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
melanrz

Post autor: melanrz » wt cze 02, 2009 8:51 pm

bartekbp01 pisze:
melanrz pisze:Efekt musze przyznac niezly, bo sam wygluszalem sobie drzwi w moim oplu astrze... Ktorego bede chcial zmienic na nivke:)
przemyśl to jeszcze :)21
Spodziewalem sie takiej odpowiedzi:P Moim marzeniem nie ukrywam jest VW T3 syncro z podnoszonym dachem westfalia, ale troche kosztuje to raz, a dwa boje sie poprostu tego, ze jak mi walnie jakas czesc z napedu, to wydam majatek na naprawe. Przegladajac alledrogo nie ma tam za duzo czesci do tego auta. Do Ładzianki znow jest czesci sporo i kosztuja hmm... czasem mneij niz wypad z chlopakami na piwo wieczorem:P A astra jest dla mnie autem ktore traktuje przedmiotowo, z ktorym nie potrafie sie zzyc;) Choc jeszcze niedawno snulem plany zeby 2,5 lub 3l wrzucic, ale to stare czasy;) Teraz marze o prostym i tanim w eksploatacji aucie w teren

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr cze 03, 2009 1:08 pm

melanrz pisze:Teraz marze o prostym i tanim w eksploatacji aucie w teren
heh... proponuje przemyśleć to poważnie kolejny raz :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
melanrz

Post autor: melanrz » śr cze 03, 2009 8:15 pm

Sniper pisze:
melanrz pisze:Teraz marze o prostym i tanim w eksploatacji aucie w teren
heh... proponuje przemyśleć to poważnie kolejny raz :wink:
A masz propozycje innego auta taniego dobrego do nauki jazdy w terenie?

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » śr cze 03, 2009 9:17 pm

melanrz pisze:A masz propozycje innego auta taniego dobrego do nauki jazdy w terenie?
....mać, ...mać,...mać.... dlaczego wszyscy uważają Nive za taniego złoma do nauki jazdy. A kup se rower goralski :)11
Albo chcesz Nive z całym dobrodziejstwem inwentarza, radzieckiej myśli technicznej i wszystkim co się z tym wiąże, albo daruj sobie.
I potem z tych nauk wychodzą mity o awaryjności i marnych możliwościach Nivki.
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
melanrz

Post autor: melanrz » śr cze 03, 2009 10:15 pm

silverstone pisze:
melanrz pisze:A masz propozycje innego auta taniego dobrego do nauki jazdy w terenie?
....mać, ...mać,...mać.... dlaczego wszyscy uważają Nive za taniego złoma do nauki jazdy. A kup se rower goralski :)11
Albo chcesz Nive z całym dobrodziejstwem inwentarza, radzieckiej myśli technicznej i wszystkim co się z tym wiąże, albo daruj sobie.
Oooo co to to nie. Widze ze mnie zle zrozumieliscie. Po jezdzie omega A kombi juz zadne auto mnie nie zaskoczy! Jestem przygotowany na to ze auto moze sie psuc bo... to tylko auto. Czesci tra, pracuja i predzej czy pozniej cos siadzie. Mam ochote od czasu do czasu wyskoczyc w teren, zdaje sobie sprawe ze cos tam pourywam uczac sie takze chce auto o niedrogich czesciach. Tak jak napisalem, z autem awaryjnym mialem juz stycznosc, wiec chyba juz mnie nic nie zaskoczy (jako przyklad podam chociazby to ze po wymienieniu peknietej chlodnicy po miesiacu druga pekla, do tego wiatrak, pompa wspomagania itd...) Tym bardziej łada nie ma duzo elektryki co mnie cieszy, bo im mniej tym lepiej...
Aha. ja nawet przez chwile o Ladzie nie napisalem zlom, bo zloma nigdy bym nie kupil ani za zlomem sie nie rozgladal. Co mam kupic? Tak jak moj ojciec chce kupic mazde 6 gdzie amortyzator kosztuje ok 500zl? Co do lady sprawe przemyslalem i chce auto przy ktorym moge pogrzebac nie bojac sie ze jak cos schrzanie to naprawa wyniesie pare tysiecy.. Chce auta prostego bez elektryki, ktore czesci ma tanie i poradzi sobie w lekkim badz srednim terenie. Ktorym naucze sie w nim jezdzic i ktorym nie bede sie bal jechac po porzadnej ulewie gdy poziom wody bedzie wynosil 35cm... Za lada rozgladam sie juz od ponad pol roku i raczej zdania nie zmienie... Napewo edzie sie miej psula iz Omega a jesli nie to... przywyklem:) Od samochodu nie oczekuje bezawaryjnosci bo jesli bym jej oczekiwal, musialbym rozgladac sie raczej za nowym autem. Kreca mnie terenowki, a lada ma to cos w sobie... Takze prosze o zmienienie nastawienia co do mnie bo Łada dla mnie to nie zlom :)

Apropo rowerow gorskich to dwa polamalem:P
Ostatnio zmieniony śr cze 03, 2009 10:58 pm przez melanrz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr cze 03, 2009 10:56 pm

Moim zdaniem i tak szok cywilizacyjny doznany po przesiadce ze starszej omegi czy astry Ciebie dopadnie :)

I nie chodzi mi jedynie o awaryjność ale całokształt, mniej więcej tak jak napisał sliverstone: dobrodziejstwo inwentarza :)21

A na początek jazdy 4x4 może być moim zdaniem frotka :)2 - tym bardziej dla Ciebie skoro już jeździłeś oplami :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » śr cze 03, 2009 11:03 pm

melanrz pisze:...Takze prosze o zmienienie nastawienia co do mnie bo Łada dla mnie to nie zlom :)
Oki, zmieniam :)21 :)21 :)21
Tylko jak zaczniesz marudzić że jest awaryjna, to*~~%$#**!>?"<
no :)21
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » śr cze 03, 2009 11:40 pm

Sniper pisze:Moim zdaniem i tak szok cywilizacyjny doznany po przesiadce ze starszej omegi czy astry Ciebie dopadnie :)

I nie chodzi mi jedynie o awaryjność ale całokształt, mniej więcej tak jak napisał sliverstone: dobrodziejstwo inwentarza :)21

A na początek jazdy 4x4 może być moim zdaniem frotka :)2 - tym bardziej dla Ciebie skoro już jeździłeś oplami :wink:
nie no ty mu fretki nie polecaj...
toż to ma prześwit jak walec :)21
tam gdzie niva na slickach przeleci frota zawiśnie... :roll:
Metal to wojna! Więc pompuj rower dla szatana!
Ponury Niviarz!
Rzecznik Klubu Nocnych Kasztaniarzy

Awatar użytkownika
melanrz

Post autor: melanrz » czw cze 04, 2009 8:30 am

no... o to chodzi. Nie chce frotki bo tak jak kolega napisal przeswit jak walec:P A co do awaryjnosci spoko. Jestem naprawde przyzwyczajony. Szok cywilizacyjny tez mi nie grozi bo uwielbiam stare auta i na codezien najchetniej jezdzilbym np. starym duzym fiatem:)

Uff... udalo sie...:P juz sie na mnie nie drzecie towarzyszu silverstone

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » czw cze 04, 2009 9:27 am

melanrz pisze:no... o to chodzi. Nie chce frotki bo tak jak kolega napisal przeswit jak walec:P A co do awaryjnosci spoko. Jestem naprawde przyzwyczajony. Szok cywilizacyjny tez mi nie grozi bo uwielbiam stare auta i na codezien najchetniej jezdzilbym np. starym duzym fiatem:)

Uff... udalo sie...:P juz sie na mnie nie drzecie towarzyszu silverstone
O !! . silverstone w temacie starego, klasycznego dużego fiata, może naprwadę dużo powiedzieć i co najważniejsze: ma się czym pochwalić :)2 8)

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » czw cze 04, 2009 9:41 am

malanż - Od francuskiego "mélange" (połączenie, mieszanina).
Słowo melanż, w młodzieżowym slangu to określenie ostrej popijawy i wzięło się właśnie z obrazu wymiocin. Najogólniej jest to ostra popijawa, często także w połączeniu z paleniem staffu lub stosowaniem innych używek, jednak alkohol jest nieodłącznym elementem melanżu. Może on odbywać się w dowolnym miejscu i czasie, z udziałem dowolnych osób, niezależnie od płci.

Ten drobny błąd fotograficzny nas, strych kagiebistów nie zmyli 8) Bierz nivę będziesz zadowolony :wink: :)21 :)21
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
melanrz

Post autor: melanrz » czw cze 04, 2009 10:00 am

hehe blad jest celowy, bo jak kiedys maila zakladalem, to taka nazwa z tych "fajniejszych" ktore mi sie podobaly byla wolna:) A ze lubilem melanże;) ... juz od kilka lat wszedzie jestem melanrz:) Lade tak czy siak wezme jak bede mial kasiorke:)

Awatar użytkownika
melanrz

Post autor: melanrz » pn cze 15, 2009 6:08 am

silverstone pisze:
Apropo awaryjnosci i wlasnie omegi o ktorej pisalem, ze jest awaryjna. Ostatnio sie cos poprzestawialo i zaczela spalac mi zamiast 13 to 18 litrow gazu. Za to o dziwo przestala gasnac na gazie nawet na zimnym silniku. W sobote wracalem z Kutna do Łodzi ze szkoły... Skoro padal deszcz to co sie moglo popsuc? Wycieraczki 8) 8) 8) Cale szczescie, ze sznureczek w aucie mialem to se zrobilem wycieraczki manualne :D :D :D Ale miny niektorych kierowcow - bezcenne

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pn cze 15, 2009 10:44 am

A to nie czasem ta astra czy tam omega składana w dawnym NRD ?? W ex-fabrykach Wartburga tudzież Trabanta?
bo to by Ci wiele wyjaśniło na temat sporej awaryjności Twojego modelu :)21
Obrazek

Awatar użytkownika
melanrz

Post autor: melanrz » pn cze 15, 2009 12:12 pm

hehe nie wiem. koncowka serii A 92 rok

jawor71
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jawor71 » pt kwie 27, 2012 2:38 pm

Witam, na wstępie przepraszam, że odgrzebuję temat, ale właśnie dziś odebrałem moją Nivę z "wyciszania" u mojego znajomego mechanika.

Do wyciszenia użyliśmy mat Boll - 12 sztuk z folią aluminiową na gródź silnika i kanał (o rozm. 50x50 cm) i 45 sztuk Boll zwykłych czarnych. W sumie koszt ok. 415 zł + robocizna - zapłaciłem 250 zł.

Koszt niewielki, a różnica jest niesamowita. Polecam ten sposób!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”