Niva najlepszą terenówką roku 2009 !!!!!!!!! :D

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Ivul

Re: Niva najlepszą terenówką roku 2009 !!!!!!!!! :D

Post autor: Ivul » śr lis 11, 2009 12:38 pm

Sniper pisze:ale zakończenie smutne :cry:
Ja wiem czy smutne.. Rolka przy +-70 kph i kierowca w szoku a nie zgnieciony dachem.. Przycisnął bardziej niż ten w bejcy, ale za blisko pobocza, no i masz.. :)3 Odliczą mu od wypłaty, a nive wyklepią i postawią na ebay'u: lakier metalik, nieużywana w terenie, napędy sprawne, blokada mostów

bobo1308

Post autor: bobo1308 » pt lis 13, 2009 1:29 pm

Artix pisze:Ja sie nie dziwie skoro zrobili porownanie Nivy i Hummera i wyszlo ze Niva lepsza

http://www.youtube.com/watch?v=RUHHANKA ... re=related
i ma taki fajny szyberdach jak moja :D

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pn lis 16, 2009 12:52 pm

Też Californie masz tej? :D

Nive bardzo łatwo przewrócić m.in ze względu na środek ciężkości... jak ktoś o tym nie ma pojęcia i jedzie nią np pierwszy raz to może to uczynić z łatwością.... pamiętam jak sam wiedziałem swoją jadącą na jednym kole :evil: bo kolega chciał sie przejechać :)11

Co do zakończeń to tutaj o wiele smutniejsze : http://www.youtube.com/watch?v=5KR5l12GNUU
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

bobo1308

Post autor: bobo1308 » pn lis 16, 2009 6:14 pm

Sniper pisze:Też Californie masz tej? :D
niewiem czy to California,ale wiem ile kosztuje uszycie nowego poszycia przez tapicera. Musiałem się wykosztować bo przez rok cieknącego dachu była autem na porę suchą :)21

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr lis 18, 2009 10:41 am

A ja wiem ile kosztuje uszycie poszycia na dach przez samego siebie :)21 8)

Gdy go szyłem to materiał na niego kosztował jakieś 100-120 PLN... do tego jakieś syntetyczne nici i chyba butapren też się przydaje :)21

a poszycie zmieniałem tylko dlatego że kolor nivy sie zmienił - gdyby nie to... to w ogóle bym go nie ruszał i pewnie do dziś dawałoby radę :)2

A ile tapicer Tobie zawołał za tą usługę ?? :D
Obrazek

bobo1308

Post autor: bobo1308 » śr lis 18, 2009 8:37 pm

miało być 250 ale z wymianą wewnętrznej strony 350zł ale zrobione extra. a moje poprzednie poszycie było z dermy a teraz z materiału kabrioletowego. a ta cena tylko za uszycie bo demontaż i montaż mój. Po wczorajszych deszczach stwierdziłem, że jeszcze muszę uszczelnić miejsce zamknięcia bo trochę kapie, ale trochę dni za krótkie i nie ma kiedy.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » czw lis 19, 2009 1:11 pm

bobo1308 pisze:miało być 250 ale z wymianą wewnętrznej strony 350zł ale zrobione extra. a moje poprzednie poszycie było z dermy a teraz z materiału kabrioletowego. a ta cena tylko za uszycie bo demontaż i montaż mój.
Też wymianę wierzchu poszycia dachu połączyłem z wymianą wewnętrznej jego strony, a dokładniej z wymianą całej podsufitki w aucie :)21 Dzięki temu wszystko było w jednym kolorze i od wewnątrz trudno było zauważyć że ten dach się w ogóle otwiera, i tylko chromowana klameczka coś zwiastować mogła :)
A butapren może przydać się do zastosowania przy obszywaniu i naciąganiu tej maskownicy wewnętrznej która nachodzi na otwory pod plastikowe bolce.
bobo1308 pisze: Po wczorajszych deszczach stwierdziłem, że jeszcze muszę uszczelnić miejsce zamknięcia bo trochę kapie, ale trochę dni za krótkie i nie ma kiedy.
Na przedniej burcie od środka w miejscu zamykania możesz zastosować pasek cienkiej taśmy wulkanizacyjnej która po ogrzaniu nie będzie przeszkadzała przy zamykaniu a poprawi szczelność :)2

Oprócz tego w celu niwelacji tej szczeliny od góry, którą powinien z lekka przysłonić front powierzchni odsuwanego dachu można było dać w tym miejscu o 1-2 cm materiału więcej które spokojnie zasłoniłyby ta szczelinę przed wodą :wink:

Skuteczne też jest zastosowanie owiewki szyber-dachowej - tworzy ona niejako naturalny "parasol" nad tym miejscem styku i dobrze je osłania przed padającą wodą.
Ale co ważniejsze zastosowanie tej owiewki pozwala na jeżdżenie nivą z każdą prędkością przy maksymalnie otwartym dachu i gwarantuje to że nikomu przepływ powietrza nie urwie głowy i nie podniesie on już tak mocno hałasu od 90 km/h wzwyż :)2
Obrazek
Ja u siebie wstawiłem owiewkę bodajże z mercedesa 123, która pasuje idealnie ale pewnie można dopasować tez od czegoś innego :)2
Obrazek

bobo1308

Post autor: bobo1308 » czw lis 19, 2009 7:42 pm

No właśnie dziś w pracy kolega też mi taką owiewkę zaproponował. A co do uszczelnienia to mam taką gumę w tubie tylko muszę poczekać do soboty. Z czego masz poszycie dachu że takie czerwone? Mój wygląda podobnie i jest produkcji angielskiej bo jak czyściłem to znalazłem metkę

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » czw lis 19, 2009 8:34 pm

@Sniper, śliczny spoilerek :)21 :)21 :)21
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

Awatar użytkownika
LTK

Post autor: LTK » pt lis 20, 2009 6:00 pm

poborcapodatkowy pisze:@Sniper, śliczny spoilerek :)21 :)21 :)21
Też mi wpadł w oko...
@Snajper nie chciałbyś zamiast spojlerka mieć czarne zaślepki, albo fajne otwory w dachu?? :)17 .
A tak na serio to co to za wersja, bo wstyd się przyznać, ale nie mam pojęcia :oops: .
Russian Panzer Łada Niva....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”