Łada Niva 3-5 letnia, czy warto kupić?
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Re: Łada Niva 3-5 letnia, czy warto kupić?
Zauważyłem, że Nivy, które są do sprzedania w Niemczech albo w Czechach/Słowacji nie są tak pordzewiałe jak te z Polski... Ciekawe czemu ?
Pamiętam, że jak byłem w górach na Słowacji z 10 lat temu sporo Niv jeździło i wszystkie były zadbane... Nawet te maluchy które widziałem były jakieś inne (tzn bardziej błyszczące i sprawiały wrażenie czystszych)...
Może tam tak nie sypią solą, albo eksportowe wersje są lepsze ?
Pamiętam, że jak byłem w górach na Słowacji z 10 lat temu sporo Niv jeździło i wszystkie były zadbane... Nawet te maluchy które widziałem były jakieś inne (tzn bardziej błyszczące i sprawiały wrażenie czystszych)...
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Jest jesscze coś takiego, jak "kultura techniczna społeczeństwa".LOSMARCELOS pisze:Zauważyłem, że Nivy, które są do sprzedania w Niemczech albo w Czechach/Słowacji nie są tak pordzewiałe jak te z Polski... Ciekawe czemu ?
U nas, chociaż każdy się uważa za rajdowca, mechanika i ogólnie wszechwiedzącego, w tym temacie jest naprawdę lipa.
Tam nie było zachłyśnięcia zachodem. Owszem, jest bardzo dużo zachodnich samochodów, nowoczesnych pojazdów.
Ale stare konstrukcje, rodez z byłego bloku wschodniego, nie dostały wcale kopa w dupę, za pochodzenie.
- silverstone
-
To że mniej sypią, a w górach to prawie wcale (tylko piasek-żwir),to prawda. Tylko u nas zamiast coś odśnieżyć, to jedzie solniczkaLOSMARCELOS pisze:...Może tam tak nie sypią solą... ?

A to co Krzysiek napisał to tyż prawda

1,6 '92, 1,7i '98.....
Dobrze. Ja mam BRC zalozone jeszcze w Holandii i jedyny mankament to jak sie wyjezdzi do zera gaz i potem zatankuje do pelna, to wskaznik diodowy po pierwszym odpaleniu glupieje - nadal mruga rezerwa mimo ze ma pelny zbiornik. Po nastepnym odpaleniu pokazuje juz dobrze. W trasie pali ponizej 12, w polu ok 20:D Zbiornik 65ltr mam zamontowany pod podloga (wymaga to przerobki ukladu wydechowego) dzieki czemu nie trace nic z przestrzeni bagazowej.LOSMARCELOS pisze:...
A jak Niva znosi eksploatacje na gazie (sekwencyjnym oczywiście) ?
nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)
W Niemczech solą nie sypią. Mają jakiś biały proszek (nie mylić zastosowania), który działa jak sól, ale nie przyśpiesza korozji. Wystarczy spojrzeć na auto wracając zimą z zachodu jak dziwnie wygląda w porównaniu do naszych dróg...
W rozbitej Czechosłowacji nie wiem co sypią/biorą
W rozbitej Czechosłowacji nie wiem co sypią/biorą

- cordoba_2004
-
http://www.offroad-forum.de/viewtopic.php?t=29568
Niemcy bardzo sobie cenią nivę- powyżej przykład
i mają o niej bardzo dobre opinie
Niemcy bardzo sobie cenią nivę- powyżej przykład
i mają o niej bardzo dobre opinie
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
-
- jestem tu nowy...
Ta wygląda fajnie :
http://moto.allegro.pl/lada-niva-2007-z ... 95486.html
Tylko pytanie mam - czy np na podstawie numeru seryjnego auta można zweryfikować czy auto było przeznaczone na eksport czy rynek krajowy (tj. rosyjski) ?
Zauważyłem, że niektóre z tego samego rocznika mają takie maty srebrne (chyba wygłuszające) pod pokrywa silnika a inne nie...
Tylko pytanie mam - czy np na podstawie numeru seryjnego auta można zweryfikować czy auto było przeznaczone na eksport czy rynek krajowy (tj. rosyjski) ?
Zauważyłem, że niektóre z tego samego rocznika mają takie maty srebrne (chyba wygłuszające) pod pokrywa silnika a inne nie...
W tym numerze Vin coś jest. Bo jak wpisywałem w dekoder to wyskoczyło mi ze jest to wersja eksportowa. Początek mojego numeru to XTA21213OS1....
Co do tych mat to chyba we własnym zakresie się montowało, ale nie wiem dokładnie
Co do tych mat to chyba we własnym zakresie się montowało, ale nie wiem dokładnie
Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
-
- jestem tu nowy...
Coś takiego znalazłem jeśli chodzi o kody VIN dla VAZ
http://zsiguli.hu/index.php?action=cikk&id=202
http://zsiguli.hu/index.php?action=cikk&id=202
LOSMARCELOS pisze:Ta wygląda fajnie :
Ta Nivka na pewno terenu nie widziała

Maty są w każdej nówce fabrycznie, a jak rozkminić numer jest na ruskim forum, do którego są linki z naszgo forum

W górach taki czarny "grysik", ale oprócz tego napewno coś jeszcze, żeby usunąć śnieg do gołego asfaltu. Pytanie co to jestszary11 pisze:W rozbitej Czechosłowacji nie wiem co sypią/biorą

Russian Panzer Łada Niva....
- Bruner
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nie maje te co zaliczyły spotkanie z drzewem albo kamazemLOSMARCELOS pisze:Ta wygląda fajnie :

Nie ma wygłuszenia - podejrzane mocno, chyba, że widać ewidentnie że nie była malowana tylko własciciel je oderwał własnoręcznie bo bezczelnie przeszkadzały mu

Niva 1.7i '00, mono, benz
Cordoba 1.4 '03, multi, benz
Cordoba 1.4 '03, multi, benz
-
- jestem tu nowy...
A jak z dostępnością cześci?? U mnie w mieście (Lublin i okolice) chyba nie ma już żadnego sklepu z częściami do Lady....
Jak z serwisem? O ile podstawowe rzeczy to zrobi każdy mechanik (za pewne niektóre rzeczy to i ja sam), to... jak z napędami???
Jak z serwisem? O ile podstawowe rzeczy to zrobi każdy mechanik (za pewne niektóre rzeczy to i ja sam), to... jak z napędami???
Napędy to je akurat rzecz prosta. Części są na alledrogo (jest paru sensownych sprzedawców). Ale pogooglaj, to może i jakiego majstra od ruskich miaszin w okolicy znajdziesz
pzdr
\Seb
pzdr
\Seb
-
- jestem tu nowy...
To teraz mi powiedzcie czy lepiej kupić Nive w Polsce czy sprowadzić z Niemiec (albo np Czech, Słowacji) ?
Czy do Niemiec są jakieś "inne" niż np z Rosji do Polski sprowadzane?
Z tego co czytałem najnowszy model spełnia normy Euro-5

Moja przyjechala z Belgii albo z Holandii, nie pamietam dokladnie, na pewno Niderlandy. Moze dlatego z nieklamanym zdziwieniem czytam o problemach kolegow z korozja, awariami itp. To przeciez zarabiste auto jest:)LOSMARCELOS pisze:To teraz mi powiedzcie czy lepiej kupić Nive w Polsce czy sprowadzić z Niemiec (albo np Czech, Słowacji) ?
A jesli chodzi o normy to mam do nich stosunek australijski...
nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)
Moja jest z Belgii 
Z zachodu (i z czech wygląda że też) taki plus, że tam jest zwykle wyższa kultura techniczna.
pzdr
\Seb

Z zachodu (i z czech wygląda że też) taki plus, że tam jest zwykle wyższa kultura techniczna.
pzdr
\Seb
-
- jestem tu nowy...
Najbardziej chyba co zniechęca do Nivy to strach, że paro letnie auto będzie się sypać... Z drugiej strony te nowe auta to tez nie są idealne (pełno elektroniki itp)....
- PIOTRek NIVA
-
LOSMARCELOS pisze:Najbardziej chyba co zniechęca do Nivy to strach, że paro letnie auto będzie się sypać... Z drugiej strony te nowe auta to tez nie są idealne (pełno elektroniki itp)....
Jak to już wielokrotnie zostało napisane, nie tylko na tym forum "jak dbasz tak masz" każdy przedmiot zaniedbany zacznie się sypać. Moja Nivka ma prawie 29 wiosen mam od roku i przy naprawdę niedużych kosztach doprowadziłem Ją do stanu umożliwiającego codzienna eksploatację. Jeżeli masz choć odrobinę wiedzy i umiejętności dasz sobie z Nią radę.
POZDRO
Niva 1,6 '82
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
Kup sobie Jimnego i nie cuduj z jakimiś wynalazkami.... Jeździłem i Nivą i Jimnym... Mam znajomych jeżdżących tymi autami... Wniosek: nigdy nie kupiłbym Łady
Przecież do tego to nawet dziewczyna nie chciałaby wejść

Zielony Autobus 2,7TDi
tak tylko że w Nivie zmieścisz sie na tylnym siedzeniu z dziewczyną a w Jimnym 4pak piwa ledwo upchaćBrowning pisze:Kup sobie Jimnego i nie cuduj z jakimiś wynalazkami.... Jeździłem i Nivą i Jimnym... Mam znajomych jeżdżących tymi autami... Wniosek: nigdy nie kupiłbym ŁadyPrzecież do tego to nawet dziewczyna nie chciałaby wejść
![]()

Ja chudy jestem. Nie przekonałeś mnieSvenson pisze:tak tylko że w Nivie zmieścisz sie na tylnym siedzeniu z dziewczyną a w Jimnym 4pak piwa ledwo upchaćBrowning pisze:Kup sobie Jimnego i nie cuduj z jakimiś wynalazkami.... Jeździłem i Nivą i Jimnym... Mam znajomych jeżdżących tymi autami... Wniosek: nigdy nie kupiłbym ŁadyPrzecież do tego to nawet dziewczyna nie chciałaby wejść
![]()
![]()

Zielony Autobus 2,7TDi
-
- jestem tu nowy...
Ojjj Jimny to za mały niestety...
O mechanice to mam takie pojęcie niewielke
Tzn potrafie zmienić żarówkę, filtr powietrza, czy np świece zapłonowe czy zakonserwować sobie blache 
O mechanice to mam takie pojęcie niewielke

- PIOTRek NIVA
-
LOSMARCELOS pisze:Ojjj Jimny to za mały niestety...
O mechanice to mam takie pojęcie niewielkeTzn potrafie zmienić żarówkę, filtr powietrza, czy np świece zapłonowe czy zakonserwować sobie blache
znaczy, że pojęcie dwie lewe ręce jest Ci obce

POZDRO
Niva 1,6 '82
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
GV 1600 '03
MB W210 '01
to już historia
C4 Picasso '07
jeździ
Transit '02
dla chleba
O nic więcej mi nie chodzi, tylko o samo podejście do tego auta jeszcze przed kupnem... Masz narzędzia?? To auto jest dla Ciebie
Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Nivek

Zielony Autobus 2,7TDi