problem z rozruchem

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Tomax
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Re: problem z rozruchem

Post autor: Tomax » pt lut 17, 2012 5:16 pm

inrzynier pisze:Moja nivka też stała 3 tygodnie na mrozach - dochodziło do -25 i odpaliła od strzała. Ale teraz jej się odwidziało i nie chce zapalić, słychać jakby elektromagnes łapał, natomiast rozrusznik nie kręci. Co do aku to włożyłem nówke z Xantii HDI - Xantia odpalała na nim w te mrozy bez większego problemu.
Miałem niedawno dokładnie tak samo, akumulator z "codziennego" auta i dalej tylko cykał elektromagnes. Pomogło dokręcenie przewodu prądowego na rozruszniku (dojście tragiczne), dokręcenie przewodów na klemach i wyrzucenie z obiegu dokładanego hebla...
NIVA 1,7
S40 2,0

dandan

Post autor: dandan » sob lut 18, 2012 6:59 pm

Sprawdź,czy rozruch przez podanie prądu na rozrusznik "na krótko" (a nie przez stacyjkę i resztę okablowania) nie będzie przypadkiem skuteczny.

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » wt gru 18, 2012 10:13 pm

Podepne się pod temat. Od ostatniego wyjazdu z garażu porobiło mi się tak: na zimno pali normalnie, na rozgrzanym silniku (nawet tylko lekko) silnik kręci jakby akumulator się kończył. Po wystygnieciu znowu pali normalnie. Aku wstawiłem zamiennie 80Ah. Różnicy nie ma w stosunku do 60Ah na którym nivka jeździ na codzień. Co się dzieje? Rozrusznik (tulejki?) czy w instalacji szukać problemu?

kamiloskop

Post autor: kamiloskop » wt gru 18, 2012 10:25 pm

Ile ja się nad tym o siedziałem to głowa mała :)17
Sprawdź rozrusznik, najlepiej na krótko tzn kabel od + bezpośrednio do automatu, bendiksa etc. oczywiście z zapłonem wtedy wykluczysz instalacje wiec pozostanie tylko rozrusznik.
jak pomoże to masz problem z zasilaniem przekaźnika lub sterowanie przekaźnika który odpowiada za załączenie automatu :)21
pisz pisz pisz jak sprawdzisz będziemy dalej myśleć

Awatar użytkownika
szary11

Post autor: szary11 » sob gru 22, 2012 2:13 pm

Dobrze podejrzewałem. Tuleki miały dość w rozruszniku. Po wymianie kręci aż miło.
Jako ciekawostka, bądź nie - u mnie siedzi jakiś jugosłowiański rozrusznik. Tak powiedział mi mechanik.

Dobra... niva jeździ... ciekawe co dalej :)9

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”