Wyjazd po Nivki

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pn paź 11, 2004 11:56 pm

Ten szyberdach montowali i nadal montują w opcjach californijskich :)21
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt paź 12, 2004 11:30 am

Ale gril na californie nie wyglada hehe :wink:

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr paź 13, 2004 8:53 pm

Wiem że kiedyś w jakieś krótkiej starszej wersji Nivy montowali coś takiego jak fabryczny tylny grill ochronny .... tylko nie pamiętam co to była za seria...
Obrazek

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » śr paź 13, 2004 10:36 pm

Sniper pisze:Wiem że kiedyś w jakieś krótkiej starszej wersji Nivy montowali coś takiego jak fabryczny tylny grill ochronny .... tylko nie pamiętam co to była za seria...
Ja mam teraz wersje Special i ona miala tylko rury z przodu, szerokie gumy , wycieraczki reflektorow i takie tam pierdoly oraz naklejone pasy na bokach z napisem Niva Special 4x4 (nawet ladne tylko cholernie ciezkie do usuniecia). Rurek z tylu nie mialem ale pamietam ze kiedys faktycznie w niektorych egzemplarzach montowali 8)

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pt paź 15, 2004 1:08 pm

Ja mam versje californijską z lat 80-tych... Taki szyberdach rozkładany był tam w standardzie, podobnie jak przedni grill, felgi 15 , opony 215, wycieraczki reflektorów, skórzana kierownica, instalacja radiowa, profilowane pokrowce foteli i kanapy :D , europejskie oznaczenia w całym aucie i na jego desce rozdzielczej - zamiast rosyjskich bukv, a także naklejka z boku ciągnąca się przez całe auto :)
Co ciekawe w swoim czasie montowali w versjach californijskich ciekawe gaźniki - o oznaczeniach których próżno szukać gdziekolwiek... Były one wprawdzie dwugardzielowe ale pozwoliły na uzyskiwanie lepszych osiagów ze standardowego silnika 1,6. I bardzo zwiększały jego paliwożerność... coś takiego miałem u siebie i mimo osiągów jakie proponował wolałem znacznie ekonomiczniejszy standard :)

Najciekawsze wesje niv były to wersje eksportowe w których dokonywano często niewielkich acz pomysłowych modyfikacji...
Np. uchylane tylne szyby w niektórych wersjach bliskowschodnich. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » pt paź 15, 2004 4:08 pm

A inne nivki mialy po Rusku napisane oznaczenia na desce? Ja tez mam normalne znaczki ale dwie poprzednie moje nivki mialy Ruskie bukvy i opis reduktora. Ale siedzenia mam zwyczajne przynajmniej z tylu bo z przodu nie pamietam jakie byly poniewaz poprzedni wlasciciel je zamienil na fotele z Tipo Grandturismo. Wiem ze gaznik tez mialem niestandardowy bo jak kupowalem nowy to koles sie zdziwil ze mam taki model. Prawde mowiac z zewnatrz sie niczym nie rozni ale podobno ma troche inne dysze :lol: A felgi mialem 16x7" dosyc szerokie ale strasznie miekkie, zreszta oryginalny gril z przody to tez byla wielka lipa, nie dosc ze gnil to jeszcze miekki jak cholera.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt paź 19, 2004 3:13 pm

Bart03 pisze:A inne nivki mialy po Rusku napisane oznaczenia na desce? Ja tez mam normalne znaczki ale dwie poprzednie moje nivki mialy Ruskie bukvy i opis reduktora. Ale siedzenia mam zwyczajne przynajmniej z tylu bo z przodu nie pamietam jakie byly poniewaz poprzedni wlasciciel je zamienil na fotele z Tipo Grandturismo. Wiem ze gaznik tez mialem niestandardowy bo jak kupowalem nowy to koles sie zdziwil ze mam taki model. Prawde mowiac z zewnatrz sie niczym nie rozni ale podobno ma troche inne dysze :lol: A felgi mialem 16x7" dosyc szerokie ale strasznie miekkie, zreszta oryginalny gril z przody to tez byla wielka lipa, nie dosc ze gnil to jeszcze miekki jak cholera.

Te przeznaczone na rynek wewnętrzny ZSRR miały oznaczenia grażdanką, np. na wskażnikach na desce rozdzielczej - ciśnienie , paliwo , temperatyra cieczy chłodzącej.Siedzenia też miałem oryginalnie zwyczajenie ale w tej wersji dawali do nich ciekawe profilowane pokrowce :) , z zaszytymi profilami z gąbek itp. oraz z haftowanym napisem California... To ciekawe że zrobili cos takiego zamiast pokusić się o zmianę foteli do swoich eksportowych wersji.... po prostu poszli na łatwiznę :D A tamten gażnik który miałem też miał jakieś inne dysze - o większej średnicy czy jakoś tak :-?
Przez to też chlał na maxa :( .... ale jak ładnie palił :)
A grill tutaj jest całkiem ok :)2
Nie gnije wogóle , a sztywny i twardy aż za bardzo - kiedyś nie dał szans 126p i 123 mb - przeszedł przez nie prawie bez rysy :lol: tylko halogeny sie schowały...
Obrazek

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt paź 19, 2004 4:38 pm

No ja teraz zalozylem kangur wlasnej produkcji (rura fi 60 gruboscienna) i tez ladnie zalatwilem 126p. I tak samo zero strat w nivce tylko halogen sie skrzywil a malacz- kurde szkoda gadac na moich oczach koles sie poplakal, a ja naprawde nie chcialem :cry: Policja jak przyjechala to nie wierzyli ze tak ladnie przeszedlem przez malacza bez zadnych strat, nawet jeden gliniarz stwierdzil ze taka nivke kupi zonie :lol:

Awatar użytkownika
Vojti
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Vojti » śr paź 20, 2004 10:24 pm

moj kangur wytrzymal bliskie spotkanie z dzikiem przy 80km/h tno moze nie tak zupelnie bez szwanku bo dolne prawe mocowanie w prowadnicy wlazlo w srodek no i jeden halogen na przodzie ucierpial ale jechalem dalej !! :)
co do pojazdow to odpukac nie mialem przypadku przetestowania kangura

ale z tego co znajomy mowil to tez juz zalatwil jakies autko
czyli reasumujac bryczka mocna :)2

pozdrowionka
Traktorem 4x4 tez mozna :) www.traktoriada.icpnet.pl

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » czw paź 21, 2004 6:52 pm

Jeszcze apropos różnych ciekawszych wersji nivy to może ktoś wie do jakiej to montowano całą chromowaną bądź platerowaną atrapę chłodnicy ??
Obrazek

Gorbi

Post autor: Gorbi » ndz paź 31, 2004 9:54 pm

A ja mam wersje Łada Niva Sport z takimi fajnymi progami i nadkolami z czegos takiego ja wiem... cos jak włokno no i mam rurki na progach + tył w srodku norma ale mam jeszcze te małe lusterka boczne

Gorbi

Post autor: Gorbi » ndz paź 31, 2004 9:55 pm

no i mam szyberdacha seryjnego
:D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”