szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Moderator: Albert_N
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz
To stara nazwa pierwszych ład. Wśród starszych kierowców do tej pory ład to "żiguli".
Жигули.
Nazwa wzięła się od nazwy góry w Kujbyszevskiej oblasti (obecnie samarskaya oblast), obecnie Toljatti.
krótka sprawka: http://ru.wikipedia.org/wiki/%C6%E8%E3% ... 8%EB%FC%29
Жигули.
Nazwa wzięła się od nazwy góry w Kujbyszevskiej oblasti (obecnie samarskaya oblast), obecnie Toljatti.
krótka sprawka: http://ru.wikipedia.org/wiki/%C6%E8%E3% ... 8%EB%FC%29
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
Mam pytanie. W ładzie 1.7i jednopunkt 1997 od czasu do czasu zaświeci się kontrolka od oleju, czujnik oleju wymieniony. Co może być przyczyną?
Gniotsa nie łamiotsa - 21214 SPI LPG
Może być ... słabe ciśnienie oleju, problem z czujnikiem /nowy nie znaczy sprawny/, jakiś syf z magistrali olejowej podlazł pod czujnik, "coś" z masą deski rozdialczej i jeszcze coś by się znalazło.
Sprawdzałeś faktyczne ciśnienie oleju manometrem? Tylko rób to na gorącym silniku.
Sprawdzałeś faktyczne ciśnienie oleju manometrem? Tylko rób to na gorącym silniku.
Niva `88 1.6 zagazowana
Jutro sprawdzę to co dam radę, w tygodniu podjadę do sprawdzenia ciśnienia. Dzięki za odpowiedz.
Edit. Dziś zauważyłem że kontrolka błyska po wrzuceniu na luz po dłuższej jeździe, wtedy obroty spadają poniżej 1000 obr.
Edit. Dziś zauważyłem że kontrolka błyska po wrzuceniu na luz po dłuższej jeździe, wtedy obroty spadają poniżej 1000 obr.
Gniotsa nie łamiotsa - 21214 SPI LPG
KB niestety pod kompa nie mogłem podłączyć (już wcześniej nie chciał zczytywać, teraz i tak nie mógłbym podłączyć). Sprawa w tej chwili całościowo jest trochę "grubsza". Ogólnie zaczęło się tak, Nivka nie chciała odpalić, przekręcałem, kręciła rozrusznikiem jak zawsze i jak nie zapalała tak nie zapalała. Przy którymś z kolejnych przekręceń stacyjki, stopiła się jej kostka na wyjściowym przewodzie plusowym. Wymieniłem ten przewód od stacyjki do bezpiecznika (nr 1), przy okazji poprawiłem lekko już sfatygowaną masę (klema aku - nadkole). Wtedy dopiero pierwszy raz pomierzyłem parę rzeczy i widzę, że mam plusa na budzie (dotykam do "-" z aku i do budy i mam 12,3 V..., podłączona tylko klema plusowa do aku). Rozdzieliłem przewody z klemy plusowej i sprawdzałem kolejno podłączając do "+" z aku i mierzyłem budę. Stanęło na tym, że tak jest gdy podłączam do aku przewód idący do alternatora i jeden z czerwonych przewodów schodzacych za aku (koło silnika wycieraczki do kabiny). Sprawdziłem dokładnie przewód idący bezpośrednio do alternatora (odłączony od altka nie dawał plusa na budę, przygotowałem nowe oczka, zamontowałem. Znowu to samo z pomiarami. Czyli wnioskuję, że dalej bez zmian i kolej na przewody idący z alternatora do sprzętu... Jakieś rady? Ze względu na pracę, ostatnio walcze z nią tylko dwa dni w tygodniu, więc czas ucieka a postępów brak.
Niva 1,7 MPI, 2002.
Niech ktoś sprawdza napięci z klemy "-" do budy a Ty wyjmuj bezpieczniki po kolei. Może ustalisz obwód.
Niva 1.9D Ironman 2" Kumho KL-71 29''
Jeep XJ 4.0 HO Rancho 4,5'' 5000HD Duratrack 31''
Jeep XJ 4.0 HO Rancho 4,5'' 5000HD Duratrack 31''
- szataniszcze
a może w samym alternatorze jest jakieś przebicie i puszcza prąd na bude?
sam, sam , sam idziesz! sam, sam!
Majus coś mi nie pasuje.W takim przypadku jak opisujesz momentalnie by sie coś zaczeło fajczyć.Akumulator siadłby błyskawicznie,a rozrusznik nie kreciłby mając zasilanie + i na obudowie +.Moze silnik ma słaba mase i szuka sobie jej inną drogą.Chociaz w Nivie zdarzaja sie cuda,u mnie w przedniej lampie spalił sie przewód od masy,a żarówka i tak swieciła znajdujac sobie mase od przewodu swiatła drogowego,natomiast po zmianie swiateł na długie przedwód od świateł mijania stawał sie jej masą.
Janusz wiem, że mając oba plusy rozrusznik by nie kręcił, dlatego coś musiało się stać gdy nie chciał już zapalić a kręcił rozrusznik, później to kolejne przekręcenie i pali się kostka w stacyjce i wtedy już pewnie coś z tym plusem się zadziało(parę godzin przed tym jeździł całkowicie normalnie od pierwszego strzału). Dziwi mnie przede wszystkim to, że pomimo tych przygód akumulator nadal żyje, napięcie samego aku jest ok 12,4V. Niestety do piątku muszę tylko teoretyzować dalej bo Nivka stoi u teściów 40 km ode mnie i dopiero po pracy w piątek mam czas tam jechać walczyć dalej. Wojtek jak będzie Nivka dalej strajkować to powiem, że Ty przyjedziesz i zrobisz jej to co swojej 

Niva 1,7 MPI, 2002.
Witam.
Panowie poniżej na zdjęciu czerwoną strzałką jest zaznaczona część w moim samochodzie o której nic nie wiem a zaczeło podciekać mi z tego urządzonka paliwo. Co to jest ? Czy samochód może łapać lewe powietrze ? I gdzie można to kupić ewentualnie .
Dzięki i pozdrawiam.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/827 ... 3ff58.html
Panowie poniżej na zdjęciu czerwoną strzałką jest zaznaczona część w moim samochodzie o której nic nie wiem a zaczeło podciekać mi z tego urządzonka paliwo. Co to jest ? Czy samochód może łapać lewe powietrze ? I gdzie można to kupić ewentualnie .
Dzięki i pozdrawiam.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/827 ... 3ff58.html
Tomkar5 to jest regulator ciśnienia paliwa w układzie wtryskowym.
A ma może ktoś taki regulator ciśnienia paliwa na sprzedaż lub wskaże mi sklep gdzie mogę takowy kupić.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
tomkar5, Ty go spróbuj uszczelnić na początek. Gdy próby będą nieskuteczne wymienisz.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
- szataniszcze
jak już jesteśmy przy ciśnieniu układu paliwowego to i ja podpytam
od jakiegoś czasu muszę odpalać nivke na dwa razy
Dzieje się tak jak postoi pare godzin.
Jak się jeździ w ciągu dnia to odpala normalnie, ale jak postoi to zaskoczy, dławi się dławi, = gaśnie....
znowu odpalam i już pracuje normalnie...
myśle że może pompa nie wyrabia? a może to normalne?

od jakiegoś czasu muszę odpalać nivke na dwa razy

Jak się jeździ w ciągu dnia to odpala normalnie, ale jak postoi to zaskoczy, dławi się dławi, = gaśnie....
A więc regulator ciśnienia paliwa mam do wymiany. Jeżeli ma ktoś takowy na zbyciu to chętnie kupie, albo niech ktoś wskaże mi sklep gdzie mogę takowy regulator kupić.
Szataniszcze moja też miała takie zajawki ale jej przeszło.A ja zapytam Was czy jak odkrecacie korek wlewu paliwa słychać syk zasysanego powietrza do zbiornika?U mnie tak jest.Prawdopodobnie tak działa układ odsysania oparów benzyny (ekologia).
Janusz73 pisze:Szataniszcze moja też miała takie zajawki ale jej przeszło.A ja zapytam Was czy jak odkrecacie korek wlewu paliwa słychać syk zasysanego powietrza do zbiornika?U mnie tak jest.Prawdopodobnie tak działa układ odsysania oparów benzyny (ekologia).
U mnie jest tak samo .
szataniszcze pisze:jak już jesteśmy przy ciśnieniu układu paliwowego to i ja podpytam![]()
od jakiegoś czasu muszę odpalać nivke na dwa razyDzieje się tak jak postoi pare godzin.
Na zimno stosuj taką procedurę

kluczyk na zapłon -> poczekaj, aż pompa przestanie pracować (usłyszysz) -> strzał z rozrusznika -> będzie dobrze

- szataniszcze
taką procedurę stosuje przy każdym odpaleniu silnikaa zimno stosuj taką procedurę
kluczyk na zapłon -> poczekaj, aż pompa przestanie pracować (usłyszysz) -> strzał z rozrusznika -> będzie dobrze

ale omawiałem wczoraj temat z bratem i przyczyną prawdopodobnie jest zapowietrzający się układ paliwowy

Szataniszcze w MPi możesz cały układ paliwowy rozebrać na czynniki pierwsze,następnie złożyć i silnik zapali odrazu.Wymieniasz filtr benzyny i nic nie odpowietrzasz.
- szataniszcze
Panowie APOKALIPSA!!!!! Nie dojechałem dzis do pracy!
Auto zgasło w korku i rozrusznik nie zakręcił
Na pierwszy rzut oka można powiedzieć że Aku.
Ale poprzedni właściciel mówił mi przy sprzedaży że kiedyś alternator mu przestał ładowac i ledwo dojechał do domu. Po jakimś czasie jednak się to naprawiło.
(podejrzewam że szczotki się przywiesiły)
no i teraz mam zagwozdke ponieważ akumulator podobno 2 letni, a ładowanie kiedyś nawalało
Tylko tak:
- jak by nie było ładowania to świeciła by się kontrolka od ładwania-nie? (kontrolki mam sprawne- wymieniałem żaróweczki
)
- przy przekręceniu kluczyka zapala się tylko kontrolka od oleju ( a zawsze konntrolka od AKU się zapala przed rozruchem)
Pomóżcie bo od 2 dni pacuje na takim wypizdowie, że jak zostawie tu auto na noc to rano zostaną tylko wały na trawie
Do 16 muszę coś wymyślić
teściu sprawdzał mi aku w innym aucie takim urządzeniem które pokazuje Ampery, ale nie mam przy sobie czegoś takiego
na co obstawiacie?
aku, czy alter?

Auto zgasło w korku i rozrusznik nie zakręcił

Ale poprzedni właściciel mówił mi przy sprzedaży że kiedyś alternator mu przestał ładowac i ledwo dojechał do domu. Po jakimś czasie jednak się to naprawiło.
(podejrzewam że szczotki się przywiesiły)
no i teraz mam zagwozdke ponieważ akumulator podobno 2 letni, a ładowanie kiedyś nawalało

Tylko tak:
- jak by nie było ładowania to świeciła by się kontrolka od ładwania-nie? (kontrolki mam sprawne- wymieniałem żaróweczki

- przy przekręceniu kluczyka zapala się tylko kontrolka od oleju ( a zawsze konntrolka od AKU się zapala przed rozruchem)
Pomóżcie bo od 2 dni pacuje na takim wypizdowie, że jak zostawie tu auto na noc to rano zostaną tylko wały na trawie

Do 16 muszę coś wymyślić

teściu sprawdzał mi aku w innym aucie takim urządzeniem które pokazuje Ampery, ale nie mam przy sobie czegoś takiego

na co obstawiacie?
aku, czy alter?
Szataniszcze.Uniwersalny miernik jest Ci potrzebny i problem rozwiążesz moment.Ustawiasz go na 12V stały prąd i podłączasz do klem.Dobre ładowanie to minimum 13.5V.Jak nie pali sie kontrolka ładowania to znak,że do uzwojenia wirnika nie dopływa prąd,mogą być szczotki albo regulator.To jest tak-do wirnika nie dopływa prąd wzbudzenia to i nie może być ładowania.
Witam.
Czy wie ktoś z kolegów i koleżanek jaki jest rozmiar oringu między regulatorem ciśnienia paliwa a listwa
wtryskowa. Może ma ktoś jakiś schemat i może mi to sprawdzić. Dzięki serdeczne i pozdrawiam.
Czy wie ktoś z kolegów i koleżanek jaki jest rozmiar oringu między regulatorem ciśnienia paliwa a listwa
wtryskowa. Może ma ktoś jakiś schemat i może mi to sprawdzić. Dzięki serdeczne i pozdrawiam.
- szataniszcze
czy to normalne że regulator ciśnienia paliwa w układzie wtryskowym ,,cyka" ?
takie ck, cyk,cyk,cyk,cyk, jak by zawory stukały, ale dotknąłem go i to on cyka
martwić sie czy to normalne?
takie ck, cyk,cyk,cyk,cyk, jak by zawory stukały, ale dotknąłem go i to on cyka

martwić sie czy to normalne?
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Witam
Jakie będa efekty jeśli wymienię większość blach w podłodze na 3mm
.cos zepsuję