Ivul

Moderator: Albert_N
Kasztaniarze w stopniu doktoragucio_niva pisze:tutejszych fachowców
Złym momentem dokręcane - za słabo albo za mocno i/lub nakrętka na półosi nie zabezpieczona przed odkręceniem.. nawet najgorsze łożyska zrobione dobrze wytrzymają pół roku..gucio_niva pisze:problem rozsypywania się łożysk
A jaki powinien być właściwy monent? i jak zabezpieczyć nakrętkę?Ivul pisze: Złym momentem dokręcane - za słabo albo za mocno i/lub nakrętka na półosi nie zabezpieczona przed odkręceniem.. nawet najgorsze łożyska zrobione dobrze wytrzymają pół roku..
Faktycznie napisałeśIvul pisze:Jak złożysz piastę 'do kupy' to zakręcasz nakrętkę półośki z momentem 20-25 Nm, obraczasz piastą w obie strony kilka obrotów, luzujesz nakretke i zakręcasz z momentem 7 Nm. Potem zabijasz kołnierz nakrętki na końcówce półośki, tak żeby się już nie poluzowała, dopijasz piwo![]()
Ściągnij sobie z fakju schematy do Nivy, dużo łatwiej pójdzie
mnie chodziło o ludzi co posty piszaIvul pisze:Ja nie mam internetu![]()
wszystko pieknie , ale gdzie takiego mechanika znaleść z czołem zachodzącym na plecyKrzysiek-74 pisze:Film serwisowy z LADA TV, pt.-"Jak dokręcać piasty"![]()
![]()
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=XGZGd2dJUrI
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość