wspomaganie do nivy?
Moderator: Albert_N
Re: wspomaganie do nivy?
Ostatnio, w robocie zobaczyłem przedziwne urządzenie zamontowane w ursusie c330, a miano wicie mój pracownik zamontował w tym traktorku wspomaganie elektryczne od scenica , żeby było śmieszniej nie dość, że urządzenie działa jak cholera to wymagało podłączenia jedynie + i - , podobno działa w trybie awaryjnym ale działa . Zainteresowałem się tym bardziej i podobna wszystko jest gdzieś opisane na elektroda.pl. Poczekam dłużej na efekty tej przeróbki , jak będzie działało dłużej montuje do nivki
, skoro daje rady w ursusie jeżdżącym po między drzewami to i da rade w NIEWIAŚCIE. Cena całego wspomagania na alledrogo 200 zł

Aż zszokowany byłem ile wyników wypluło google na temat właśnie wspomaganie do C-330....Na allegro gotowe kity ;o
Ale generalnie faktycznie może by to był i dobry pomysł.
Ale generalnie faktycznie może by to był i dobry pomysł.
Dziś sprawdziłem w praktyce jak to działa w ursusie , odczułem jakby pewne opóźnienie jeśli chodzi o ruch a skręt kół, w ciągniku przy małych prędkościach to nie przeszkadza ale w aucie może być problem. Podobno to opóźnienie jest wynikiem pominięcia elektroniki i pracy wspomagania w trybie awaryjnym. jest na forum jakiś spec od elektroniki może coś sie zmota normalnego
??

-
-
Jak może być opóźnienie, skoro nadal kolumna kierownicy i to co wchodzi na przekładnie to jeden element? Silnik tylko wspomaga.
Silnik stawia opór na wale kierownicy co podowuje uczucie opóźnienia działania
Podobnie jak przy zatartym krzyżaku w zwykłej przekładni.

-
-
Jeśli to wina elektroniki, to kiedyś czytałem na elektrodzie o wspomaganiu od jakiegoś starego renaulta które dobrze działało autonomicznie. Ominięcie elektroniki, a właściwie jej przerobienie bo to wspomaganie działa dzięki elektronice, lub zasymulowanie odpowiednich sygnałów by układ nie działał w trybie awaryjnym, raczej nie wchodzi w grę.
Łajdaczka wspomagania elektryczne można podzielic jakby na dwa rodzaje; z olejem i bez oleju.Np.Citroen Saxo ma bardzo proste i skuteczne wspomaganie elektryczne gdzie napedzana silnikiem elektrycznym pompa "goni" cały czas olej do siłownika przy maglownicy i nie ma tutaj żadnej elektroniki.Ale np.A3 Sportback,Honda Civic tzw.UFO (oczywiście niektóre wersje) mają silniczek elektryczny przy samej maglownicy i tutaj nigdzie oleju nie ma.Jednak ten układ ma dużo elektroniki,ma nawet moduł elektroniczny w obwodzie.
Ja będę motał do uaza od corsy b- przepraszam że się wtrącam- jest w osi kierownicy silniczek i czujnik kąta a alektronika jest prościutka i nie będzie pracowała w trybie awaryinym bo do pracy potrzeba jej oprócz zasilania tylko sygnał obrotów - z cewki czy alternatora- obojętnie. Koszt 200 zeta na portalu ogólnie znanym. Jedynie kierę trzeba dobrać od takiego opla coby była kompatybilna z ruskim dizajnem
Mam nadzieję, że kolega zostanie z nami na dłużej i będzie otwierał przed nami ten temat, chyba że prace będą opisywane gdzie indziej to i linkiem myślę że nikt nie pogardzi 

Spoko, jakby co siedzę na dziale uaza 

Napotkane w sieci, kompletne i pasujące elektryczne wspomaganie do Nivy w dość rozsądnych pieniądzach: http://www.niva-lada4x4.ru/shop/product ... ts_id=2425
Dysponuje ktoś zdjęciami/opisami/dobrymi radami co do montażu samej pompy?
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
NIVAMI ze wspomaganiem, mnięczaki jeżdżą.
Bez wspomy, trzeba ręce trenować:
https://www.youtube.com/watch?v=3g52qI-VHIg
Bez wspomy, trzeba ręce trenować:
https://www.youtube.com/watch?v=3g52qI-VHIg
Akurat wspomaganie traktuję jako zbyteczny balast w Nivie, a sposób montażu pompy miał być inspiracją do wymodzenia montażu altka gdzieś wyżej 

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
górni$ - aluzję pojąłem
Może w końcu jutro odpalę kompa, znajdę zdjęcia i potrenuje coś na bębnach. Będzie podwójna okazja
, bo dawno nie grałem 

Może w końcu jutro odpalę kompa, znajdę zdjęcia i potrenuje coś na bębnach. Będzie podwójna okazja