Sniper pisze:Marek D. pisze:Sniper pisze:Chodzi o współczynnik jakości w stosunku do kosztów

Mówi Ci to coś

Rozmawiamy o szczycie piramidy Masłowa a nie o jej środku i dlatego są
ludzie kupujący obrazy za kilkaset tysięcy a nie tapetę za 20pln
...
Marek, co ma szczyt piramidy Masłowa gdy rozmawiamy o nivie??

Zastanów się co piszesz hehe

Nawet jeśli dla kogoś byłoby to jakieś wyższe doznanie to wynika tylko z jego niewiedzy - w tym przypadku z braku rozeznania co oferuje rynek samochodowy za kwotę 30 tyś. PLN.
Kupowanie obrazów za grube pieniądze jest w pełni uzasadnione racjonalne (m.in jako lokata kapitału lub jego przyszłe pomnożenie. niewymierny prestiż przynoszący rozmaite zyski właścicielowi etc.)w przeciwieństwie do nieuzasadnionego przepłacania za 2 letnią nive. Chyba się zgodzisz??

OK Ja som chłop ze wsi wiec i w prosty sposób postaram przedstawić Ci moje zdanie:
podszedłeś do temetu jak Balcerowicz

a wiec zimno skalkulowałeś koszty i zyski - a z tym nie można się niezgodzić, tyleże ludzie realizujący wyższe potrzeby (szczyt piramidy Masłowa) są irracjonalni przykład:
z punktu A do punku B można przejechać na dwa sposoby
1. niedzielna wycieczka pięknie utrzymaną drogą sfaltową (dwa pasy ruchu, utwardzone pobocza, parkingi, tirówki, itp...) na koniec biwak nad jeziorem.
2. na przełaj, przez lasy, pola góry próbując na wszyskie sposoby auto upalić, utopić, poobijać - znaczy offroadowo na koniec biwak nad jeziorem
99,8% populacji pojedzie asfaltem i zaliczy trasę w 2 godziny, wyda 30zł. na paliwo i nawet samochodu nie ukurzy, ale są też tacy co dwa dni będą w lasach błoto mieszczać, i w tym błocku upieprze... po szyję zrobią wszystko aby znaleść dziurę z której ich auto nie wylezie W sumie spalasz 60 l paliwa samochód myjesz karczerem dwa dni, remontujesz miesiąc.
W jednym i drugim przypadku chodzi tylko o relaks
z analizy kosztowej wynika, ze niedzielę powinieneś przeleżeć przed telewizorem
Wracając do tematu jeżeli gość ma rozeznanie co można i za jakie pieniądze kupić (a oto przy dostępie do netu albo wypadzie na giełde nietrudno) i rozważa zakup nivy za takie pieniądze znaczy coś go w tym samochodzie musiało urzec, jedo zachowanie w naszej ocenie jest irracjonalne, tak jak w ocenie 99,8%* populacji sposób w jaki pokonasz odległośc od punktu A do punktu B.
PS1 * - współczynnik ekspercki - nie podlega dyskusji
PS2 jeżeli stać mnie na realizacje moich marzeń to je realizuje w d... mam
że reszta populacji uważa mnie za wariata
PS3 jeżeli obraz kupujesz jako lokate kapitału to realizujesz niższe potrzeby - bezpieczeństwo, chęć posiadani. Jeżeli kupujesz bo jest piękny - to realizujesz potrzeby wyższe