1.7MPi dziwna sprawa
Moderator: Albert_N
Re: 1.7MPi dziwna sprawa
Musze sprostować bo niejasno napisałem.To,że panowie od LPG się podłączyli do kostki włącznika świateł to jest moje przypuszczenie bo nie wiem czy to ich złączki czy fabrycznie tak jest.
Janusz,który przekaźnik od czego,to albo przełączając dotykasz kolejno palcem obudów przek. i w końcu wyczujesz na którymś te kliknięcia,albo po kolei se wyciągaj i żarówka lub miernik w obwód sterowania w gniazdo przekaźnika i masz,nawet,jak był niesprawny.To akurat jest banalnie proste.
Można próbowac na krótko...
Ja nawet moment siedziałem nad schematem,ale jak gazownicy się gdzieś wpinali,to wymiękam.
Wal do jakiegoś normalnego elektrowarsztatu,nie szkoda Ci czasu i zdrowia?
Bo przede wszystkim zdrowia Ci życzę na Święta,nadchodzący Nowy Rok i następne
Można próbowac na krótko...
Ja nawet moment siedziałem nad schematem,ale jak gazownicy się gdzieś wpinali,to wymiękam.
Wal do jakiegoś normalnego elektrowarsztatu,nie szkoda Ci czasu i zdrowia?
Bo przede wszystkim zdrowia Ci życzę na Święta,nadchodzący Nowy Rok i następne

Dandan bardzo dziekuje i też Ci zycze Wesołych Świat i Szczęśliwego Nowego Roku.Dandan poszedłbym do elektromechanika gdyby ta usterka występowała cały czas,a ona występuje losowo.Jeżeli ta "wpinka" w kable od kostki włacznikaświateł jest robota gazowników to oni LPG zakładali mi w 2005r i ta usterka występuje niezależnie czy jade na paliwie czy na LPG.A tak jak mi działa LPG firmy Elpigaz to naprawde,żeby tylko nie przechwalić.Wiem,ze prace przekażnika można wyczuć trzymając go palcami,ale Dandan ogólnie jest troche ciężko to wyczuć.To nic innego byc nie może jak przekażnik i cos mi mówi,że to bedzie ten duży z naklejką OTK,bo w trakcie występowania tej usterki gdy szaleja wskazówki żarzą się kontrolki ogrzewania szyby,przeciwmgłowej i długich świateł (zapomniałem o nich napisać wcześniej) czyli wszystkie funkcje bloku przekażników po prawej stronie kierowcy.A najciekawsze jest to,że włącznik przeciwmgłowej w momencie usterki włącza dodatkowo światła drogowe i lampe przeciwmgłową i ogrzewanie szyby.Nie moge znależc kabelka masowego tego bloku przekażników ale chyba jest on pod przerywaczem i masa tam jest na pewno.To musi byc przekażnik,bo włączam światła i usterka jest,znowu je wyłącze i włacze i usterki nie ma.
Już nawet nie mam siły mysleć co tej mojej Nivie jest.Dzisiaj w wolnej chwili przejrzałem cały internet i nie znalazłem nic na temat tego dużego przekażnika z naklejką OTK i "nie zrywać".Panowie,czy to jest na pewno przekażnik?A nie moduł,kontroler lub sterownik od świateł??Nigdzie nic o nim nie ma.Mi jeszcze potrzebna jest wiedza czy on występuje w starszych Nivach i gdzie ten cały blok przekażników "prawej" strony ma mase.Mi wyglada na to,że każdy z tych przekażników czteropinowych,(czteronóżkowych) ma wspólna mase pod pinem 85 i gdzie ona biegnie dalej,nie moge znależć.Na schemacie ona jest i według mnie ona chyba jest pod przerywaczem kierunkowskazów,ale nie jestem pewny.
To duże czarne z nalepką OTK to przekaźnik świateł przeciwmgielnych tylnych. Nr katalogowy 2114 374761003. Jest to przekaźnik "specyficzny" gdyż zawiera dodatkowo układ logiczny. Dzięki temu po jednym kliknięciu i powrocie przycisku do pozycji początkowej przekaźnik się załącza, po drugim kliknięciu się wyłącza. Występuje tylko w nowszych Nivach. Zastępczo można wykorzystać przekaźnik świateł przeciwmgielnych od Matiza lub Lanosa (PPM-1) - NIESTETY TRZEBA PODPINAĆ NA PAJĄKA (przy pomocy kabelków) - inny układ nóżek.
Do każdego z przekaźników po prawej stronie dochodzi masa, jeśli się nie mylę jest ona koloru czarnego. Przy każdym przekaźniku jest czarny kabelek. Nie wiem jaki to numer nóżki. Gdzie ma drugi koniec, do czego jest podłączona nie wiem.
Do każdego z przekaźników po prawej stronie dochodzi masa, jeśli się nie mylę jest ona koloru czarnego. Przy każdym przekaźniku jest czarny kabelek. Nie wiem jaki to numer nóżki. Gdzie ma drugi koniec, do czego jest podłączona nie wiem.
Wojo-P u mnie on ma taki numer 453743.001.To od czego to zależy?Jak sterownik silnika ma inny numer to już są zmiany w całej instalacji?Tak masa jest koloru czarnego i podpieta do każdej nóżki o numerze 85 przekaznika.Gdzie jest jej drugi koniec też nie wiem,ale tak myśle że radio musi mieć też mase i tego punktu masowego będe szukał.Jednak nic nie wygląda na brak masy i nie chce mi sie wierzyć żeby prawy blok przekażników miał pociągniętą mase do lewego bloku,bo tam punkt masowy wystepuje.Tak jak mówiłem zaczynam od wymiany przekażników tych małych czteronóżkowych i wtedy zobacze co dalej.
Na ruskich stronach można znaleźć przekaźnik świateł przeciwmgielnych o twoim numerze 2114 453743.001 posiadający jednocześnie numer z Nivy 2114.3747610. Czyli powinno to być to samo co podany przekaźnik przeze mnie. W katalogu z częściami od Nivy te przekaźniki mają numery 2114-3747610, 2114-3747610 01, 2114-3747610 02, 2114-3747610 03.
Albo to ustrojstwo u ciebie ktoś już wymieniał albo taki akurat mieli na składzie przy montażu auta.
Albo to ustrojstwo u ciebie ktoś już wymieniał albo taki akurat mieli na składzie przy montażu auta.
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Trochę błędnie kombinujecie. Te masy są do sterowania samym przekaźnikiem. Szukał bym problemów z masą samych lamp. Z resztą po co szukać końców tych mas? Zmasuj je gdzieś i będzie pewność że będzie kontakt. Chyba że sterowanie jest masą, ale to chyba tylko japońce tak robili.Tak masa jest koloru czarnego i podpieta do każdej nóżki o numerze 85 przekaznika.
miasto WOODSTOCKu
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
Wojo-P nikt mi tego przekażnika (OTK) nigdy nie wymieniał.Rus-one,własnie masy lamp są już sprawdzone ale troche za póżno,bo wcześniej był całkowity brak masy przedniej lewej lampy i wszystko wygląda na to,że właśnie od tego wszystko się zaczeło.W Nivie nie masa steruje przekażnikami.Dziś zaniosłem cały prawy blok przekażników do elektryka co sprawdzał mi licznik i on stwierdził,że dwa przekażniki (12V 30A zwierne) są do wyrzucenia,rezystancja cewki nie taka i zniszczone w nich główne styki prądowe 87-30.Według niego one mogły załaczać losowo 10 razy dobrze,raz niedobrze.I powiedział mi,że w współpracy z modułem (przekażnik z napisem OTK) takie cyrki miały prawo sie dziać.Twierdzi dalej,że przekażniki współpracując z takim modułem powinien w obwodzie cewki mieć diode która działa jak zapora i awaria jednego przekażnika nie powoduje wtedy zakłóceń pracy sąsiednich,pracujących na jednej masie przekażników.Dla mnie to "czarna magia" ale ogólnie facetowi wierze.Kiedyś jak mi wstawił do Wiatki "czternastki" jakis przekażnik od grzałki co odciążał styki programatora to Wiatka słuzyła mi bezawaryjnie 10 lat,mam na myśli jej elektryke.Narazie mam trzy nowe przekażniki i jest dobrze,ale jak długo będzie dobrze tego nie wiem.Zobaczymy.
Panowie,wszystko wskazuje ze to był przekażnik.Takie zrobiłem zamieszanie na forum,tyle straciłem nerwów,a Wy czasu ,a to był przekażnik.Po wymianie trzech przekażników i zrobieniu dodatkowej masy silnika (od malucha tzw."plecionka") elektryka działa bez zarzutów i dostała jakby "powera".Tyle nerwów,a cena przekaznika 12.90zł.
-
-
A to nie wiesz ze w naszych czołgach diabeł tkwi w drobiazgach itp

Kamiloskop,ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy,ze taki drobiazg szwankując powoduje takie anomalia.Miałem Fiaty z takimi przekaznikami i jak sypnął sie przekaznik to albo nie było swiateł,albo nie mogły sie przełączyć,albo w FSO tylko jeden sygnał dżwiekowy działał,ale nic nie działo sie z zegarami i innymi obwodami elektryki.
Janusz,zablokowane krzyżaki,zaciski,cylinderki,zawilgocone i korodujące przekaźniki,usterki tapicerki to typowy syndrom samochodu okresowo używanego.
Panowie dzis znowu to samo.Z pięćdziesąt razy włączałem swiatła i było dobrze,a dziś już po właczeniu postojówek wskazówki w prawo,prawie na maksa.Zarzy sie lampka kontrolna przeciwmgłowej,ogrzewania szyby i długich świateł.Po właczeniu swiateł,włacznikiem od przeciwmgłowej mozna zmieniać swiatła z krótkich na długie.Po właczeniu kierunkowskazów w rytmie ich pracy pulsują wskazówki od paliwa i temperatury.Właczanie i wyłączanie światel nic nie dało tylko w pewnym momencie jak właczyłem kierunkowskaz wszystko nagle wróciło do normy i działało jak najbardziej w porządku.Panowie ja już machnełem na tą ręką,..uj z tym,ludzie bez kulek w łożyskach jezdża i nie biorą do bani to i ja się tym nie będe przejmował.Nawet jak się spali to jest ubezpieczona maksymalnie.Moge powiedzieć jeszcze to,że ta usterka pojawia sie po dłuższej jezdzie,przedwczoraj zaliczyłem Gdańsk (250 km) było wszysko w porządku,postała w garażu do dziś,dziś z rana odpalam i już są waryjacje które narazie kierunkowskazem wyłaczyłem,ale nie wiem na jak długo.Brak pomysłów,pal ją licho sześć tą Nive.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
podmień na próbę licznik z inne nivki, na kilka dni - tygodni.
bo rozumeim , ze tylko licznik świruje, a światła nie świeca , nie ma choinki itp ?
bo rozumeim , ze tylko licznik świruje, a światła nie świeca , nie ma choinki itp ?
Kb-autostyle.światła świecą w porządku,ale gdy to się dzieje to włacznik lampy przeciwmgłowej zastępuje przełącznik zespolony przy kierownicy i zmienia światła mijania na długie i odwrotnie.Naprawde nie wiem co to jest,straciłem pieniądze na nowe trzy przekażniki,masy posprawdzałem raczej wszystkie,chyba tylko tej nie która jest gdzieś w okolicy pompy paliwa.Ja już sie nie denerwuje bo kopnie mnie zawał,ale gdy to się powtórzy to postaram się to nagrać i w jakiś sposób wstawić na forum.Instalacja LPG odpada bo ta usterka wyskakuje na benzynie i na LPG.Najgorsze jest to,że występuje losowo i to mnie denerwuje.Już ekstremalnie wytężam szare komórki i cofam się pamięcią wstecz.Chyba ta kłopotliwa usterka zaczeła się jakiś czas od momentu jak od kolegi pożyczyłem przyczepke,a instalacja w tej przyczepce paliła mi bezpieczniki.No,ale co mogło polecieć??Czy ten skomplikowany przekażnik z napisem OTK ma coś wspólnego z pozycyjnymi swiatłami?
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
nie kojarzę tego przekaźnika OTK.. a napis otk to poprostu pieczątka "Otdel Techniczeskogo Kontrola" i moze bycna kazdym elemencie.
Kb-autostyle to jest wiekszy,prostokątny przekażnik zamontowany w 1.7MPi przy bloku przekażników od świateł drogowych,świateł mijania i ogrzewania tylnej szyby.On jest na jednym uchwycie z wyżej wymienionymi przekaznikami.I znajduje się (siedząc na miejscu kierowcy),pod kierownicą,z prawej strony.jest na nim napis "nie otwierać" i przekażnik ten ma inną wtyczke na sześć lub pięć (nie pamiętam dokładnie) pinów.Jego numer to 453743.001.Na pewno jest od przeciwgielnej ale jakie jeszcze spełnia funkcje-nie mam pojęcia.To jest sterownik (moduł)-przekażnik.Priorytetowa część w oświetleniu samochodu.Tak mi przetłumaczył tłumacz.
Zapomniałem dodać-kilka minut temu byłem przy Nivie,właczam światła i wszystko jest w porządku.Ale jutro rano może już nie być w porządku.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
z 6 nózkami to przekaxnik przeciwmgielnych lamp.
dostepny w rosji bez kłopotu (moge ci wysłać)
masz tam tak:
1 - zazwyczaj czerwony, +12 stałe
2 - czarny , masa -
3 - +12 z świateł mijania
4 - wyjście na przeciwmgielne
5 - wejście z przycisku załączenia halogenów
W środku pudełeczka kilak elementów półprzewodnikowych i maka elektroniczna płytka. Czasem od wilgoci pada elektronika.
Możesz rozebrać i zerknąć do środku, może coś wybadasz.
dostepny w rosji bez kłopotu (moge ci wysłać)
masz tam tak:
1 - zazwyczaj czerwony, +12 stałe
2 - czarny , masa -
3 - +12 z świateł mijania
4 - wyjście na przeciwmgielne
5 - wejście z przycisku załączenia halogenów
W środku pudełeczka kilak elementów półprzewodnikowych i maka elektroniczna płytka. Czasem od wilgoci pada elektronika.
Możesz rozebrać i zerknąć do środku, może coś wybadasz.
Kb-autostyle gdyby tam były jakieś styki to rozbiore go zaraz.Nie bardzo rozumiem-z przycisku załaczenia halogenów.Nie mam halogenów.Napisz jakby to wyglądało cenowo i koszty za przesyłke raczej są wysokie-tak mi się wydaje.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
przycisk załączania jest impulsowy ala guzik "dzwonek".
czyli jedno wciśnięcie daje sygnał włączenia, ponowny wyłączenie.
w środku jest prosty układ analogowy, bo warunkiem załączenia jest włączenie świateł mijania.
styków tam nie zobaczysz, bo przekaźnik jest bodajże sterowany fotoelementem, ale moze cosjest urwane , lbo widać uszkodzenie schemaciku.
kliknąłem opis do nivy, bo poprzedni jest do Samary-2 - [rze[praszam za błąd:
http://www.niva-faq.msk.ru/tehnika/elek ... /rzptf.htm
czyli jedno wciśnięcie daje sygnał włączenia, ponowny wyłączenie.
w środku jest prosty układ analogowy, bo warunkiem załączenia jest włączenie świateł mijania.
styków tam nie zobaczysz, bo przekaźnik jest bodajże sterowany fotoelementem, ale moze cosjest urwane , lbo widać uszkodzenie schemaciku.
kliknąłem opis do nivy, bo poprzedni jest do Samary-2 - [rze[praszam za błąd:
http://www.niva-faq.msk.ru/tehnika/elek ... /rzptf.htm
Kb-autostyle.Rozebrałem to i złozyłem.Tak-tam jest płytka drukowana z microprocesorem i jeszcze pare elementów elektronicznych.Jest maluteńki przekażniczek z jedną parą styków.Żebym wiedział że to jest uszkodzone to nie zastanawiał bym sie ani chwili.Ale co innego może powodować zakłócenia i uruchamiać lampki kontrolne czterech przekażników (drogowe,mijania,ogrzewanie szyby i przeciwmgłowa).Dlaczego w momencie usterki włącznik od przeciwmgłowej zmienia się w przełacznik światła mijania-światła drogowe?
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
teoretycznie, ten przekaźnik jest połaczony z światłami mijania, więc mają galwaniczne (elektryczne) połaczenie, bo do uruchomienia przeciwmgielnego musi być podany + z świateł mijania..
podmień z innym przekaźnikiem (z analogicznego auta lub z 2105 2107 po 2001 roku, tam tez były, ale moze takich nie być w polsce), albo po-prostu wymień na nowy 28 zł będzie cię kosztował + polecony list w polsce.. lub polecony z Rosji (okołó 25 zł)
jak Ci się nie spieszy to przy okazji jakichś wysyłek czy wyjazdu do kraju wrzucę w paczkę.
podmień z innym przekaźnikiem (z analogicznego auta lub z 2105 2107 po 2001 roku, tam tez były, ale moze takich nie być w polsce), albo po-prostu wymień na nowy 28 zł będzie cię kosztował + polecony list w polsce.. lub polecony z Rosji (okołó 25 zł)
jak Ci się nie spieszy to przy okazji jakichś wysyłek czy wyjazdu do kraju wrzucę w paczkę.
Jeszcze mam jedno pytanie chyba najzabawniejsze na całym forum.W 1.7MPi w tylnych lampach jest w każdej przeciwmgielna czy tylko w jednej (lewej)?Rozebrałem lampy na czynniki pierwsze-ilość żarówek i przewodów w kostkach taka sama,a świeci mi tylko w tylnej lewej,patrząc od tyłu auta.W 2002 roku Minister Transportu wydał przepis,że mogą być dwie lampy przeciwmgielne z tyłu,moja jest z 2004 roku i powiem,że nie wiem czy Niva tak ma (jedno) czy to jest awaria że nie ma przeciwmgłowej w obu lampach?