ale po co kupowałeś inne auto skoro niwa jest doskonała?Janusz73 pisze:Akurat mam Łade Nive 1.7MPi od nowości i mam dosłownie kilka dni nowego z salonu Jimniego.Jeszcze o nim za duzo powiedzieć nie moge,ale już stwierdziłem że w dalszą trase (asfalt) wole Nive.
Nowa - za i przeciw
Moderator: Albert_N
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: Nowa - za i przeciw
#noichuj
Mam rodzeństwo. I nie da rady jednocześnie być Nivą w kilku miejscach.Czesław,ja nie mówie,że Niva jest doskonała,idealna.Ma swoje wady i zalety,ale zachodnie terenówki też tak mają.Jimny-cichy w środku i nic nie drży.Ale na jezdni rozbujany i niestabilny.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
noo...ale zgodnie z głoszoną tu filozofią należało kupić nową nivę. dlaczego tak się nie stało?
#noichuj
Tatowe w mamine też zawsze pasuje, ale jednak tatuś pacza na fajne koleżanki, a mamusia chętnie by poszła na sianokosy z tym, co sierp ma tęgi.Janusz73 pisze:(...)Może Twoim mechanikom częśći do Niwy nie pasują?Ja jestem mechanikiem i mi pasują
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
ernil pisze:Tatowe w mamine też zawsze pasuje, ale jednak tatuś pacza na fajne koleżanki, a mamusia chętnie by poszła na sianokosy z tym, co sierp ma tęgi.Janusz73 pisze:(...)Może Twoim mechanikom częśći do Niwy nie pasują?Ja jestem mechanikiem i mi pasują

Niedawno w automaniaku była łada niva i raczej z tego faktu wynika to poruszenie w temacie, niby objechała wranglera
Mikiciuk chwalił...
Ojciec swego czasu kupił kiedyś 4 letnią nivę, co się z tym autem nie działo a była igła. Teraz po 18 latach od daty produkcji jest wreszcie bezawaryjnym samochodem. Tylko szkoda życia na takiego sztrucla... Na okresie gwarancyjnym też często wracała na poprawki, świadczy o tym bogata lista wpisów w książce.
Auto to nie dorównuje jakością wykonania i kulturą jazdy 25 letniej vitarze nie wspominając o grand cherokim- wyprodukowanym w tym samym roku co opisywana nivka czyli 1996. Kiedyś ładzianka miała jeszcze rację bytu z powodu trudności z dostępem do "zachodnich" aut, teraz , no cóż...marginalizacja i agonia.
Ma rację bytu jako auto kolekcjonerskie/piknikowe bo w tym świecie pełnego pośpiechu jest po prostu niebezpieczna używana na co dzień.
pozdrawiam,
ps. Mamy pieroński sentyment do tego wozu lecz nie bójmy się tego słowa, to dziadostwo jest niestety, przez jakość wykonania samego pojazdu jak i części do niego.
ps2. Byłby to fajny pojazd gdyby zrobili go dokładnie, mógłby nawet kosztować więcej, bo sama koncepcja jest ok.

Ojciec swego czasu kupił kiedyś 4 letnią nivę, co się z tym autem nie działo a była igła. Teraz po 18 latach od daty produkcji jest wreszcie bezawaryjnym samochodem. Tylko szkoda życia na takiego sztrucla... Na okresie gwarancyjnym też często wracała na poprawki, świadczy o tym bogata lista wpisów w książce.
Auto to nie dorównuje jakością wykonania i kulturą jazdy 25 letniej vitarze nie wspominając o grand cherokim- wyprodukowanym w tym samym roku co opisywana nivka czyli 1996. Kiedyś ładzianka miała jeszcze rację bytu z powodu trudności z dostępem do "zachodnich" aut, teraz , no cóż...marginalizacja i agonia.
Ma rację bytu jako auto kolekcjonerskie/piknikowe bo w tym świecie pełnego pośpiechu jest po prostu niebezpieczna używana na co dzień.
pozdrawiam,
ps. Mamy pieroński sentyment do tego wozu lecz nie bójmy się tego słowa, to dziadostwo jest niestety, przez jakość wykonania samego pojazdu jak i części do niego.
ps2. Byłby to fajny pojazd gdyby zrobili go dokładnie, mógłby nawet kosztować więcej, bo sama koncepcja jest ok.
Wj/Wg
Czesław niepoważne by było z mojej strony mieć dwie Nivy.Az takim fanem tego samochodu nie jestem.Oryginalne części do Nivy pasują,ale nie da sie włozyć półośki do mostu o liczbie frezów 24,gdy powinny byc 22,ale nie każdy mechanik o tym wie
To jest tylko przykład.10zulu tak chwalisz Vitare,a ja uważam,że jej jedyna przewaga wobec Nivy to taka,że lepsza na szose,a w terenie Niva pokazuje jej tył-mam na myśli auta bez żadnych przeróbek,tak jak wychodzą z fabryki.I Vitara rdzewieje lepiej niż Niva.Piszesz o naprawach gwarancyjnych i tu się zgadzam,bo jak komuś w nowej Nivie nie chce się dociagnąć opasek od węży układu chłodzenia to jedzie zaraz do serwisu,bo jest gwarancja.Gdyby gwarancji nie było i trzeba by było zapłacić pare złoty w serwisie to raczej by sie pofatygował i wziął śrubokręt do ręki.Jak niebezpieczna na drodze?Nowe maja ABS,starsze- korektor siły hamowania tylnych kół,to jak niebezpieczna?Jak jedzie pi..a,a nie kierowca która nie wie,że są wszędzie luzy lub nie ma klocków hamulcowych to wtedy jest niebezpieczna.Właśnie zachodnie,wypasione,bite trupy są bardziej niebezpieczne niż nowa Niva.Powiem tak-nie należałem do dzieci które się rzucały na gume do żucia rzucaną z autokaru niemieckiej wycieczki. 

Ja. Chcesz UAZa poprawionego względem fabryki? Zajęło to jedyne kilka lat i dziesięciokrotność ceny zakupu używkiJanusz73 pisze:Pytam jeszcze raz-kto sprzedaje swój samochód gdy nie stwarza mu problemów?

Mam uzazy, sąsiad ma nivę kilkuletnią - widziałem, jeździłem, pomagałem naprawiać. Mam też patrola rocznik 89 tak samo jak uaza... i nie powiem, często jeżdżę uazem zamiast patrola, i jestem z tego zadowolony... ale nie wynika to w żadnym wypadku z wyższości rosyjskich rozwiązań technicznym na japońskimi/zachodnimi

O częściach do uaza można by pisać i punktować konkrety... ma to sens?
Uaza troche znam ale go nie chce.Na szose-o nie,nie nadaje sie.W terenie jest bardzo dobry.Takayuki gdyby cena paliwa zjechała poniżej 3 złociszy to raczej byś go nie sprzedawał.Tak mi się wydaje.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
ale czemu?Janusz73 pisze:Czesław niepoważne by było z mojej strony mieć dwie Nivy.Az takim fanem tego samochodu nie jestem.
przecież niva jest:
-nowa
-ma gwarancję
-świetnie prowadzi się na szosie
-w terenie pokazuje japończykom tył
-ma abs
-ma korektor siły hamowania
-rdzewieje wolniej niż japonia
-kosztuje tylko 40k
-wygrała wiele rajdów światowej klasy
-rewelacyjnie sprzedaje się na zachodzie i w skandynawii
hę?
chyba tylko z tej nienawiści do niemieckich cukierków jej nie kupiłeś, co?
przecież to nie jest możliwe żeby polak mógł być durniejszy od faszystów i polodowcowych. skoro oni kupują całymi tirami to musi być rewelacyjny produkt, nie?
#noichuj
"Jak niebezpieczna na drodze? Nowe maja ABS, starsze- korektor siły hamowania tylnych kół ,to jak niebezpieczna?"4
Bo jest słabą archaiczną konstrukcją, proste.
Wj/Wg
Konstrukcji bym sie nie czepiał. Koncept jest fajny...Tylko wykonanie!10zulu pisze:"Jak niebezpieczna na drodze? Nowe maja ABS, starsze- korektor siły hamowania tylnych kół ,to jak niebezpieczna?"4
Niva wykonana przez japońców , z dwulitrową niewysiloną benzyną pod maską...nierdzewiejąca...to byłoby to!
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
Czesław wydaje mi się,że jesteś handlarzem samochodów.Ściagasz trupy zza granicy,masz kilku ludzi którzy je picują i wystawiasz te auta na sprzedaż.Znam mentalność takich ludzi-zawsze swój towar będą chwalić,co jest normalne i prawidłowe.Ale pamietaj,że są też tacy jak ja,którzy nie daja sobie nawijać makaronu na uszy.10zulu masz racje i wiedze o mechanice.Fakt,Niva ma kształty archaiczne,ale konstrukcyjnie jest OK.Widziałeś jaką kolo z Bydgoszczy zrobił Syrenke?W kształty z tamtej epoki wkomponował Porsche,ale Ty powiesz,że to tylko stara,prosta konstrukcja.Bo samochód oceniasz tylko z zewnętrznego wyglądu.I dużo ludzi tak odbiera i ocenia samochód-tylko z wyglądu.
Ostatnio zmieniony czw maja 08, 2014 10:42 pm przez Janusz73, łącznie zmieniany 1 raz.
Cześć, pisałem o tym wyżej
Słaba- słaby silnik, archaiczna: brak poduszek, nadal wyjący wał napędowy.
Zatrzymali się w rozwoju.

Słaba- słaby silnik, archaiczna: brak poduszek, nadal wyjący wał napędowy.
Zatrzymali się w rozwoju.
Wj/Wg

Janusz

Nie sprzedawałbym go, gdybym nie musiał zainwestować w kupę sprzętu do firmy który na siebie zarobi za kilka lat najwcześniej... a zrobiłem to bez brania wszystkiego na kredyt... i stoi sobie taki uaz w którego wpakowałem 30k, i nikt go nie chce za połowę ceny, a ja potrzebuję pilnie kasy. Normalne, no nie?Janusz73 pisze:Uaza troche znam ale go nie chce.Na szose-o nie,nie nadaje sie.W terenie jest bardzo dobry.Takayuki gdyby cena paliwa zjechała poniżej 3 złociszy to raczej byś go nie sprzedawał.Tak mi się wydaje.

Gdyby nie finanse - zostawiłbym. Ale jako zabawkę/rozrywkę, nie narzędzie. Pierwszego uaza miałem w 2002 roku. Jeździłem różnymi na co dzień do 2011. Byłem tym uazem jeszcze jak był w 100% oryginale na Krymie. 5000km kółko. Nie zepsuł się nawet - po drodze 1 kapeć i spalona żarówka od świateł mijania... nadaje się na szosę jak najbardziej. Nawet asfaltowej obwodnicy Tarnopola dał radę

edit, paliwo... paliwo nie jest wyznacznikiem. Teraz cały czas jeżdżę patrolem, pali ~2 litry więcej.
Ostatnio zmieniony czw maja 08, 2014 10:49 pm przez Takayuki, łącznie zmieniany 1 raz.
Dwulitrówki chyba robili seryjnie, poniżej link
http://www.youtube.com/watch?v=6tLt2BUk-vY
http://www.youtube.com/watch?v=6tLt2BUk-vY
Wj/Wg
10zulu.I tu sie mylisz.Są juz poduszki,są nowe wały i osiemdziesiąt pare koni to jest mało?Wały nie wyją,to mosty mogą wyć w starszych Nivach.
Ostatnio zmieniony czw maja 08, 2014 10:53 pm przez Janusz73, łącznie zmieniany 1 raz.
Nowe, solidnie wykonane, spasowane i poskładane mosty [kontrola jakości i ekipa montażowa na poziomie] przecież nie wyją, nie mają prawa...
Co z tego że nowe, jak dalej są drgania od wałów napędowych, nie wiem czym zastąpili przegub homokinetyczny ale dalej kiepsko.. Tak, mosty wyją w porównaniu z innymi autami. Poduszka jest w opcji
, mamy 2014. Silnik jest słaby, tak 80 km w tym aucie to mało, wytraca prędkość pod górki nie mówiąc o wyprzedzaniu jakimś sprawnym. Jesteś entuzjastą marki ,ok, ale nie przekonuj innych że jest dobrym samochodem bo tak niestety nie jest.

Wj/Wg
@czesław - diler zajechanych japonskich sztrucli
grubo 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
nooo-po oczach 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
10zulu.1.7MPi to wystarczająca moc do Nivy.Nawet gdybym nie miał Nivy to też bym ją chwalił.Cena nowej jest adekwatna do jakośći samochodu,w tym ,że salon sprzedając też musi zarobić.