silnik do nivy

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
kugel2

Re: silnik do nivy

Post autor: kugel2 » pt wrz 25, 2009 12:14 pm

Gabryś dzięki za Twoją opinię. Widziałeś, jechałeś i Wiesz. :D
kugel NIVKA 2,1 TD

Awatar użytkownika
Svenson

Post autor: Svenson » pt wrz 25, 2009 1:57 pm

ja napewno zmotam diesela , tylko trzeba wszystko dograc :roll:

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » pt wrz 25, 2009 2:24 pm

WITAJCIE :D
Svenson pisze:ja napewno zmotam diesela , tylko trzeba wszystko dograc :roll:
Moim zdaniem warto diesla zapodać do NIVY , bo; ekonomia,przewidywalność,moment obrotowy ,,niżej", nie przegrzewa się no i sprawność wogóle :)2 :)2 . Zapodając jakiś młodszy motor na przykład z reno 1,9 mamy gwarancję niezawodności w każdych warunkach eksploatacyjnych. Jak ktoś miał MEGANE albo MITSUBICHI z takim motorem to wie ,że ekonomia i rozruch w zimie to górna półka :)2 :)13
bartekbp01 pisze:święty duch a gdzie to kolege gabrysia na tak długo wcieło
Wciąć mnie nie wcięło Bartek, ale jestem tu i ówdzie :)13 , no i oczywiście na forum zacnego grona NIVY :)2 także zaglądam, żeby popatrzeć na Wasze poczynania motacze i integracyjne :)13 :)2
BARDZO SERDECZNIE WAS POZDRAWIAM :D

Awatar użytkownika
maxers

Post autor: maxers » pt wrz 25, 2009 3:42 pm

Gabriel Tatoj pisze:
Moim zdaniem warto diesla zapodać do NIVY , bo; ekonomia,przewidywalność,moment obrotowy ,,niżej", nie przegrzewa się no i sprawność wogóle :)2 :)2 .
no swieta racja tyle ze ja dodam iz do kazdego pojazdu (oprucz motorków i aut sportowych ,choc wspołczesne diesle nie wypadaja tak mizernie przy bezynce jak kiedys)
bezyna moze i byłaby dobra gdyby była w cenie ropki no i silnik paliłby jej tyle samo :)21

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » pt wrz 25, 2009 8:11 pm

:D :D :D
maxers pisze:
Gabriel Tatoj pisze:
Moim zdaniem warto diesla zapodać do NIVY , bo; ekonomia,przewidywalność,moment obrotowy ,,niżej", nie przegrzewa się no i sprawność wogóle :)2 :)2 .
no swieta racja tyle ze ja dodam iz do kazdego pojazdu (oprucz motorków i aut sportowych ,choc wspołczesne diesle nie wypadaja tak mizernie przy bezynce jak kiedys)
bezyna moze i byłaby dobra gdyby była w cenie ropki no i silnik paliłby jej tyle samo :)21
Żeby nie wałkować w koło o zaletach czy wadach konkretnych motorów, to pozwolę sobie przytoczyć taki ogólny przykład z naszej planety a konkretnie z USA . Jaką pojemność mają tamtejsze samochody 4x4 i nie tylko te do terenu z silnikami benzynowymi ?? I zaznaczam ,że n ie tylko cena paliwa decyduje o pojemności :)1 !! Ale i z europy mogę zapodać mały przykład zaobserwowany naocznie podczas zlotu w Bornym Sulinowie na którym byłem w sierpniu . Był sobie taki dołek który pokonywały pojazdy militarne, wykopany w piasku na okoliczność zlotu i w tym właśnie dołku ,,walczyły" UAZ-y GAZ-y ZIŁ-y,na oryginalnych silnikach, oraz przejeżdżały przezeń też na oryginalnych benzynowcach;G-Wagen,UNIMOG, VOLVO-LAPLANDER, VW wojskowy i jakieś mniej lub bardziej egzotyczne amerykańce :)13 . Napewno technika jazdy to numer jeden, ale tam gdzie lekki stosunkowo UAZ na swoim gaźniku zamierał, tam LAPLANDER ważący ponad 2 tony, na ponad 100-tu konnym silnku o pojemności 3 litry frunął :o . Wnisek- nie przypadkowo pojemność ma znaczenie , a więc co za tym idzie ; ilość kucy. Tylko nie podejżewajcie mnie o krytykowanie jednych a wystawianie na piedestał innych pojazdów czy marek !! Dzielę się z Wami własnymi -zaobserwowanymi sytuacjami :)13. Jak nie ma pojemności to nie ma jazdy, a przynajmniej tej terenowej gdzie przydział mocy MUSI BYĆ ODPOWIEDNI !! A to jeden z dołków do testowania sprzętu , może nie jest na oko straszny, ale jak ktoś w kopnym piasku jeździł to wie o czym mowa ?? Dziękuję za mżliwość goszczenia i wypowiadania się na Waszym forum :)2 :)13
SERDECZNIE POZDRAWIM :D
Obrazek

Awatar użytkownika
maxers

Post autor: maxers » sob wrz 26, 2009 5:35 am

no ale sam silnik to nie wszystko
http://www.youtube.com/watch?v=1yoz7wazwqU
spojrzcie na to :)21 (i niech mi ktos powie ze za 3k nie wyrwie sie urwisa który bedzie wymiatał ) :)12

Awatar użytkownika
scibor1

Post autor: scibor1 » sob wrz 26, 2009 5:07 pm

maxers pisze:...
No ja przepraszam, nie mialbym nic przeciwko temu zeby miec taki motor z dieslem:
http://www.youtube.com/watch?v=p3HqBjpT ... re=related
:)))
Inna rzecz, ze od dwoch dekad chodzi mi po glowie wstawienie do motocykla normalnego diesla (np. 1,0 Daihatsu), ale ciagle ten uciazliwy brak kasy:/ No bo skoro mozna normalny benzynowy do CeZety...:
http://www.youtube.com/watch?v=_wt2I_2gBg0
to dlaczego nie diesla?;)

maxers pisze:no ale sam silnik to nie wszystko
spojrzcie na to :)21 (i niech mi ktos powie ze za 3k nie wyrwie sie urwisa który bedzie wymiatał ) :)12
chyba za 3k euro:/ W Finlandii samochody same w sobie sa drogie, a terenowki to juz wogole... dla dociekliwych: www.nettiauto.fi , jest opcja po angielsku
nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)

Awatar użytkownika
maxers

Post autor: maxers » sob wrz 26, 2009 7:08 pm

od dwoch dekad chodzi mi po glowie wstawienie do motocykla normalnego diesla
sporo było prototypów ale najbardziej przypadła mi kawa klr w ropie ,ach to spalanie w porównaniu z moimi bezynowymi singlami :)
http://www.scigacz.pl/HDT,JP8,Diesel,4962.html

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » sob wrz 26, 2009 7:47 pm

maxers pisze:no ale sam silnik to nie wszystko
A czy w tej połykającej teren NIVIE jest motor oryginalny ?? Żwawo pomyka pod górki bez deficytu kucy, fabryczny tak nie robi, nawet ta na wtrysku :)1 :)13
POZDRAWIAM :D

Awatar użytkownika
maxers

Post autor: maxers » ndz wrz 27, 2009 11:12 am

no tamta nivka cos kombinowana :)
A u mnie kolejny problemik chcac wpakowac chłodnice o polda wraz z wiatrakami troche mam mało miejsca (o IC i z cytrynki chyba zapomne ) bede musiał rozejrzec sie za jakas inna (te chłodniczki cenia sie)
Kugel2 a powiedz od czego dopasowałes do swojego gada chłodnice wody ? bo na oryginalnej to chyba bedzie lipa (cos mnie sie zdaje)
pozdro

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz wrz 27, 2009 11:39 am

WITAJCIE NIEDZIELNIE :D
maxers pisze:no tamta nivka cos kombinowana :)
A u mnie kolejny problemik chcac wpakowac chłodnice o polda wraz z wiatrakami troche mam mało miejsca (o IC i z cytrynki chyba zapomne ) bede musiał rozejrzec sie za jakas inna (te chłodniczki cenia sie)
Kugel2 a powiedz od czego dopasowałes do swojego gada chłodnice wody ? bo na oryginalnej to chyba bedzie lipa (cos mnie sie zdaje)
pozdro
U Marunia(kugel2) jest przód zmodyfikowany tak ,że każdy-prawie radiator zmieścisz :)2 .
Oto właściciel i jego potwór w ,,NIEWIEŚCIEJ SKÓRZE" :)2 :)2 :)13. Myślę, że nie naraziłem się naszemu przyjacielowi ?? :)13 POZDRAWIAM
Obrazek

Awatar użytkownika
maxers

Post autor: maxers » ndz wrz 27, 2009 11:49 am

a to takie buty :D (wiedziałem ze nie ma bata aby silnik był tak wysoko to musiał sie bawic z maska :)13 (ja planuje przerobic miske i silnik dac na taka sama odległosc co w oryginalne,zeby potem nie motac sie skrzynia i reduktorem czy wałami)
ale trzeba przyznac ze zmodyfikowana maska tez ładnie sie prezentuje
A tu radiatorek jest od zwenatrz wiec musi powietrze pchac (ja w to miejsce chciałbym wpakowac intercooler) a wiatraczki od wewnatrz dac (tak jak ma oryginalnie pold 1,9)
Gabriel dzieki za fotke (bo własciela niewiastki nie moge sie doprosic ) :)21 (pewnie nie ma czasu ale jak obiecał wstawic to wstawi,trzymam go za słowo :)14 )

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz wrz 27, 2009 12:09 pm

:D :D :D
maxers pisze:a to takie buty :D(.....)
Gabriel dzieki za fotke (bo własciela niewiastki nie moge sie doprosic ) :)21 (pewnie nie ma czasu ale jak obiecał wstawic to wstawi,trzymam go za słowo :)14 )
.Właściciel tego sprzętu jest bardzo zaangażowanym człowiekiem w bardzo wiele ludzkich spraw :)2 :)2 :)2 Robi tak wiele pożytecznych rzeczy , że nie ma nawet możliwości tego wszystkiego opisać :)2. To człowiek prawdziwy o niezachwianej osobowości i przyjaciel nas wszystkich. :)2 :)13 :)13

Awatar użytkownika
maxers

Post autor: maxers » pn wrz 28, 2009 2:06 pm

Gabriel Tatoj pisze::D :D :D
.Właściciel tego sprzętu jest bardzo zaangażowanym człowiekiem w bardzo wiele ludzkich spraw :)2 :)2 :)2 Robi tak wiele pożytecznych rzeczy , że nie ma nawet możliwości tego wszystkiego opisać :)2. To człowiek prawdziwy o niezachwianej osobowości i przyjaciel nas wszystkich. :)2 :)13 :)13
choc go osobiscie nie znam ale jestem tego samego zdania co Ty ,(bowiem podniósł silnik a co za tym idzie musiał przerobic niezle niwke aby mu sie zmiescił ten 2,1 a w cale takie proste to nie było (bez kątówki napewno sie nie obyło)) :D

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » pn wrz 28, 2009 7:02 pm

Mam jakby podstawowe pytanie w sprawie silnika...
Jak wygląda kwestia prawna bo każdy by chciał motać przerabiać podnosić pojemność.
Pytanie tylko co dalej bo przecież trzeba to potem zarejestrować :o
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
Svenson

Post autor: Svenson » pn wrz 28, 2009 7:15 pm

zgłoszenie zmiany paliwa i pojemnsci , chyba bez dodatkowego przegladu , ale na bank potwierdzenie z stacji kontroli pojazdów . Mysle że chyba tylko tyle

Ivul

Post autor: Ivul » pn wrz 28, 2009 7:20 pm

Potwierdzenie pojemnośći i typu zasilania papierkiem ze stacji kontroli i wizyta w urzedzie komunikacji z piekną proźbą o wbicie w dowodzie.
Oczywiście znaczków opłaty skarbowej sie nakupujesz

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » pn wrz 28, 2009 9:00 pm

http://www.youtube.com/watch?v=GayAxCzCtTw

żeby jeździła jak ta?

nie wiem co ona ma pod maską ale na mułowaty 1,7 to to nie wygląda
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Ivul

Post autor: Ivul » pn wrz 28, 2009 10:23 pm

Po kolorze spalin widać że to 1.6 na gaźniku z turbinką kowalskiego, magnetyzerem i stożkiem, a wydech przerobili na rure fi 5o mm i dwie strumienice.

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » wt wrz 29, 2009 8:23 am

oj nie wiem czy to nie jakiś swap bmw engine taki odgłos wysokoobrotowy
tak czy owak trzeba przyznać ze ta łada ma powera ale i kierowca dość dużo umie
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
maxers

Post autor: maxers » wt wrz 29, 2009 8:53 am

ciekawi mnie jedno gdzie im tak sie spieszyło :)21

Awatar użytkownika
kugel2

Post autor: kugel2 » wt wrz 29, 2009 12:01 pm

Gabriel Tatoj pisze::D :D :D
Gabryś,ale dałeś po zaworach. :oops:
Nie dodałeś, że piję żmijówkę w każdych ilościach :D
Zacznę od tego, że brak czasu i nie zawsze mam dostęp do internetu :( Jeżeli chodzi o zdjęcia to niestety nie zbyt znam się na komputerach :( i szczerze to dla mnie jest problem jak się wstawia zdjęcia a tym bardziej filmy :)3 Dla Was to dziwne :o
Obiecuję, że znajdę na to sposób :)2
Teraz trochę konkretów. Chłodnice mam z Nivy ale trochę ją przerobiłem aby była wydajniejsza. Po prostu, wejście i wyjście jest po przekątnej. Owszem, że jest trochę za mało wydajna ale (koło chołpy bedzie a na wsi obleci) ciągnę przyczepę z balonem po górkach i z "biedą" ale wystarcza.
Kątówka jest podstawowym narzędziem :D U nas mówimy (gumówka) nie wiem dla czego. :-?
Po zmianie silnika należy wykonać przegląd techniczny i z zaświadczeniem do wydziału komunikacji. Dla nich nie jest ważna moc tj. koniki tylko pojemność :)3 Tak było jak ja to robiłem, jak teraz jest to nie wiem :-? Jedno jest pewne, że jak coś jest źle zrobione to przeglądu nie przejdzie :)3 Ten sezon trochę zaniedbałem Nivkę ale walczyłem z moją motorówką. Gabryś jeszcze nią nie płyną ale do poprzedniej wkładał kapok więc do tej ubierze dwa i kask :D Na ten czas 60km/h a wyciągnę z niej to co tabela mówi 80km/h na wodzie to naprawdę szybko. :D
Mam program Picasa3. Linki wstawiam z Flickr i co ja, bieda z nędzą mam robić. :D
Wytłumaczcie jak krowie na miedzy. :oops:
pozdrawiam marek
kugel NIVKA 2,1 TD

Awatar użytkownika
kugel2

Post autor: kugel2 » wt wrz 29, 2009 12:05 pm

cordoba_2004 pisze:http://www.youtube.com/watch?v=GayAxCzCtTw

żeby jeździła jak ta?

nie wiem co ona ma pod maską ale na mułowaty 1,7 to to nie wygląda
To faworyci Snipera :)2
kugel NIVKA 2,1 TD

Awatar użytkownika
maxers

Post autor: maxers » wt wrz 29, 2009 2:36 pm

nie przejmuj sie Kugel2,co do fotek najprosciej wg mnie to jak zrobisz fotke (zapewne telefonikiem albo cyfrówka) najczesciej własnie telefonikiem bo teraz to wiekszosc posiada taki bajerek i potem pakujesz kabel i zgrywasz na kompa .Jak juz sa pliki na dysku to ino wybiera sie jakis hosting zdjec (np imageshack) i wyszukujesz tylko dane zdjecie z kompa i jaka rozdzielczosc jego ma byc i juz >potem tylko wklejasz na forum link (który Ci pasuje) i na tyle . :wink:

A co mojego pytania
http://moto.allegro.pl/item748904211_mi ... _nowa.html
ta miska jest od 1,7 ?? bo 1,6 chyba ma troche inna

Co do chłodnicy to własnie dam od polda tylko bede musiał posłuzyc sie niestety gumóweczka i poroscinac cos nieco :D (weszła by bez niczego ale dochodza jeszcze 2 wiatraczki i niestety beda sie opierac o mojego 1,9TD) a jak bedzie sie grzał w terenie to dam mu jeszcze 2 dodtakowo przed chłodnice bo jest miejsce )

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » wt wrz 29, 2009 9:17 pm

kugel2 pisze:Gabryś,ale dałeś po zaworach. (.....)
Jak bym Cię nie znał Maruniu ,wiem ile wkładasz serca w to co robisz :)2 :)13.
Jak się świat nie skończy albo ja, to testujemy łąjbę w przyszłym sezonie. ,,Gdzie ta keja "??"
POZDRAWIAM :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”