silnik do nivy
Moderator: Albert_N
Re: silnik do nivy
ja napewno zmotam diesela , tylko trzeba wszystko dograc 

- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE
. Zapodając jakiś młodszy motor na przykład z reno 1,9 mamy gwarancję niezawodności w każdych warunkach eksploatacyjnych. Jak ktoś miał MEGANE albo MITSUBICHI z takim motorem to wie ,że ekonomia i rozruch w zimie to górna półka
, no i oczywiście na forum zacnego grona NIVY
także zaglądam, żeby popatrzeć na Wasze poczynania motacze i integracyjne

BARDZO SERDECZNIE WAS POZDRAWIAM

Moim zdaniem warto diesla zapodać do NIVY , bo; ekonomia,przewidywalność,moment obrotowy ,,niżej", nie przegrzewa się no i sprawność wogóleSvenson pisze:ja napewno zmotam diesela , tylko trzeba wszystko dograc

Wciąć mnie nie wcięło Bartek, ale jestem tu i ówdziebartekbp01 pisze:święty duch a gdzie to kolege gabrysia na tak długo wcieło

BARDZO SERDECZNIE WAS POZDRAWIAM

no swieta racja tyle ze ja dodam iz do kazdego pojazdu (oprucz motorków i aut sportowych ,choc wspołczesne diesle nie wypadaja tak mizernie przy bezynce jak kiedys)Gabriel Tatoj pisze:
Moim zdaniem warto diesla zapodać do NIVY , bo; ekonomia,przewidywalność,moment obrotowy ,,niżej", nie przegrzewa się no i sprawność wogóle![]()
.
bezyna moze i byłaby dobra gdyby była w cenie ropki no i silnik paliłby jej tyle samo

- Gabriel Tatoj
-

Żeby nie wałkować w koło o zaletach czy wadach konkretnych motorów, to pozwolę sobie przytoczyć taki ogólny przykład z naszej planety a konkretnie z USA . Jaką pojemność mają tamtejsze samochody 4x4 i nie tylko te do terenu z silnikami benzynowymimaxers pisze:no swieta racja tyle ze ja dodam iz do kazdego pojazdu (oprucz motorków i aut sportowych ,choc wspołczesne diesle nie wypadaja tak mizernie przy bezynce jak kiedys)Gabriel Tatoj pisze:
Moim zdaniem warto diesla zapodać do NIVY , bo; ekonomia,przewidywalność,moment obrotowy ,,niżej", nie przegrzewa się no i sprawność wogóle![]()
.
bezyna moze i byłaby dobra gdyby była w cenie ropki no i silnik paliłby jej tyle samo

SERDECZNIE POZDRAWIM

no ale sam silnik to nie wszystko
http://www.youtube.com/watch?v=1yoz7wazwqU
spojrzcie na to
(i niech mi ktos powie ze za 3k nie wyrwie sie urwisa który bedzie wymiatał ) 
spojrzcie na to

No ja przepraszam, nie mialbym nic przeciwko temu zeby miec taki motor z dieslem:maxers pisze:...
no swieta racja tyle ze ja dodam iz do kazdego pojazdu (oprucz motorków i aut sportowych ,choc wspołczesne diesle nie wypadaja tak mizernie przy bezynce jak kiedys)
http://www.youtube.com/watch?v=p3HqBjpT ... re=related

Inna rzecz, ze od dwoch dekad chodzi mi po glowie wstawienie do motocykla normalnego diesla (np. 1,0 Daihatsu), ale ciagle ten uciazliwy brak kasy:/ No bo skoro mozna normalny benzynowy do CeZety...:
http://www.youtube.com/watch?v=_wt2I_2gBg0
to dlaczego nie diesla?;)
chyba za 3k euro:/ W Finlandii samochody same w sobie sa drogie, a terenowki to juz wogole... dla dociekliwych: www.nettiauto.fi , jest opcja po angielskumaxers pisze:no ale sam silnik to nie wszystko
spojrzcie na to(i niech mi ktos powie ze za 3k nie wyrwie sie urwisa który bedzie wymiatał )
nie po to kupilem sobie terenowe auto, zeby w teren jezdzic;)
sporo było prototypów ale najbardziej przypadła mi kawa klr w ropie ,ach to spalanie w porównaniu z moimi bezynowymi singlamiod dwoch dekad chodzi mi po glowie wstawienie do motocykla normalnego diesla

http://www.scigacz.pl/HDT,JP8,Diesel,4962.html
- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE
Żwawo pomyka pod górki bez deficytu kucy, fabryczny tak nie robi, nawet ta na wtrysku

POZDRAWIAM

A czy w tej połykającej teren NIVIE jest motor oryginalnymaxers pisze:no ale sam silnik to nie wszystko
spojrzcie na to(i niech mi ktos powie ze za 3k nie wyrwie sie urwisa który bedzie wymiatał )

POZDRAWIAM

no tamta nivka cos kombinowana
A u mnie kolejny problemik chcac wpakowac chłodnice o polda wraz z wiatrakami troche mam mało miejsca (o IC i z cytrynki chyba zapomne ) bede musiał rozejrzec sie za jakas inna (te chłodniczki cenia sie)
Kugel2 a powiedz od czego dopasowałes do swojego gada chłodnice wody ? bo na oryginalnej to chyba bedzie lipa (cos mnie sie zdaje)
pozdro

A u mnie kolejny problemik chcac wpakowac chłodnice o polda wraz z wiatrakami troche mam mało miejsca (o IC i z cytrynki chyba zapomne ) bede musiał rozejrzec sie za jakas inna (te chłodniczki cenia sie)
Kugel2 a powiedz od czego dopasowałes do swojego gada chłodnice wody ? bo na oryginalnej to chyba bedzie lipa (cos mnie sie zdaje)
pozdro
- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE NIEDZIELNIE
.
Oto właściciel i jego potwór w ,,NIEWIEŚCIEJ SKÓRZE"
. Myślę, że nie naraziłem się naszemu przyjacielowi
POZDRAWIAM

U Marunia(kugel2) jest przód zmodyfikowany tak ,że każdy-prawie radiator zmieściszmaxers pisze:no tamta nivka cos kombinowana![]()
pozdro

Oto właściciel i jego potwór w ,,NIEWIEŚCIEJ SKÓRZE"

a to takie buty
(wiedziałem ze nie ma bata aby silnik był tak wysoko to musiał sie bawic z maska
(ja planuje przerobic miske i silnik dac na taka sama odległosc co w oryginalne,zeby potem nie motac sie skrzynia i reduktorem czy wałami)
ale trzeba przyznac ze zmodyfikowana maska tez ładnie sie prezentuje
A tu radiatorek jest od zwenatrz wiec musi powietrze pchac (ja w to miejsce chciałbym wpakowac intercooler) a wiatraczki od wewnatrz dac (tak jak ma oryginalnie pold 1,9)
Gabriel dzieki za fotke (bo własciela niewiastki nie moge sie doprosic )
(pewnie nie ma czasu ale jak obiecał wstawic to wstawi,trzymam go za słowo
)

ale trzeba przyznac ze zmodyfikowana maska tez ładnie sie prezentuje
A tu radiatorek jest od zwenatrz wiec musi powietrze pchac (ja w to miejsce chciałbym wpakowac intercooler) a wiatraczki od wewnatrz dac (tak jak ma oryginalnie pold 1,9)
Gabriel dzieki za fotke (bo własciela niewiastki nie moge sie doprosic )

- Gabriel Tatoj
-

.Właściciel tego sprzętu jest bardzo zaangażowanym człowiekiem w bardzo wiele ludzkich sprawmaxers pisze:a to takie buty(.....)
Gabriel dzieki za fotke (bo własciela niewiastki nie moge sie doprosic )(pewnie nie ma czasu ale jak obiecał wstawic to wstawi,trzymam go za słowo
)

choc go osobiscie nie znam ale jestem tego samego zdania co Ty ,(bowiem podniósł silnik a co za tym idzie musiał przerobic niezle niwke aby mu sie zmiescił ten 2,1 a w cale takie proste to nie było (bez kątówki napewno sie nie obyło))Gabriel Tatoj pisze:![]()
![]()
.Właściciel tego sprzętu jest bardzo zaangażowanym człowiekiem w bardzo wiele ludzkich sprawmaxers pisze:a to takie buty(.....)
Gabriel dzieki za fotke (bo własciela niewiastki nie moge sie doprosic )(pewnie nie ma czasu ale jak obiecał wstawic to wstawi,trzymam go za słowo
)
![]()
![]()
Robi tak wiele pożytecznych rzeczy , że nie ma nawet możliwości tego wszystkiego opisać
. To człowiek prawdziwy o niezachwianej osobowości i przyjaciel nas wszystkich.
![]()
![]()

- bartekbp01
-
Mam jakby podstawowe pytanie w sprawie silnika...
Jak wygląda kwestia prawna bo każdy by chciał motać przerabiać podnosić pojemność.
Pytanie tylko co dalej bo przecież trzeba to potem zarejestrować
Jak wygląda kwestia prawna bo każdy by chciał motać przerabiać podnosić pojemność.
Pytanie tylko co dalej bo przecież trzeba to potem zarejestrować

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

zgłoszenie zmiany paliwa i pojemnsci , chyba bez dodatkowego przegladu , ale na bank potwierdzenie z stacji kontroli pojazdów . Mysle że chyba tylko tyle
Potwierdzenie pojemnośći i typu zasilania papierkiem ze stacji kontroli i wizyta w urzedzie komunikacji z piekną proźbą o wbicie w dowodzie.
Oczywiście znaczków opłaty skarbowej sie nakupujesz
Oczywiście znaczków opłaty skarbowej sie nakupujesz
- cordoba_2004
-
http://www.youtube.com/watch?v=GayAxCzCtTw
żeby jeździła jak ta?
nie wiem co ona ma pod maską ale na mułowaty 1,7 to to nie wygląda
żeby jeździła jak ta?
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Po kolorze spalin widać że to 1.6 na gaźniku z turbinką kowalskiego, magnetyzerem i stożkiem, a wydech przerobili na rure fi 5o mm i dwie strumienice.
- cordoba_2004
-
oj nie wiem czy to nie jakiś swap bmw engine taki odgłos wysokoobrotowy
tak czy owak trzeba przyznać ze ta łada ma powera ale i kierowca dość dużo umie
tak czy owak trzeba przyznać ze ta łada ma powera ale i kierowca dość dużo umie
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
ciekawi mnie jedno gdzie im tak sie spieszyło 

Gabryś,ale dałeś po zaworach.Gabriel Tatoj pisze:![]()
![]()
)
![]()
![]()
Robi tak wiele pożytecznych rzeczy , że nie ma nawet możliwości tego wszystkiego opisać
. To człowiek prawdziwy o niezachwianej osobowości i przyjaciel nas wszystkich.
![]()
![]()

Nie dodałeś, że piję żmijówkę w każdych ilościach

Zacznę od tego, że brak czasu i nie zawsze mam dostęp do internetu

Obiecuję, że znajdę na to sposób

Teraz trochę konkretów. Chłodnice mam z Nivy ale trochę ją przerobiłem aby była wydajniejsza. Po prostu, wejście i wyjście jest po przekątnej. Owszem, że jest trochę za mało wydajna ale (koło chołpy bedzie a na wsi obleci) ciągnę przyczepę z balonem po górkach i z "biedą" ale wystarcza.
Kątówka jest podstawowym narzędziem

Po zmianie silnika należy wykonać przegląd techniczny i z zaświadczeniem do wydziału komunikacji. Dla nich nie jest ważna moc tj. koniki tylko pojemność

Mam program Picasa3. Linki wstawiam z Flickr i co ja, bieda z nędzą mam robić.

Wytłumaczcie jak krowie na miedzy.

pozdrawiam marek
kugel NIVKA 2,1 TD
To faworyci Sniperacordoba_2004 pisze:http://www.youtube.com/watch?v=GayAxCzCtTw
żeby jeździła jak ta?

kugel NIVKA 2,1 TD
nie przejmuj sie Kugel2,co do fotek najprosciej wg mnie to jak zrobisz fotke (zapewne telefonikiem albo cyfrówka) najczesciej własnie telefonikiem bo teraz to wiekszosc posiada taki bajerek i potem pakujesz kabel i zgrywasz na kompa .Jak juz sa pliki na dysku to ino wybiera sie jakis hosting zdjec (np imageshack) i wyszukujesz tylko dane zdjecie z kompa i jaka rozdzielczosc jego ma byc i juz >potem tylko wklejasz na forum link (który Ci pasuje) i na tyle .
A co mojego pytania
http://moto.allegro.pl/item748904211_mi ... _nowa.html
ta miska jest od 1,7
bo 1,6 chyba ma troche inna
Co do chłodnicy to własnie dam od polda tylko bede musiał posłuzyc sie niestety gumóweczka i poroscinac cos nieco
(weszła by bez niczego ale dochodza jeszcze 2 wiatraczki i niestety beda sie opierac o mojego 1,9TD) a jak bedzie sie grzał w terenie to dam mu jeszcze 2 dodtakowo przed chłodnice bo jest miejsce )

A co mojego pytania
http://moto.allegro.pl/item748904211_mi ... _nowa.html
ta miska jest od 1,7

Co do chłodnicy to własnie dam od polda tylko bede musiał posłuzyc sie niestety gumóweczka i poroscinac cos nieco

- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE
.
Jak się świat nie skończy albo ja, to testujemy łąjbę w przyszłym sezonie. ,,Gdzie ta keja "??"
POZDRAWIAM

Jak bym Cię nie znał Maruniu ,wiem ile wkładasz serca w to co robiszkugel2 pisze:Gabryś,ale dałeś po zaworach. (.....)

Jak się świat nie skończy albo ja, to testujemy łąjbę w przyszłym sezonie. ,,Gdzie ta keja "??"
POZDRAWIAM