Nie wiesz co napisać? Zapytaj tutaj
Moderator: Albert_N
Re: Nie wiesz co napisać? Zapytaj tutaj
że przy załączonej blokadzie swobodnie możesz poruszać kierownicą i nie zniszczy to napędów.
-
-
oj totalna lipa:/ próbowałem wczoraj odpalic Nivke wieczorem (przedwczoraj był kupiony nowy akumulator centra futura 60ah). Niestety ani rusz:/ swiatla swiecą ok, ale wogole nie zakręci. Wziąłem aku do ladowania, ale był naladowany.
Dzis wstawilem do auta rano i mialem do pana Czecha pojechac, ale to samo. Zadzwonilem wiec do Modlnicy i diagnoza przez telefon przerazająca:/ rozrusznik najprawdopodobniej i Pan Czech powiedział, zeby się przygotowal na wydatek 700zł!!! w tym tygodniu tyle juz na nivke wydałem (byla na kompletnym przegladzie u Pana Czecha) a do tego jeszcze cena akumulatora czyli poszlo 1000 zl juz. Szczerze to kolejnych 700zl nie mam na razie.
Objaw jest taki. Przy odpalaniu ani drgnie. Jest tylko stuk pojedynczy metalu i tyle...
Chcialem dzis odwiezc lade, bo mam jedyny wolny dzien, ale akurat nie mam nikogo do popchniecia by odpalila.
No kurde skarbonka z tego auta zaczyna sie robic. Mam nadzieje, ze to tylko chwilowe.
Dzis wstawilem do auta rano i mialem do pana Czecha pojechac, ale to samo. Zadzwonilem wiec do Modlnicy i diagnoza przez telefon przerazająca:/ rozrusznik najprawdopodobniej i Pan Czech powiedział, zeby się przygotowal na wydatek 700zł!!! w tym tygodniu tyle juz na nivke wydałem (byla na kompletnym przegladzie u Pana Czecha) a do tego jeszcze cena akumulatora czyli poszlo 1000 zl juz. Szczerze to kolejnych 700zl nie mam na razie.
Objaw jest taki. Przy odpalaniu ani drgnie. Jest tylko stuk pojedynczy metalu i tyle...
Chcialem dzis odwiezc lade, bo mam jedyny wolny dzien, ale akurat nie mam nikogo do popchniecia by odpalila.
No kurde skarbonka z tego auta zaczyna sie robic. Mam nadzieje, ze to tylko chwilowe.
Ostatnio zmieniony pt sty 15, 2010 10:55 am przez wloczykij83, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Jeśli rozrusznik "tyk-tyk" robi
, podczas próby odpalenia, to sprzęgiełko najprawdopodobniej poszło się
. Bez paniki. Każdy gość od rozruszników naprawi awarię, w dużo mniejszych pieniądzach
Warunek. Musisz wyjąć rozrusznik i mu zawieźć, lub zaciągnąć do takiego specjalisty wóz

Warunek. Musisz wyjąć rozrusznik i mu zawieźć, lub zaciągnąć do takiego specjalisty wóz

-
-
u mnie robi pojedyncze "tyk"...
Zakład w Modlnicy jest jednym z najbardziej polecanych przez Niviarzy... mam więc nadzieję, że nie naciągają...
Chodzi o to też, że mam do nich z 5 km tylko, więc bliziutko. Innego mechanika zaufanego, a który potrafiłby się zając 4x4 nie mam
Nie znam się na mechanice. Powiedział, że rozrusznik (plus coś tam planetarny) trzeba najprawdopodobniej wymienic i powiedział by na taką kwotę się przygotowac
Myślałem, że naprawy Nivki są jednak o wiele tańsze.
Zakład w Modlnicy jest jednym z najbardziej polecanych przez Niviarzy... mam więc nadzieję, że nie naciągają...
Chodzi o to też, że mam do nich z 5 km tylko, więc bliziutko. Innego mechanika zaufanego, a który potrafiłby się zając 4x4 nie mam

Nie znam się na mechanice. Powiedział, że rozrusznik (plus coś tam planetarny) trzeba najprawdopodobniej wymienic i powiedział by na taką kwotę się przygotowac

Myślałem, że naprawy Nivki są jednak o wiele tańsze.
Moim zdaniem rozrusznik sie poprostu zawiesił, ma prawo - jakies zuzycie + niska temp ktora ma wplyw na to ze mogl sie zablokowac. Moja propozycja na poczatek mlotek i kilka stukniec w rozrusznik, moze sie odwiesic. Ewentualnie naprawe rozrusznika zrobi kazdy lepszy mechanik, regeneracja (wymiana czesci wew) do astry kosztowala mnie 90zł, dostalem rok gwarancji.
Suzuki Samurai
-
-
No to jest zupełnie inna cena!!! Może ktoś korzystał z pomocy w Modlnicy? Można im zaufac?
Spróbuję alientm zrobic jak powiadasz.
Spróbuję alientm zrobic jak powiadasz.
Skoro przed wymianą aku działało to możliwe że klemy brudne i wtedy tylko przekaźnik pyknie, ale nawet nie zakręci.. Przeczyść a potem czaruj w warsztatach
-
-
Przeczyscilem już rano Ivul... Niestety, ale chyba nie to. Przedwczoraj odpalal piknie na tym nowym.
Spróbuje jeszcze stuknąc...
Spróbuje jeszcze stuknąc...
Co do specjalistów z aso w modlnicy mam zdaniewloczykij83 pisze: Może ktoś korzystał z pomocy w Modlnicy? Można im zaufac?

Moja była w obu i po obu trzeba było robić od nowa.

Jak masz, to wsadź korbę w silnik i przekręć, pomaga rozrusznikowi opaść
-
-
No to lipton. 700 zł to własciwie połowa pensji. Fakt, że liczą bardzo drogo. Korby Ivul niestety, ale nie posiadam. Zejde na dół i spróbuję cos zrobic. Jakby był kumpel to by mnie pociągnął parę metrów i może by odpaliła. Tylko dzis mam wolne kurde i to nie cały dzien.
Co to jest ten (coś tam planetarny). Pan Czech mówił, że to trzeba wymieniac wraz z rozrusznikiem bo inaczej to nie ma zadnej pewnosci działania...
Co o tym Ivul myslisz?
Co to jest ten (coś tam planetarny). Pan Czech mówił, że to trzeba wymieniac wraz z rozrusznikiem bo inaczej to nie ma zadnej pewnosci działania...
Co o tym Ivul myslisz?
Dziś nie masz co oddawać fury do warsztatu bo i tak zabiorą sie za to najwcześniej w poniedziałek, jadę dziś do Krk na weekend, więc moge podskoczyć i coś uradzimy 

w nowszych nivkach jest mniejszy rozrusznik z przekładnią planetarną (wzmacnia moment) szukałem tego elementu ale nie znalazłem i musiałem kupić nowy rozrusznik, najtaniej znalazłem w skorpionie w krakowie - kup oryginalny, podobno te robione na ukrainie szybko padają
ze starym rozrusznikiem nie będzie problemu - regeneracja kosztuje ok 100zł i dostajesz gwarancję
ze starym rozrusznikiem nie będzie problemu - regeneracja kosztuje ok 100zł i dostajesz gwarancję
niva '03
nighthawk '91
nighthawk '91
-
-
Dzięki Ivul:) Jeszcze spróbuję coś porobic bo powiedzieli, że może by to dzis zrobili jeszcze (jak dzwoniłem).
Podał parę sposobów (dosyc zaawansowanych). Ty zapewnie wiesz o co biega, ja tak średnio
Przydałoby mi się autko na jutro rano:/
A kiedy w Krk będziesz?
Podał parę sposobów (dosyc zaawansowanych). Ty zapewnie wiesz o co biega, ja tak średnio

Przydałoby mi się autko na jutro rano:/
A kiedy w Krk będziesz?
-
-
Mówił mi właśnie teraz o tych rozrusznikach planetarnych przez telefon. Są one podobno b. drogie, ale do naprawy. Jest jeszcze jakiś rozrusznik słoweński. Tańszy, ale nie do naprawy.
Tak, tak, jak trzeba wymienić klocki hamulcowe za 30 zet to termin na za dwa tygodnie, ale jak można wychaczyć 700 za wygodną robótkę to od razu jest miejsce na haliwloczykij83 pisze:bo powiedzieli, że może by to dzis zrobili jeszcze

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Ivul pisze:Tak, tak, jak trzeba wymienić klocki hamulcowe za 30 zet to termin na za dwa tygodnie, ale jak można wychaczyć 700 za wygodną robótkę to od razu jest miejsce na haliwloczykij83 pisze:bo powiedzieli, że może by to dzis zrobili jeszcze
Z tą halą, w Modlnicy, to lekka przesada

http://www.allegro.pl/item877340486_roz ... zedaz.html
lub
http://www.allegro.pl/item882484771_roz ... 7_mpi.html
To po całości, z tą ceną pojechali

robi "tyk" nie kreci ,kontrolki przygasaja - szczotki cena ( 10 zł )
Normalnie krew mnie zalewa jak czytam co sie dzieje
rozumiem ze ktos sie nie zna i oddaje do mechanika , ale zeby mechanik tak ludzi w h...ja robił .
dziś mechanicy ( nie ublizajac nikomu z tych dobrych ) to naciagacze i partacze
Normalnie krew mnie zalewa jak czytam co sie dzieje

rozumiem ze ktos sie nie zna i oddaje do mechanika , ale zeby mechanik tak ludzi w h...ja robił .
dziś mechanicy ( nie ublizajac nikomu z tych dobrych ) to naciagacze i partacze

Lub jak mawia pan za sklepiku moto za rogiem "wymieniacze"Svenson pisze: dziś mechanicy ( nie ublizajac nikomu z tych dobrych ) to naciagacze i partacze

dokładnie wymienia dopuki nie trafi na usterke2Kółka pisze:Lub jak mawia pan za sklepiku moto za rogiem "wymieniacze"Svenson pisze: dziś mechanicy ( nie ublizajac nikomu z tych dobrych ) to naciagacze i partacze

dość tej złosci , czas na poprawienie humoru ...
przeglądając zdjecia kumpla natrafiłem na

przeglądając zdjecia kumpla natrafiłem na

-
-
fajne fotki
No cóż, żałuję, że się nie znam... Załuję też, że czasu brakuję bo można by się coś dokształcic, a tak to faktycznie nie ma możliwosci.
Ok 15 przyjechał brat oplem. Podpielismy nive sznurem i na dwójce odpaliła. Pochodziła chwile i zgasiliśmy, żeby zobaczyc czy odpali. Dalej ani rusz (aku w pełni sprawny). Znów na line i na 2 odpalenie. Cel - mechanik... Niestety musiałem przepuscic staruszków na przejsciu
i mi zgasła (normalnie nie gaśnie) no i kolejny raz lina... TYm razem jechałem tak by nie zgasła - dużo sprzęgła - hamowanie bez silnika (przy niższej prędkości). Dojechałem jakos, ale dzwięk na 2,3 biegu był bynajmniej dziwny. Tak jakby się coś odkręciło i telepało...na 4,5 przy wyższej prędkości już tego nie było.
Diagnoza - rozrusznik - wymiana....
Pan Czech w kontakcie jest bardzo fajny, ale że się nie znam to nie mogę wiele skonfrontowac z własną wiedzą.
Zależy mi szybko na aucie bo po prostu nie mam czasu, a Nivką jeżdże na co dzień.
Ivul - wielkie dzięki za oferowaną pomoc:) Jutro niva pewnie będzie cały dzień w MOdlnicy ( nie wiem czy pracują jutro) ale następnym razem trzeba się styknąc.

No cóż, żałuję, że się nie znam... Załuję też, że czasu brakuję bo można by się coś dokształcic, a tak to faktycznie nie ma możliwosci.
Ok 15 przyjechał brat oplem. Podpielismy nive sznurem i na dwójce odpaliła. Pochodziła chwile i zgasiliśmy, żeby zobaczyc czy odpali. Dalej ani rusz (aku w pełni sprawny). Znów na line i na 2 odpalenie. Cel - mechanik... Niestety musiałem przepuscic staruszków na przejsciu

Diagnoza - rozrusznik - wymiana....
Pan Czech w kontakcie jest bardzo fajny, ale że się nie znam to nie mogę wiele skonfrontowac z własną wiedzą.
Zależy mi szybko na aucie bo po prostu nie mam czasu, a Nivką jeżdże na co dzień.
Ivul - wielkie dzięki za oferowaną pomoc:) Jutro niva pewnie będzie cały dzień w MOdlnicy ( nie wiem czy pracują jutro) ale następnym razem trzeba się styknąc.
Jeśli na alledrogo kosztuje 350 lub 450 -- zależnie od wersji to nie ma się co dziwić że za całą naprawę wezmą 700. To pi*drzwi warsztatowy standard -- części kosztują połowę a robota drugą połowę.
pzdr
\Sebi
pzdr
\Sebi