łada niva nie podaje paliwa

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

konradoss
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

łada niva nie podaje paliwa

Post autor: konradoss » pn kwie 14, 2014 6:19 am

Witam kupiłem łade nive nie podaje benzyny chyba że ręcznie pomacham dźwignią pompki. Idąc po najbliższej linii wymieniłem pompkę na nową problem dalej pozostał. Na dzień dzisiejszy sytuacja wygląda tak. By odpalić autko otwieram maskę ręcznie pompuje paliwo(widać jak przechodzi przez filtr paliwa) odpalam i zaraz włączam gaz autko jeździć jeździ. Wymiana pompki nic nie dała problem pozostał ten sam :cry:

Czekam na wasze rady i pomysły od czego się teraz zabrać :D

damian8907
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: łada niva nie podaje paliwa

Post autor: damian8907 » pn kwie 14, 2014 9:56 am

Mam to samo. Jak napompuje to jeździ. Jak na gaz to się zapowietrza i potem nie zapali na benzynie. Spróbuj przestawić na benzynę w trakcie jazdy przed zgaszeniem, puki jeszcze silnik dostaje pęd z prędkości samochodu lub rób jak ja pal na gazie lato zima. U mnie pali bez problemu na lpg. Wiem, ze niezdrowo dla parownika i ze membrany prędzej się niszczą ale więcej wydam na benzynę niż nowe membrany.
Na mój gust pomógłby krótszy przewód między zaworem benzyny a gaźnikiem prędzej by się odpowietrzał ale komu to się chce zmieniać haha. Po prostu zapowietrza się jak przełączysz na gaz i wszystko. Potem trzeba by długo kręcić, żeby pompka sama przepompowała paliwo do gaźnika.

konradoss
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: konradoss » pn kwie 14, 2014 7:54 pm

dzięki Damian chyba dostosuje się do twojej rady i będę jeździł tylko na gazie z tym zapowietrzeniem miałem przygodę w terenie i mimo przestawienia na benzynę długo kręciłem żeby odpalił(już dzwoniłem po kumpla by przyjechał po mnie) ale po jakimś dobrym kwadransie może dłużej autko zagadało na benzynie przełączyłem szybko na gaz i jak nigdy nic jechałem dalej. U siebie miałem wrażenie iż przy niższych temperaturach nie chciał od razu z marszu gadać na gazie ale mam najzwyklejszą instalacje lpg może dla tego.

Być może ktoś jeszcze spotkał się z takim problem ? :D

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » wt kwie 15, 2014 1:34 pm

W gaźnikowych systemach zasilania doposażonych w LPG przed postojem po którym będziemy odpalać z benzyny należy ostatnie metry przejechać na benzynie-aby paliwo wypełniło komorę pływakową gaźnika.
Jest to zdecydowanie łatwiejsze przy wolnych i średnich obrotach (1000-2000obr/min) niż na obrotach silnika kręconego rozrusznikiem (150-200obr/min).

Niezaleznie czy to gaźnikowa Niva, czy Polonez-zasada jest taka sama jeśli tylko pompka paliwa jest napędzana z silnika.

tanulko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tanulko » wt kwie 15, 2014 6:16 pm

wytarty trzpień między pompką a wałkiem wytarty ze starości i nie porusza pompki lub za mały skok

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”