Wyskakujące biegi( 1,3,5) POMOCY!
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Wyskakujące biegi( 1,3,5) POMOCY!
Witam, czy może ktoś podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny przy wyskakujących biegach-nieparzystych? Mianowicie chodzi o to że przy puszczaniu gazu podczas jazdy np na 3, bieg wyskakuje(nie za każdym razem) podobnie jest z 1 i 5.
Moje podejrzenie to awaria wybieraka, co wiąze sie z niedokładnym włożeniem biegu, który później przy jakimkolwiek obciążeniu/drganiu wyskakuje.
Macie może jakieś pomysły?
Proszę o szybkie podpowiedzi,dzieki!
Moje podejrzenie to awaria wybieraka, co wiąze sie z niedokładnym włożeniem biegu, który później przy jakimkolwiek obciążeniu/drganiu wyskakuje.
Macie może jakieś pomysły?
Proszę o szybkie podpowiedzi,dzieki!
Re: Wyskakujące biegi( 1,3,5) POMOCY!
w mojej była pęknięta podkładka pomiędzy dzwonem a skrzynią biegów ona trzyma wałek główny ze sprzęgłowym dociśnięte do siebie
gdy pęknie ściągając nogę z gazu wałki się rozchodzą i bieg wypada.
Objawy takie jak w przypadku zgiętego lewarka.Jest możliwość regulacji na kasecie przy lewarku ?
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
nie ma regulacji
No to obstawiam wygięty lewarek.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
-
- jestem tu nowy...
tanulko pisze:w mojej była pęknięta podkładka pomiędzy dzwonem a skrzynią biegów ona trzyma wałek główny ze sprzęgłowym dociśnięte do siebie
mógłbyś wyjaśnić co masz na myśli piszac "pomiedzy dzwonem a skrzynią"?bo nie moge zczaić co nazywasz dzwonem?
ogólnie stwierdzilem ze to wybierak, bo po rozebraniu go, są w nim takie 2 trzpienie(przyciskane przez sprezynki), ktore trzymaja drążek zmiany biegow i te "trzpienie" czy jak to nazwac są mocno wytarte w miejscu styku z drążkiem i on przez to dosyc nie precyzyjnie sie tam porusza.
Jeśli można by podpytać znawców tematu - czy dość duży luz osiowy na wałku - wale łączącym skrzynię biegów i reduktor może być przyczyną wylatywania biegów 1 i 3 . Dodam iż dość umijętne ruszanie i przerzut 2/3 objawów wylatywania nie daję. Czy przyczyny szukać w wybieraku
lewarku . Poduszki przy skrzyni są sztywne co wyklucza poruszanie się całej skrzyni powodujące wyskakiwanie biegów { znane z autopsji z innego autka }.
Na logikę skoro rzecz dzieję się za skrzynią biegów { patrząc kolejno od strony silnika } a wrzucanie biegów jest na odcinku silnik / krzynka biegów więc to tam bym szukał { WYBIERAK vel LEWAREK },
?? 

Na logikę skoro rzecz dzieję się za skrzynią biegów { patrząc kolejno od strony silnika } a wrzucanie biegów jest na odcinku silnik / krzynka biegów więc to tam bym szukał { WYBIERAK vel LEWAREK },

-
- jestem tu nowy...
Niestety, auto po wymianie wiekszości podzespołów, zmianie silnika z 1.6 na 1.7 i nieszczesnego wybieraka na nowy dalej pozostawia niedosyt przez wyskakujęce 1 , 3 i 5
pozostaje poszukać chyba używki skrzyni biegów-może ktos posiada ze nie duze pieniadze?:)