Wyskakujące biegi( 1,3,5) POMOCY!

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

przemek406
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wyskakujące biegi( 1,3,5) POMOCY!

Post autor: przemek406 » ndz sie 03, 2014 3:11 pm

Witam, czy może ktoś podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny przy wyskakujących biegach-nieparzystych? Mianowicie chodzi o to że przy puszczaniu gazu podczas jazdy np na 3, bieg wyskakuje(nie za każdym razem) podobnie jest z 1 i 5.

Moje podejrzenie to awaria wybieraka, co wiąze sie z niedokładnym włożeniem biegu, który później przy jakimkolwiek obciążeniu/drganiu wyskakuje.

Macie może jakieś pomysły?
Proszę o szybkie podpowiedzi,dzieki!

tanulko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Wyskakujące biegi( 1,3,5) POMOCY!

Post autor: tanulko » śr sie 06, 2014 11:24 am

w mojej była pęknięta podkładka pomiędzy dzwonem a skrzynią biegów ona trzyma wałek główny ze sprzęgłowym dociśnięte do siebie
gdy pęknie ściągając nogę z gazu wałki się rozchodzą i bieg wypada.

Awatar użytkownika
Wiarus

Post autor: Wiarus » śr sie 06, 2014 6:08 pm

Objawy takie jak w przypadku zgiętego lewarka.Jest możliwość regulacji na kasecie przy lewarku ?
Czasem zawias - ogólnie Dziadek

tanulko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tanulko » śr sie 06, 2014 7:38 pm

nie ma regulacji

Awatar użytkownika
Wiarus

Post autor: Wiarus » śr sie 06, 2014 7:40 pm

No to obstawiam wygięty lewarek.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek

przemek406
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: przemek406 » śr sie 06, 2014 8:07 pm

tanulko pisze:w mojej była pęknięta podkładka pomiędzy dzwonem a skrzynią biegów ona trzyma wałek główny ze sprzęgłowym dociśnięte do siebie
gdy pęknie ściągając nogę z gazu wałki się rozchodzą i bieg wypada.

mógłbyś wyjaśnić co masz na myśli piszac "pomiedzy dzwonem a skrzynią"?bo nie moge zczaić co nazywasz dzwonem?

ogólnie stwierdzilem ze to wybierak, bo po rozebraniu go, są w nim takie 2 trzpienie(przyciskane przez sprezynki), ktore trzymaja drążek zmiany biegow i te "trzpienie" czy jak to nazwac są mocno wytarte w miejscu styku z drążkiem i on przez to dosyc nie precyzyjnie sie tam porusza.

Awatar użytkownika
landeus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: landeus » czw wrz 11, 2014 10:56 pm

Jeśli można by podpytać znawców tematu - czy dość duży luz osiowy na wałku - wale łączącym skrzynię biegów i reduktor może być przyczyną wylatywania biegów 1 i 3 . Dodam iż dość umijętne ruszanie i przerzut 2/3 objawów wylatywania nie daję. Czy przyczyny szukać w wybieraku ?? lewarku . Poduszki przy skrzyni są sztywne co wyklucza poruszanie się całej skrzyni powodujące wyskakiwanie biegów { znane z autopsji z innego autka }.
Na logikę skoro rzecz dzieję się za skrzynią biegów { patrząc kolejno od strony silnika } a wrzucanie biegów jest na odcinku silnik / krzynka biegów więc to tam bym szukał { WYBIERAK vel LEWAREK }, ???? :D

przemek406
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: przemek406 » sob wrz 20, 2014 7:22 pm

Niestety, auto po wymianie wiekszości podzespołów, zmianie silnika z 1.6 na 1.7 i nieszczesnego wybieraka na nowy dalej pozostawia niedosyt przez wyskakujęce 1 , 3 i 5 :( pozostaje poszukać chyba używki skrzyni biegów-może ktos posiada ze nie duze pieniadze?:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”