Wyjący reduktor

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

vader19925
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wyjący reduktor

Post autor: vader19925 » wt sie 05, 2014 10:39 am

Witam Koledzy mam problem z reduktorem i zastanawiam się naprawiać czy kupić drugi (używany oczywiście)
ale może opisze tą dolegliwość najpierw
więc reduktor od dłuższego czasu był głośny z takim już go kupiłem, mi to za mocno nie przeszkadzało ale z czasem już wycie staje sie co raz głośniejsze na 4 biegu już swoich myśli nie słysze :)11
na biegu szosowym wycie zaczyna sie od 2 im wyższy bieg to głośniej gdy odpuszczę gaz to trochę ciszej
na biegach terenowych cichutko coś huczy tylko, nie zależnie od biegu i prędkości nie wyje
podniosłem go z kołami do góry włączyłem mu 3 bieg i przysłuchałem się i te wycie dochodzi jakby z góry reduktora czyli chyba od tego:
http://www.autoprospect.ru/vaz/21213-ni ... -08-75.jpg

co może być przyczyną?
da rade dokupić te części?
miał ktoś już taki problem ?
grzebać się przy tym czy dać sobie spokój i kupić drugi ?

damian8907
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Wyjący reduktor

Post autor: damian8907 » pn sie 18, 2014 8:43 pm

Ja się tam nie znam ale mi się wydaje że to łożyska. U mnie też wyje ale mam masę innych rzeczy do zrobienia więc nawet się za to nie zabieram puki co.

Janusz73

Re: Wyjący reduktor

Post autor: Janusz73 » wt sie 19, 2014 4:17 am

Vader19925.Na początku szczegółowo skontroluj wały napędowe,zwłaszcza tylny jest czułym punktem Nivy.Jak krzyzaki są zatarte i pracuja z oporem lub maja luz to jazda Nivą przestaje być przyjemna.Wnioskuje tak,bo piszesz że reduktor wyje nawet na podnośniku,a nie powinien bo nie jest obciążony.Uszkodzony wał będzie hałasował bez względu na obciążenie.Jeżeli to nie wał to przejedż się Nivą ze zdjętą osłona tunelu (mam na myśli osłone plastykową która jest przy dżwigniach wewnątrz kabiny) i wtedy prawda wyjdzie na jaw co hałasuje.Ja reduktor bym naprawiał,bo to nie jest skomplikowana przekładnia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”