Komputer ;) w nive

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Komputer ;) w nive

Post autor: p0mian » wt gru 29, 2015 7:41 pm

Nie lubię skomplikowania i niepotrzebnych bajerów, jednak przyzwyczaiłem się trochę do wyświetlacza w corsie, który pokazuje mi godzinę i temperaturę. Jadąc w nivie odruchowo szukam go wzrokiem.

W związku z powyższym postanowiłem zmontować sobie takie urządzenie - jako, że komponenty które do tego używam mają większe możliwości, a w mojej niwie nie działa brzęczyk gdy zapomnę wyłączyć światła i nie działa też oświetlenie wnętrza - pomyślałem że dodam tę funkcję do "komputerka" uzyskując zwłoczne gaszenie oświetlenia kabinowego i w ramach oszczędności prądu zapalanie go tylko jak jest ciemno :D oraz funkcję ostrzegania o pozostawionych włączonych światłach. Pogrążając się dalej w marzeniach postanowiłem dodać funkcję pomiaru temperatury silnika i napięcia ładowania akumulatora, ewentualnie opcję ustawiania kiedy ma się załączyć wiatrak chłodnicy.
Zostawię sobie też wyprowadzenia do sterowania dodatkowymi halogenami jeśli w końcu kupię sobie bagażnik dachowy i będę dokładał tylne i boczne oświetlenie :D

Macie może jakieś pomysły na dodatkowe funkcje?

projekt jest na takim etapie:
Obrazek
niva challenge accepted

Awatar użytkownika
johny0688
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Komputer ;) w nive

Post autor: johny0688 » śr gru 30, 2015 12:47 am

Zamontuj światła do jazdy dziennej, czujnik zmierzchowy i automatyczne przełączanie na światła mijania jak zrobi się ciemno :D to może mieć praktyczne zastosowanie jeżeli używasz nivy na co dzień, a teraz lecimy z tematem, jak wstawisz akcelerometr i hydrauliczny zawór proporcjonalny to pozbędziesz się oryginalnego korektora siły hamowania. Halogeny na dachu możesz zamontować na silnikach krokowych, na kierownicy czujnik położenia kątowego tak aby halogeny nadążały za skrętem kierownicy. Czujniki w fotelach i sygnalizacja niezapiętych pasów. Aha i system START/STOP też się przyda ;) A tak na poważnie podoba mi się pomysł mierzenia napięcia akumulatora, ciekawym pomysłem byłoby wskazanie stanu technicznego akumulatora, np. pomiar prądu ładowania czy coś podobnego.
Projekt ciekawy i godny pochwały, jak każdy który wymaga pomysłu i wkładu nieprzeciętnej wiedzy. Ja przygodę z arduino zaczynam po nowym roku, takie mam postanowienie. ps. Używasz oryginalnego arduino czy klonu z allegro?
pozdro

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » śr gru 30, 2015 9:12 am

Kupiłem oryginalny, ale z tego co czytam klony też działają.
Myślę, że lutując wersję do montażu w samochodzie nie będę lutował samej aTmegi tylko kupię klona arduino z aliexpress i dzięki temu będę miał od razu usb do ewentualnych poprawek oprogramowania.

Ten pomysł, ze światłami dziennymi jest fajny - i tak mam zamiar zainstalować czujnik zmierzchowy ale myślę o dodaniu jakiejś funkcji blokującej go w określonych godzinach, żeby wyeliminować błędy wynikające z oświetlenia wnętrza np światłami innych samochodów.

Pomiar napięcia jest dość łatwy, pomiar prądu zmiennego też - są czujniki na kabel. Pomiar prądu stałego już robi się problematyczny przy tylu A i nie do końca wiem jak zrealizować :(

a ten silnik krokowy to też dobra opcja - może bez podążania za skrętem ale taki szperacz jak w UAZ 452 był :P
niva challenge accepted

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » śr gru 30, 2015 8:14 pm

Zamurowalo mnie po prostu.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » śr gru 30, 2015 9:08 pm

zamuruje jak założę aktywny spojler i nitro :P
niva challenge accepted

almar
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: almar » śr gru 30, 2015 10:06 pm

A mi się wydawało że mam wygórowane potrzeby, centralny zamek w nivie i otwieranie bagażnika z pilota.

Awatar użytkownika
Michał4x4

Post autor: Michał4x4 » śr gru 30, 2015 10:15 pm

jradek pisze:Zamurowalo mnie po prostu.
Bo nie kasztanią :)21

A projektowi życzę sukcesu
Dzika Koza

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw gru 31, 2015 9:00 am

Wiesz, bawcie się jak chcecie, wiem, że mostanie auta to fajna zabawa. Ja sobie wstawiłem voltomierz i parę kontrolek i zastanawiam się czy nie przesadzilem.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw gru 31, 2015 9:05 am

Wiesz, bawcie się jak chcecie, wiem, że mostanie auta to fajna zabawa. Ja sobie wstawiłem voltomierz i parę kontrolek i zastanawiam się czy nie przesadzilem.

mechaniczna pomarancza

Post autor: mechaniczna pomarancza » czw gru 31, 2015 9:33 am

almar pisze:A mi się wydawało że mam wygórowane potrzeby, centralny zamek w nivie i otwieranie bagażnika z pilota.
Pytanko-jak rozwiązałeś sterowanie tego otwierania bagaznika???Siłownik to wiem ale jaki zestaw kupiłeś zeby pilot był dwukanałowy?
Tez uważam to za rozsądna i potrzebna modyfikacje i chciałbym to u siebie zmotać.

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » czw gru 31, 2015 9:55 am

ja kupiłem kiedyś z takim pilotem do passata - na allegro pełno jest sterowników z dodatkowym kanałem dla bagażnika, jednak jakość wykonania pilota pozostawia wiele do życzenia :(
niva challenge accepted

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » ndz sty 10, 2016 12:12 am

Jak idzie rozwój projektu? Może zbuduj od razu z 5 albo 10 sztuk, raczej znajdą się chętni :)21

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » ndz sty 10, 2016 12:42 pm

dopisałem kod do menu. Znalazłem też docelowy wyświetlacz - pomarańczowy w negatywie 4x20 znaków. W tym tygodniu będzie przestój bo alternator mi siadł w nivie i teraz tym się zajmę :)
niva challenge accepted

zeeb

Post autor: zeeb » pn kwie 18, 2016 12:31 pm

Kupiłem termometr zewnętrzno/wewnętrzny z zegarkiem i cieszyłem się z nowego "bajeru" w nivce. Kolejnym krokiem było zapięcie elma i programik na smartfona pokazujący ładowanie, zużycie paliwa i inne drobiazgi :) a tu kurcze Pany takie cudeńka wymyślają... Jak już to ogarniecie to piszę się na kolejny egzemplarz :))
Pajero
Niva
Y61

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pn maja 23, 2016 6:12 pm

W aucie z ekstrasów istotny jest zamek centralny z pilotem, radio i klima - reszta to paciorki. O ile montaż dwóch pierwszych to betka, o tyle klima jest wyzwaniem. Zegarek, temperaturę (in, out) i napięcie ładowania załatwisz dość estetycznym ustrojstwem za 45 zeta z allegro. A takie elektrorękodzieło w aucie się nie sprawdza. Słabym punktem jest wyświetlacz. W upale i na mrozie będzie g. widać. Z resztą na mrozie całość nie odpali albo będzie pokazywać bzdury. Wiem co piszę - na fali fascynacji bascomem próbowałem zrobić elektroniczne zegary.

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » wt gru 13, 2016 9:25 am

Rękodzieło się sprawdza, o ile dobiera się układy scalone działające w szerszym zakresie temperatur.

Fajny projekt, sam nad czymś takim pracuję, ale na bazie Arduino Nano. Będzie zegar, RTC, temperatura wew./zew. i napięcie na akumulatorze. Potem chcę rozszerzyć o GPS z którym zegar się będzie synchronizował co jakiś czas no i oczywiście będzie pokazywał położenie. Może jeszcze interfejs BT żeby móc korzystać z taniego tabletu bez GPS jako mapy.

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » śr gru 14, 2016 8:57 am

Pomyśl o Genuino 101 - ma wbudowany bluetooth oraz czujniki położenia - mógłby pokazywać i rejestrować wychylenie.

Ja postanowiłem trochę zmienić podejście i kombinuję zamiast lcd dać wskazówki. Idzie niestety powoli bo w pracy się rozkręciło.
niva challenge accepted

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » śr gru 14, 2016 8:32 pm

101 to jak dla mnie armata na muchę - wolę packę :) Może i kwotowo wyjdzie to samo po dokupieniu BT i GYRO, ale będę to robił etapami, więc tak bardzo tego nie odczuję.
Czemu nie LCD? Wskazówki trzeba traktować PWM + jakiś filtr dolnoprzepustowy na każdy wskaźnik wychyłowy - na pewno będzie to fajnie wyglądać, ale babraniny sporo. No i gdzie to wszystko poumieszczać? Ja chciałem wyświetlacz 2x16 znaków zmieścić w zegarach tam gdzie jest napis NIVA 4X4, ale niestety płytka wyświetlacza jest 2mm za wysoka. I w sumie każdy standardowy LCD 2x16 ma taką wysokość lub większą. Dlatego całość bez wyświetlacza zamknięte w obudowie powędruje za zegary, a wyświetlacz na 4-żyłowym kabelku (I2C) gdzieś zgrabnie umocuję.

P.S. z pomiarem prądu to faktycznie kiszka, bo bez zmian w połączeniu akumulatora z resztą instalacji się nie obejdzie. Chodzi o to by rozrusznik znalazł się poza pomiarem, bo czujnik prądu nie jest nawet taki drogi: https://botland.com.pl/czujniki-pradu/5 ... ololu.html

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » czw gru 15, 2016 5:44 pm

standardowy lcd poniżej zera nie za bardzo działa - pozostawiony na słońcu czernieje
niva challenge accepted

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » pt gru 16, 2016 6:57 am

Jak już pisałem są dostępne z rozszerzonym zakresem temperatury, więc na mrozie i w upale działają bez problemów - wiem co piszę, bo w poprzednim wozidle miałem inne urządzenie z LCD. I nie ma żadnego problemu z dostaniem takiego i to w cenie "zwykłego". Żeby LCD ściemniał od słońca musi być wystawiony na jego bezpośrednie działanie, a przy takim ustawieniu żeby i kierowca i pasażer mogli z niego korzystać nie ma opcji.
A co do pomiaru prądu mam inny pomysł - tylko trochę więcej zabawy w elektronikę dojdzie, ale nie trzeba będzie przerabiać prowadzenia "plusa". Taka mała wskazówka: każdy odcinek przewodu ma jakiś opór, a opór x prąd = napięcie. Trzeba tylko wykombinować sposób kalibracji miernika, ale tu też już wiem jak mniej więcej to zrobić: sterowane źródło prądowe. Tylko kwestia poskładania w całość i dopisania paru linijek kodu.

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » pt gru 16, 2016 7:36 am

jak dobrze rozumiem chcesz mierzyć spadek napięcia na jakimś odcinku przewodu?
niva challenge accepted

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » pt gru 16, 2016 12:37 pm

Tak dokładnie - można kalibrację olać i założyć w programie/układzie pomiarowym ten opór przewodu.

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » wt mar 21, 2017 10:16 am

@p0mian: I jak ci idzie? Pytam bo znalazłem u siebie w instalacji Nivy 2 miejsca: wyjście czujnika prędkości i wyjście zużycia paliwa (z ECU). Oba te sygnały są wyprowadzone na kostkę do zegarów. Zegary mam starego typu i wymieniać na nowy nie chcę - za drogo. Pomyślałem, że można oba te sygnały doprowadzić do naszych komputerków. O ile zużycie paliwa to 16000 impulsów na 1 litr (wg serwisówki ECU), to nigdzie nie znalazłem informacji ile impulsów przypada na 100 metrów. Wiesz coś o tym?

Awatar użytkownika
jarcion

Post autor: jarcion » śr lis 15, 2017 10:31 pm

czujnik deszczu/automatyczne wycieraczki :)
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”