Czego się obawiać?
Na czym zatrzymać oko?
Na co zwrócić uwagę przy kupnie Nivy
Moderator: Albert_N
Re: Na co zwrócić uwagę przy kupnie Nivy
Witaj.
Miło, że się przywitałeś.
Poczytaj trochę forum, a zwłaszcza wątek FAQ.
Miło, że się przywitałeś.
Poczytaj trochę forum, a zwłaszcza wątek FAQ.
Niva `88 1.6 zagazowana
Sprawdzić musisz wszystko. Nie wiem czego oczekujesz od auta? Ważna jest blacharka,nie zrażaj się jeżeli będą jakieś rdzawe naloty byle nie było dziur. Sprawdż skrzynie biegów i napędy. Stan opon i akumulator. Drobne usterki są do ogarnięcia za małą kasę.
Jeżeli chodzi o rdzę to podnieś wszystkie dywaniki i sprawdź podłogę, zwłaszcza tam gdzie są mocowane fotele. Następnie podejdź od przodu i od spodu sprawdź podłużnice a szczególnie odcinek gdzie jest mocowany zderzak i belka zawieszenia. Tam często się to rozwarstwia. Kolejnym elementem są punkty mocowania tylnych, długich drążków reakcyjnych. Na koniec zostają progi i podszybie. Jak kolega wyżej napisał nie przerażaj się ogniskami rdzy, tragedia jest jak już palec wpada. Jeżeli chodzi o reduktor to sprawdź czy dźwignie w miarę lekko chodzą, czy się nie klinują ale jednocześnie czy kulki wodzików wpadają na swoje miejsce. Sprawdź blokadę czy się da załączyć i rozłączyć. Mosty, jak są suche, to może oznaczać że nie ma w nich oleju.
Jeżeli potrafisz używać migomatu i masz jakieś tam pojęcie o blacharce to z rdzą sobie poradzisz. Podstawowe elementy eksploatacji są tanie jak barszcz. Jeżeli boisz się spawania to ja bym szukał takiej w dobrym stanie blacharskim, ale taka będzie pewnie droższa.
Pozdro
Jeżeli potrafisz używać migomatu i masz jakieś tam pojęcie o blacharce to z rdzą sobie poradzisz. Podstawowe elementy eksploatacji są tanie jak barszcz. Jeżeli boisz się spawania to ja bym szukał takiej w dobrym stanie blacharskim, ale taka będzie pewnie droższa.
Pozdro