Opony + felgi po raz.. kolejny

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
MrRav3N
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Opony + felgi po raz.. kolejny

Post autor: MrRav3N » śr sie 10, 2016 4:16 pm

Zanim urwiecie mi głowę bo "milion razy było" uwierzcie, że im więcej czytam tym mniej wiem :)21

Chcę założyć do swojej nivki opony szersze i z bardziej agresywnym bieżnikiem. Z tą agresywnością nie chcę jednak za bardzo przesadzać więc wybrałem coś takiego:

Obrazek
Opony oczywiście (?) bieżnikowane. Cena atrakcyjna 215 - 240zł, 205 - 260zł. 5 lat gwarancji, certyfikaty itede itepe :)21

Kilka słów o aucie - seria, bez liftu, plastikowe nadkola, w tej chwili jeżdżę na standardowych felgach i nie(?)standardowych oponach 185x75x16 (kama-232). Liczę się z tym, że trzeba będzie ją podnieść i ewentualnie coś przyciąć.

Nie jeżdżę w ciężkim terenie ale kilka razy łąką przytuliła mnie po same progi (z aktualnych opon momentalnie robią się slicki)
Rozmiary opon jakie mnie interesują:
215x75x16
205x80x16

1. Zakładając, że obie dałoby się założyć na standardową felgę którą oponę byście wybrali i dlaczego? Dlaczego np. wyżej a nie szerzej?
2. Czy różnica w zużyciu podzespołów będzie znacząca pomiędzy tymi rozmiarami?
3. Jeśli nie da się ich założyć na standardową felgę to czy ta byłaby odpowiednia (et i cała reszta.. :oops:)?
http://olx.pl/oferta/felgi-16x7-samurai ... 8a5ec7a64c

Jak coś mi się przypomni to dopiszę.

Pozdrawiam ;)
Nowe Forum dedykowane Nivie 4x4: www.niva4x4forum.pl

Awatar użytkownika
vandall1

Re: Opony + felgi po raz.. kolejny

Post autor: vandall1 » śr sie 10, 2016 4:29 pm

Mosty już robiłeś?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » śr sie 10, 2016 4:32 pm

ja mam 215 ale żeby nie tarły poprzedni właściciel przespawał felgi na odwrót - nie wiem jakie et stworzył ale na oko podobne do tego spod linku.
Nie wyciął niestety nadkoli no i tył trze czasami o brzeg zewnętrzny. do tego trzeba było poszerzyć nadkola żeby nie wystawały poza obrys - zrobił to gumami. przód nie trze jakoś istotnie - czasem się zdarza o wewnętrzną stronę przy dużym skręcie.
niva challenge accepted

Awatar użytkownika
MrRav3N
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: MrRav3N » śr sie 10, 2016 7:32 pm

vandall1 pisze:Mosty już robiłeś?
Nie :roll: Przy których oponach będę je robił szybciej? Jest aż tak źle?
p0mian pisze:ja mam 215 ale żeby nie tarły poprzedni właściciel przespawał felgi na odwrót - nie wiem jakie et stworzył ale na oko podobne do tego spod linku.
Nie wyciął niestety nadkoli no i tył trze czasami o brzeg zewnętrzny. do tego trzeba było poszerzyć nadkola żeby nie wystawały poza obrys - zrobił to gumami. przód nie trze jakoś istotnie - czasem się zdarza o wewnętrzną stronę przy dużym skręcie.
Mosty już robiłeś :)21?
215x? No i 16? czy 15"?

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » śr sie 10, 2016 9:07 pm

przedni most już robiłem :P
i przeguby
mechanik radził założyć węższe opony
na oryginalnych przespawanych 16
niva challenge accepted

Awatar użytkownika
MrRav3N
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: MrRav3N » czw sie 11, 2016 8:11 am

p0mian pisze:przedni most już robiłem :P
i przeguby
mechanik radził założyć węższe opony
na oryginalnych przespawanych 16
Jakie koszty naprawy mostu :-? ?
Węższe czyli jakie? Nie muszę mieć mega szerokich opon, tym bardziej jeśli to faktycznie aż tak źle wpływa na podzespoły (nie po to kupiłem nivę).
Chcę, na ile to możliwe, usprawnić ją w terenie i trochę podnieść na kołach (mosty).
Czyli co - 205x80r16 na oryginalnych felgach albo felga 16x7 et0 (póki co nie nigdzie nie widzę tego modelu felgi z dodatnim et..) :wink: ?

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » czw sie 11, 2016 9:38 pm

mechanik nie polecał konkretnej szerokości - powiedział żebym założył węższe bo się szybciej będzie zużywać i po co takie szerokie :P
Most robiłem ale on od początku brzęczał a na tych oponach wiele jeżdżona nie była - wymieniłem cały most więc koszt jak na stronie jacars (nikt nie chciał mi go naprawić bo regulacja jest trudna). Fajnie wygląda na tych szerokich oponach i na razie nic nie będę robił. Jak już szosowe kupię węższe.
Niestety co do felg to nie pomogę bo jak pisałem sam nie wiem jakie ET mają te moje przespawane :( więc nie mam punktu odniesienia.
niva challenge accepted

Awatar użytkownika
MrRav3N
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: MrRav3N » pt sie 12, 2016 1:54 pm

Zamówiłem 205x80r16. Mój mechanik mówi - kup, przyjedź, założymy i wtedy w razie "w" będziemy kombinować :wink:
Jeszcze spytam w wątku "opony" o te felgi: http://dany4x4.pl/felgi-stalowe-czarne/ ... 97et0.html

Dzięki za pomoc :)2

Awatar użytkownika
MrRav3N
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: MrRav3N » śr sie 17, 2016 7:08 pm

Sam sobie odpowiadam.. ale chciałem się pochwalić - oponki weszły bez problemów :)2

Przód:
Przy dohamowywaniu i jednoczesnym skręcaniu (kiedy buda się przechyla) obciera delikatnie o przedni rant plastikowego nadkola (które ktoś chyba źle przykręcił bo odstaje). Obetnę ten plastik i powinno być git.

Tył:
Wjechałem tylnym kołem w dziurę ok. 45cm głębokości. Przy maksymalnym wykrzyżu kostka opony (ok. 0,5cm) złapała tylną krawędź błotnika.

Podsumowując - jest więcej niż dobrze :D W planach mam lift, więc najprawdopodobniej obejdzie się bez podcinania :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”