[Mod] tylną obudowę skrzyni rozdzielczej
Moderator: Albert_N
-
-
- Kontaktowanie:
[Mod] tylną obudowę skrzyni rozdzielczej
[Mod] tylną obudowę skrzyni rozdzielczej do Nivy 2004: 2121-1802080
W jacars.pl nie mają, na alle... też nikt nie ma.
Bo mi łożysko lata i simmering nie daje rady oleju utrzymać. Łożysko nowe więc to nie ono, nawet stare było OK. Przy zakładaniu nowego: po przejściu wcięcia na zeger łożysko wpadło do obudowy, zamiast wejść na ścisk.
W jacars.pl nie mają, na alle... też nikt nie ma.
Bo mi łożysko lata i simmering nie daje rady oleju utrzymać. Łożysko nowe więc to nie ono, nawet stare było OK. Przy zakładaniu nowego: po przejściu wcięcia na zeger łożysko wpadło do obudowy, zamiast wejść na ścisk.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Re: Kupię tylną obudowę skrzyni rozdzielczej
Wklej na loctite do osadzania łożysk albo inny podobny. Tylko potem z demontażem moze być powazny problem.
-
-
- Kontaktowanie:
Do przeglądu daleko, więc mam trochę czasu na znalezienie takowej. Jak się nie uda to pewnie zrobię jak piszesz. A nawet jeśli będzie problem z wyciągnięciem to mnie nie przeszkadza bo i tak do wymiany, a łożysko to jakieś 35 zeta.
montaż na Loctite 620
Chwilowo bedzie ok
Chwilowo bedzie ok
-
-
- Kontaktowanie:
Jak bardzo chwilowo?
Myślałem żeby oprócz loctite zawinąć na łożysko folię aluminiową jeszcze. Na innym forum z kolei proponują oblutowanie cyną łożyska, ale to już bym musiał mieć kolbę do lutowania blach dachowych. No i raczej cyna nie będzie chciała się trzymać gołej stali.
Myślałem żeby oprócz loctite zawinąć na łożysko folię aluminiową jeszcze. Na innym forum z kolei proponują oblutowanie cyną łożyska, ale to już bym musiał mieć kolbę do lutowania blach dachowych. No i raczej cyna nie będzie chciała się trzymać gołej stali.
Eleinfroot znasz zasadę pasowania łożysk?Zasada jest taka-jeżeli obudowa jest stała,a wałek ruchomy (przypadek który opisujesz) to pasowanie wałka w łożysku jest silne,a łożyska w obudowie słabe (ale nie może być luzu).Jeżeli obudowa (piasta) jest ruchoma,a wałek stały to pasowanie łożyska w piastę jest silne,a w wałek słabe.Oczywiście nie jest to żelazna zasada.Możesz zastosować coś do osadzania łożysk firmy Loctite i nie sądze żeby to była naprawa na chwilę.Jest też metoda osadzania łożysk w lużnej obudowie na "żyletki" ale trzeba umieć to zrobić.
-
-
- Kontaktowanie:
Ewidentnie jet luz między łożyskiem a obudową, bo tylny wał bije w każdym kierunku przy skrzyni, przedni już nie. Po wymianie łożyska nic się nie zmieniło.
To jeśli loctite pomoże, to pewnie tak zrobię jeśli nie znajdę obudowy.
To jeśli loctite pomoże, to pewnie tak zrobię jeśli nie znajdę obudowy.
Na firmie Loctite nigdy się nie zawiodłem ale te 5 lub 10ml tego specyfiku do osadzania łożysk może być droższe niż tylna pokrywa.Leon Zet dobrze pisze,że kiedyś przy montażu może być problem,a z tego co pamiętam w trakcie demontażu pokrywy łożysko zostaje na wałku.
-
-
- Kontaktowanie:
Obudowa wychodzi z flanszą, ośką, łożyskiem, simmeringiem i zegerem. Potem można zdjąć flanszę z ośki, następnie wyjąć zeger i ośkę z łożyskiem, a potem dopiero można zdjąć łożysko z ośki i wyjąć simmering z obudowy. To że po zastosowaniu loctite nie będzie można wyjąć łożyska to mnie nie boli, bo do tego czasu znajdę tą obudowę.
Re: [Mod] tylną obudowę skrzyni rozdzielczej
Giełda jest od ogłoszeń. Modyfikacja, żeby temat nie poleciał.
Zbowid

Eleinfroot coś nie tak.Mówimy o skrzyni "piątce' i łożysko kulkowe zostaje na wałku zdawczym po zdjęciu pokrywy,a w pokrywie zostaje łożysko rolkowe wałka pośredniego (piątego i wstecznego biegu).Inaczej nie może być.
-
-
- Kontaktowanie:
@Janusz73:
eleinfroot pisze:[Mod] tylną obudowę skrzyni rozdzielczej do Nivy 2004: 2121-1802080
O kurczę.Myślałem,że chodzi o tył skrzyni.Znam ten problem i od razu mówię,że nawet montaż tego łożyska na klej nie skasuje całkowicie luzu.Masz na myśli wyjście wałka do tylnego wału napędowego.A w tym przypadku użycie kleju w niczym nie przeszkadza.Powiem szczerze,że niedawno gdzieś ta część migneła mi na jakiejś aukcji.Nowa dwie i pół stówki-drogo.
-
-
- Kontaktowanie:
Może to nie była tylna tylko środkowa, bo ta kosztuje na jacars.pl 270. Przednia zaś 210.
To jaki podbródek byłby dobry w razie W?
To jaki podbródek byłby dobry w razie W?
-
-
- Kontaktowanie:
To gdzie jest ten dział ogólnie na forum? Albo w podforum Nivy?Zbowid pisze:Giełda jest od ogłoszeń. Modyfikacja, żeby temat nie poleciał.
Jak się kiepsko orientujesz, to poproś kogoś o pomoc lub po prostu poczytaj regulamin. Jak jeszcze jedno ogłoszenie umieścisz( trzecieeleinfroot pisze:To gdzie jest ten dział ogólnie na forum? Albo w podforum Nivy?Zbowid pisze:Giełda jest od ogłoszeń. Modyfikacja, żeby temat nie poleciał.

Zbowid