Witam od niedawna jestem posiadaczem Nivki jednakże pojawił się u mnie problem następującej natury :
Gdy wbijam dowolny bieg przy włączonym silniku bez blokady mechanizmu różnicowego samochód ani drgnie, słychać dziwny szelest i to wszystko. Natomiast w momencie gdy włączę wyżej wspomnianą blokadę i wbije bieg czy to jedynkę czy wsteczny samochód rusza jak należy, wiadomo jednak ze na blokadzie nie po jeżdżę. I tu pytanie. Miał ktoś taki problem? Jakieś pomysły na jego rozwiązanie? Co może być przyczyną?
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
Ciekawy problem z napędem. Pomocy
Moderator: Albert_N
Re: Ciekawy problem z napędem. Pomocy
Przednia lub tylna oś nie przenosi mocy na koła.Włącz bieg i zobacz ,który wał się obraca ,przedni czy tylny ten ,który się obraca to ta oś jest uszkodzona
Aro 243d 2.5D
Tarpan Honker 2.5d
Tarpan Honker 2.5d
Dziękuję za szybką odpowiedź. Co w takim przypadku mogło ulec uszkodzeniu? Dodam, że sprawdziłem powyższym sposobem i zgodnie z nim kręci się tylny wał, co mogło ulec uszkodzeniu półoś czy coś jeszcze?
Mogła ulec uszkodzeniu półoś ,mechanizm różnicowy lub co innego bez rozebrania mostu się nie obejdzie zacznij od wyjęcia półosi.
Aro 243d 2.5D
Tarpan Honker 2.5d
Tarpan Honker 2.5d