Niva 1,7i Nastraszyli mnie i nie wiem co zrobić.
Moderator: Albert_N
- zbyszek1989
- jestem tu nowy...
Niva 1,7i Nastraszyli mnie i nie wiem co zrobić.
Witam,
w zasadzie bez zastanowienia i pod wpływem impulsu kupiłem nive o której myślałem od jakiegoś czasu. Po prostu nadarzyła się okazja i stało się... Później zacząłem zgłębiać temat i interesować się w kwestii polepszenia stanu mojej nivki (jest z 1998r) i okazało się że jest na monowtrysku. Remont silnika i prace blacharskie zleciłem do wykonania w firmie Tarmot. Jednakże Pan, który mnie obsługiwał nastraszył mnie trochę odnośnie tego wtrysku i powiedział, że to tylko taka wersja przejściowa była i że do tego już części nie ma i że ogólnie mój zakup to chyba nie za bardzo udany. Stąd pytanie do wszystkich użytkowników nivek 1,7i jak to jest na prawdę z tym monowtryskiem i czy faktycznie się wje***m?
w zasadzie bez zastanowienia i pod wpływem impulsu kupiłem nive o której myślałem od jakiegoś czasu. Po prostu nadarzyła się okazja i stało się... Później zacząłem zgłębiać temat i interesować się w kwestii polepszenia stanu mojej nivki (jest z 1998r) i okazało się że jest na monowtrysku. Remont silnika i prace blacharskie zleciłem do wykonania w firmie Tarmot. Jednakże Pan, który mnie obsługiwał nastraszył mnie trochę odnośnie tego wtrysku i powiedział, że to tylko taka wersja przejściowa była i że do tego już części nie ma i że ogólnie mój zakup to chyba nie za bardzo udany. Stąd pytanie do wszystkich użytkowników nivek 1,7i jak to jest na prawdę z tym monowtryskiem i czy faktycznie się wje***m?
- Misiek Cypr
-
Re: Niva 1,7i Nastraszyli mnie i nie wiem co zrobić.
Jak masz tyle kasy, ze dales Tarmotowi do remontu, to z tym wtryskiem problem będzie pomijalny
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
zresztą mono wtrysk się dobrze gazujeMisiek Cypr pisze: ↑czw lut 01, 2018 10:33 pmJak masz tyle kasy, ze dales Tarmotowi do remontu, to z tym wtryskiem problem będzie pomijalny
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- zbyszek1989
- jestem tu nowy...
Jest zagazowana i chyba dobrze go toleruje. Proszę o odpowiedź czy warto poświęcać więcej uwagi temu autku. Co do tarmotu to może faktycznie nie była to najlepsza decyzja, ale to już historia.
wtopiłeś na całego, to się wogle nie opłaca, kicha u uj pieniędzy i tak nie będzie działać bo nie ma prawa sowiecka myśl techniczna, krótko dramat i tragedia, jest tylko jedne wyjście, wybawię cię z tego marazmu, dam 100 złzbyszek1989 pisze: ↑czw lut 01, 2018 10:46 pmJest zagazowana i chyba dobrze go toleruje. Proszę o odpowiedź czy warto poświęcać więcej uwagi temu autku. Co do tarmotu to może faktycznie nie była to najlepsza decyzja, ale to już historia.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Sterownik silnika pasuje od poloneza gli tak pisał jakiś forumowicz.
Czujnik podciśnienia pasuje od Corsy B, silnik krokowy również, czujnik położenia przepustnicy tak samo, sam wtryskiwacz również pasi od opla. Jak dobrze pamiętam jest to wtrysk multec. Czujniki temperatury, położenia wału są w jacarsie, temp. 16 zł, a ten drugi nie pamiętam.
Więc pan się bardzo nie zna:D. Ja u siebie nie wymieniłem tylko wtryskiwacza i żałuję że nie wiedziałem że ecu pasuje od poloneza bo kupiłem od nivy za 200zł, a do poldka trafiają się po 40zł. Jakbym wcześniej wiedział to kupiłbym FSO. Ogólnie wszystkie części są dostępne i ten wtrysk jest mniej skomplikowany od rusko boszowskiego MPI, mniej się może w nim popsuć.
Aczkolwiek odradzałbym nivę ludziom którzy nie potrafią dłubać i oddają samochód do mechaników, w przypadku tego auta usługi napraw prawie zawsze są droższe od części. I spawarkę też pasowało by mieć:D
Nie taka niva straszna jak ja malują, ale nie dla każdego. Ja wiedziałem w co się pakuję.
This is fucking LADA NIVA man.
https://www.youtube.com/watch?v=gCON21agHDM
Czujnik podciśnienia pasuje od Corsy B, silnik krokowy również, czujnik położenia przepustnicy tak samo, sam wtryskiwacz również pasi od opla. Jak dobrze pamiętam jest to wtrysk multec. Czujniki temperatury, położenia wału są w jacarsie, temp. 16 zł, a ten drugi nie pamiętam.
Więc pan się bardzo nie zna:D. Ja u siebie nie wymieniłem tylko wtryskiwacza i żałuję że nie wiedziałem że ecu pasuje od poloneza bo kupiłem od nivy za 200zł, a do poldka trafiają się po 40zł. Jakbym wcześniej wiedział to kupiłbym FSO. Ogólnie wszystkie części są dostępne i ten wtrysk jest mniej skomplikowany od rusko boszowskiego MPI, mniej się może w nim popsuć.
Aczkolwiek odradzałbym nivę ludziom którzy nie potrafią dłubać i oddają samochód do mechaników, w przypadku tego auta usługi napraw prawie zawsze są droższe od części. I spawarkę też pasowało by mieć:D
Nie taka niva straszna jak ja malują, ale nie dla każdego. Ja wiedziałem w co się pakuję.
Lada Niva 1.7i 97'
- zbyszek1989
- jestem tu nowy...
No ok dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Widzę, że jest duża nadzieja na to, że zakup na gorąco nie okaże się totalną wtopą. Co do dłubania to na pewno u mnie większe braki są w teorii niż w praktyce. Kanał mam dostępny i grzechotkę od imbusa odróżniam 

A znowu ja gdybym miał wybór pomiędzy I,a MPI wybrałbym znowu MPI.Od dawna zauważam,że MPI jest bardziej kompatybilny z LPG niż jednopunkt.A jak jakiś fachman odczytuje kody błędów w MPI tanim interfejsem diagnostycznym z Allegro to bardzo się myli.W I znowu kody błędów odczytasz po zmostkowaniu w kostce odpowiednich styków i to jest plus tego układu wtryskowego.
Potwierdzone jest to że pasuje od corsy? Mnie czeka wymiana prawdopodobnie i gdybyście mogli potwierdzić to byłoby fajnie.
- zbyszek1989
- jestem tu nowy...
czyli po prostu układ zapłonowy Abimexmalos86 pisze: ↑czw lut 01, 2018 11:05 pmSterownik silnika pasuje od poloneza gli tak pisał jakiś forumowicz.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
licytacja idzie w góre czy w dół

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
- zbyszek1989
- jestem tu nowy...
Panowie spójrzcie proszę w link do allegro który umieściłem w poprzednim poście i dajcie znać czy to jest właśnie ten monowtrysk i czy można to ew zamówić. Z góry dziękuję za info i pomoc.
Pryndzy to będzie ło to,to:
http://allegro.pl/wtryskiwacz-opel-cors ... 28623.html
Jak masz samochód pod ręką to ściągnij dekiel filtra i się pezekonaj:D
Tu oryginalna część:
https://ladapower.com/images/stories/vi ... 3010-1.jpg
A tak w ogóle to co się dzieje że wtryskiwacza się uczepili?
http://allegro.pl/wtryskiwacz-opel-cors ... 28623.html
Jak masz samochód pod ręką to ściągnij dekiel filtra i się pezekonaj:D
Tu oryginalna część:
https://ladapower.com/images/stories/vi ... 3010-1.jpg
A tak w ogóle to co się dzieje że wtryskiwacza się uczepili?
Lada Niva 1.7i 97'
- zbyszek1989
- jestem tu nowy...
Wysokie obroty biegu jałowego. Ten gość z tarmota stwierdził że przyczyną jest właśnie monowtrysk, ale ze on części do tego nie ma to założył mocniejszą sprezyne. Teraz żeby dodać gazu to muszę deptać tak że później mnie noga boli... Po tej modyfikacji problem jest dalej z tym że pomaga trik z przegzowka. Wtedy pewnie ta sprężyna mocniej odbija i obroty się uspokajają.
Ciężko mi jest ogólnie bo ja mam w głowie zero pojęcia o mechanice i widzę że wszystkiego będzie trzeba się uczyć.
Ciężko mi jest ogólnie bo ja mam w głowie zero pojęcia o mechanice i widzę że wszystkiego będzie trzeba się uczyć.
Hymmm... To ci pan dopomógł:D Może silnik krokowy jest nie taki jak potrza. Niby dostępne zamienniki są takie same, ale mają inny kształt grzybka, U mnie to była przyczyna wysokich obrotów. Później problem powrócił, okazało się że czujnik położenia przepustnicy się poluzował i trzeba było go delikatnie przekręcić na śrubkach. Wtryskiwacza bym się na razie nie czepiał.
Powiedział że odpowiedzialny jest wtrysk, czyli co? Bo wtrysk, a wtryskiwacz to nie to samo:D Ile masz tych obrotów i kiedy w jakich sytuacjach? może sie coś pomoże łopatologicznie.
Może być zbyt niskie wskazanie temperatury silnika.
Coś z TPS
Coś z silnikiem krokowym?
No i w sumie z czujnikiem podciśnienia też, trzeba by pomierzyć napięcia
Napisz najpierw co jak i kiedy się dzieje. Czy jest sytuacja w której obroty są takie jak powinny? Czy cały czas są zbyt wysokie? Jakie sa jak odpalisz, na rozgrzanym silniku itp.
I może jeszcze "lewe" powietrze skądś ciągnąć, ale to musiało by go być dużoo
Powiedział że odpowiedzialny jest wtrysk, czyli co? Bo wtrysk, a wtryskiwacz to nie to samo:D Ile masz tych obrotów i kiedy w jakich sytuacjach? może sie coś pomoże łopatologicznie.
Może być zbyt niskie wskazanie temperatury silnika.
Coś z TPS
Coś z silnikiem krokowym?
No i w sumie z czujnikiem podciśnienia też, trzeba by pomierzyć napięcia
Napisz najpierw co jak i kiedy się dzieje. Czy jest sytuacja w której obroty są takie jak powinny? Czy cały czas są zbyt wysokie? Jakie sa jak odpalisz, na rozgrzanym silniku itp.
I może jeszcze "lewe" powietrze skądś ciągnąć, ale to musiało by go być dużoo
Lada Niva 1.7i 97'
O ile pamiętam TARMOT zaproponował za DARMO wymianę gażnika na inny. Części faktycznie są trudno dostępne, o czym świadczy lista zamienników podana na tym forum - ciekawe jak zareagował by klient na montaż części np z Corsy według forumowych zaleceń? A co do sprężynki - jak za ciężko chodziła, można było dobrać inną, każdy ma trochę inną nogę
Był to najtańszy sposób naprawy. A ten monowtrysk - ogólnie Niva miała lepsze rozwiązania.