Auto szarpać zaczęło...
Moderator: Albert_N
Auto szarpać zaczęło...
Cześć Wszystkim.
Moja niva '97 1,7 benzyna zaczęła brzydko szarpać. Dzieje się to na asfalcie, na przełożeniu drogowym reduktora. Bieg bez znaczenia. Jade sobie równo, trzymam gaz w jakiejś pozycji, jak zaczyna się minimalna górka / ukos drogi auto szarpie strasznie Dodanie gazu nie wiele wnosi - auto przyspiesza ale szarpie puki nie poradzi sobie z kawałkiem drogi wymagającym więcej mocy. Jak na prostej drodze daje gaz do oporu to się rozpędza normalnie - nic nie szarpie. Na reduktorze nie zaobserwowałem tego problemu. Niestety nie wiem przy jakich obrotach występuje problem, bo nie mam wskazówki od obrotomierza.....
Check Engine się nie zapala. Na luzie pracuje ok. Jak na luzie dodaje gazu nie zaobserwowałem problemów. Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Co mogę sprawdzić / jak się za to zabrać...?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam
J
Moja niva '97 1,7 benzyna zaczęła brzydko szarpać. Dzieje się to na asfalcie, na przełożeniu drogowym reduktora. Bieg bez znaczenia. Jade sobie równo, trzymam gaz w jakiejś pozycji, jak zaczyna się minimalna górka / ukos drogi auto szarpie strasznie Dodanie gazu nie wiele wnosi - auto przyspiesza ale szarpie puki nie poradzi sobie z kawałkiem drogi wymagającym więcej mocy. Jak na prostej drodze daje gaz do oporu to się rozpędza normalnie - nic nie szarpie. Na reduktorze nie zaobserwowałem tego problemu. Niestety nie wiem przy jakich obrotach występuje problem, bo nie mam wskazówki od obrotomierza.....
Check Engine się nie zapala. Na luzie pracuje ok. Jak na luzie dodaje gazu nie zaobserwowałem problemów. Czy ktoś z Was miał podobny problem?
Co mogę sprawdzić / jak się za to zabrać...?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam
J
Re: Auto szarpać zaczęło...
Silnik pracuje nierowno? Czy przeniesienie napedu?
Krzyzaki walu bym zobaczyl.
Krzyzaki walu bym zobaczyl.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Sama benzyna czy i gaz? Oraz jak długo już masz ten samochód marzeń?
Sprecyzuj też czy szarpie silnik czy auto?

Lada Niva 1.7i 97'
Sama benzyna. Mam wrazenie ze silnik a nie naped. To sa szarpniecia jakbym hamowal silnikiem zrzucajac na nizszy bieg brzy szybkiej jezdzie. Auto mam od ponad roku. Nie zarejestrowalem zadnego incydentu ktory moglby byc przyczyną..
Jak wrzucisz 5 bieg na reduktorze i jedziesz 50/h to nie szarpie? Obciążenie dla silnika jest takie samo jakbyś jechał na drogowym powiedzmy na 3 biegu. Zastosuj chłopski patent, jedź po równym i delikatnie przyhamuj lewą nogą nie puszczając gazu, zasymulujesz wzniesienie, zobaczysz co będzie. Może zęby w reduktorze wyleciały na kołach od przeł. drogowego. Cholera wie? W krzyżakach bym problemu nie szukał. Zatarte piszczą, a rozdupczone wprawiają wał w wibracje co wyraźnie czuć.
Lada Niva 1.7i 97'
Jak na przełożeniu terenowym reduktora jade okolo 50 to nie wyczuwam. Jak przychamuje lewa noga to tez krztusi sie, ale tez nie az tak. Trudno to wywolac na przełożeniu terenowym. Jak na 5 biegu na terenowym jade 20-30 to problem tez daje to o sobie znac. Stanowczo na przelozeniu drogowym przychamowujac mozna wywolac to szarpanie. Albo reduktor ma tak duze przełożenie terenowe ze duzo ciezej wymusic to szarpanie, albo myle szarpanie na przelozeniu terenowym ze zwyklym dlawieniem silnika - jesli tak to moze faktycznie zęby przelozenia drogowego sa problemem. A jesli nie ? Co o jak jeszcze moge diagnozowac?
Sorry za literowki ale z telefonu pisze.
Sorry za literowki ale z telefonu pisze.
A to pompa paliwa nie daje dupy
?

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Byc może - jak potrzeba wiecej wachy to zaczyna nie wyrabiać. Z drugiej strony jak na prostej bez obciazenia (bez gorki i hamowania na drogowym przelozeniu)wciskam do podlogi to idzie i sie rozpedza ok... Jak sprawdzić czy pompa paliwa dziala prawidlowo czy nie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kontrola ciśnienia paliwa - Rys.6 Dane techniczne
Ciśnienie Wartość
Ciśnienie przychodzące do wtryskiwacza 0,7 - 0,8 bar
Kontrola wydajności pompy paliwowej - Rys.7 Dane techniczne
Objętość Wartość
Ilość paliwa pompowanego w ciągu 60 sek 1,4 litra
Żródło: http://www.czarnik.neostrada.pl/c14nz.html
Są to te same elementy ukł. wtryskowego
Ciśnienie Wartość
Objętość Wartość
Lada Niva 1.7i 97'
Jarry-_XC.Zacznij od podstawowych rzeczy-filtr benzyny,świece zapłonowe (odstęp elektrod),czy któryś hamulec nie blokuje i przez to grzeje się któreś koło.Przewody zapłonowe sprawdż w nocy czy nie mają przebicia.A nie zaczynaj zaraz jak inni od wymiany komputera.
I przyokazyjnie sprawdz poziom wody w ZawichościeJanusz73 pisze: ↑wt paź 02, 2018 5:07 amJarry-_XC.Zacznij od podstawowych rzeczy-filtr benzyny,świece zapłonowe (odstęp elektrod),czy któryś hamulec nie blokuje i przez to grzeje się któreś koło.Przewody zapłonowe sprawdż w nocy czy nie mają przebicia.A nie zaczynaj zaraz jak inni od wymiany komputera.

Ja zakładam,że kolega dawno posprawdzał takie pierdoły o ktorych piszesz i problem nie jest w tym miejscu/wg tego co opisuje/.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Vandall1,a ja nie jestem jasnowidzem i nie wiem jaką wiedzę o Nivie ma Jarry_XC.Podpowiadam o rzeczach podstawowych jakie powinien sprawdzić,bo zauważam że jest nowy na forum.Dobrze przejrzyj forum to były osoby które pytały jak wymienić koło zapasowe i ja z takich osób się nie śmieję ani ich nie krytykuję.Ale znowu nie robię im drenażu mózgu jak od razu robią to inni.
Jednak na terenowym przełożeniu reduktora jest to samo, tylko bardzo ciężko "to" osiągnąć. Żadne koło się nie grzeje.
Faktycznie jestem tu w miarę nowy. Moja wiedza jest jeszcze nie wielka niestety - dopiero się uczę... a pod blokiem trochę ciężko...
Faktycznie jestem tu w miarę nowy. Moja wiedza jest jeszcze nie wielka niestety - dopiero się uczę... a pod blokiem trochę ciężko...
Jak dla mnie problem z za niskim ciśnieniem paliwa.
Podmień pompę(zakładam, że filtr czysty) i daj znać.
Podmień pompę(zakładam, że filtr czysty) i daj znać.
Bubaru outback na A/T
DR 750s

DR 750s
To nie są te same elementy. W Nivie ciśnienie powinno być 1.9 - 2.1 bar.malos86 pisze: ↑pn paź 01, 2018 12:52 pmKontrola ciśnienia paliwa - Rys.6 Dane techniczne
Ciśnienie Wartość
Objętość Wartość
Problem rozwiązany pod koniec listopada. Dziękuję wszystkim za pomoc. Zrobionych zostało kilka rzeczy i na ten moment wszystko OK:
- filtr paliwa
- świece
- kable od świec
- odpowietrzenie baku razem z separatorem oparów ( filtr węglowy)
Przy okazji sprawdzone ciśnienie na cylindrach ( pomiar tylko z wciśniętym pedałem gazu ) - na wszystkich cylindrach 11,5 bara ( na 3cim nawet prawie 12 ).
Ogólnie radziłem się kilku mechaników i nie za bardzo mieli pomysł dlaczego auto zachowywało się w ten specyficzny sposób - podobno jak na świece / kable to trochę nie do końca się objawy zgadzały - bardziej skłaniali się w stronę pompy paliwa / wtrysku.
Jeden z mechaników u którego zostawiłem auto na diagnozę i ewentualną naprawę twierdził, że mam upalone zawory, brak ciśnienia na cylindrach i rozciągnięty łańcuch rozrządu - chciał mi remontować silnik za 3000 zł......
Z innych ciekawostek przed świętami wpadł mi pedał hamulca - okazało się że płyn hamulcowy zniknął - brak śladów na parkingach, brak śladów wycieku... po uzupełnieniu płynu i odpowietrzeniu jest OK - nigdzie nie ucieka.... taka zagadkowa sprawa...
Pzdr
J
- filtr paliwa
- świece
- kable od świec
- odpowietrzenie baku razem z separatorem oparów ( filtr węglowy)
Przy okazji sprawdzone ciśnienie na cylindrach ( pomiar tylko z wciśniętym pedałem gazu ) - na wszystkich cylindrach 11,5 bara ( na 3cim nawet prawie 12 ).
Ogólnie radziłem się kilku mechaników i nie za bardzo mieli pomysł dlaczego auto zachowywało się w ten specyficzny sposób - podobno jak na świece / kable to trochę nie do końca się objawy zgadzały - bardziej skłaniali się w stronę pompy paliwa / wtrysku.
Jeden z mechaników u którego zostawiłem auto na diagnozę i ewentualną naprawę twierdził, że mam upalone zawory, brak ciśnienia na cylindrach i rozciągnięty łańcuch rozrządu - chciał mi remontować silnik za 3000 zł......
Z innych ciekawostek przed świętami wpadł mi pedał hamulca - okazało się że płyn hamulcowy zniknął - brak śladów na parkingach, brak śladów wycieku... po uzupełnieniu płynu i odpowietrzeniu jest OK - nigdzie nie ucieka.... taka zagadkowa sprawa...
Pzdr
J
Sprawdż czy ci do serwa nie uciekł ten płynJarry_XC pisze: ↑wt sty 01, 2019 3:01 pm......................
Pzdr
J

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
można to jakoś sprawdzić? co mogło być przyczyną?
Teraz wszystko działa dobrze.... :/
Teraz wszystko działa dobrze.... :/
Odkręć pompę z serwa i luknij czy nie ma przecieku do wnętrza serwa
.Nie widzę innej możliwości zniknięcia płynu
bez generacji plam pod samochodem.

bez generacji plam pod samochodem.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Do serwa raczej nie,ale na połaczeniu pompa-serwo jak najbardziej potrafi wyciekać płyn.Rosyjskie oryginalne pompy mają to do siebie,że właśnie w tym miejscu przeciekają.
tak czy tak jeśli jest gdzieś koło serwa nieszczelność to problem powinien się powtórzyć i to chyba w miarę szybko - a jak na razie od połowy miesiąca spokój....
No tak,tylko żeby Ci się ten problem nie pojawił w sytuacji kryzysowej na drodze 
Furka może nie jechać,ale hamulce muszą być pewne na 100%
Urfa,to raptem dwie nakrętki bez rozłączania przewodów nawet/o ile dobrze kojarzę/.

Furka może nie jechać,ale hamulce muszą być pewne na 100%
Urfa,to raptem dwie nakrętki bez rozłączania przewodów nawet/o ile dobrze kojarzę/.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
moja łada ma dość duże opory toczenia - na luzie zwalnia dość szybko - aczkolwiek bez hamulców odczuwałem pewien dyskomfort