seryjny zderzak a hi-lift
Moderator: Albert_N
seryjny zderzak a hi-lift
Może ktoś próbował czy seryjne zderzaki nadają się do ponoszenia hi-liftem.Przymierzam sie do zakupu podnosnika ale motanie zaraz progów z rury trochę mnie zniechęca...Zderzak wygląda bardzo solidnie,tylko czy mocowania wytrzymają?
Jakim cudem? Spogladnij na auto w moim avatarze stojace po lewej,to zielone...widzisz jakie ma zderzaki?Progi ma z profilu, gladziutkie powierzchnie tu i tu. Gdziekolwiek podstawisz hilifta,to nic sie nie zssuwa. Bo...podnosic,"to trzeba umic"Miskiller pisze:to oczywiscie tak... ale co gdy zsunie sie podnosnik na zewnatrz zderzaczka... ?
hmm.. jak zacznalem poznawac wlasciwosci lady(terenowe) to wystarczyl mi podnosnik hydrauliczny 2 t i 2 deski 1 m X 15 cm pieniek lopata i zderzak wytrzymywal jak najbardziej w kazdym miejscu
teraz woze:siekierke,podnosnik,saperke,linke :]
zreszta kolega niech zajrzy we wczesniejsze posty tam byl ten temat
teraz woze:siekierke,podnosnik,saperke,linke :]
zreszta kolega niech zajrzy we wczesniejsze posty tam byl ten temat
rekreacja<Miska>
polowanie<NIVA>
polowanie<NIVA>
Jak ja zaczynałem- w 1991r, (przechodzonym UAZem) to wystarczała linka stalówka i łopata.No i kilometrowe marsze po traktor w razie wtopy.bo komórek to wtedy nie było...
Ale chyba o to chodzi coby postęp był...jeżeli zamiast odkopywac sie godzinami łopatą, mogę szybko podnieść na hi-lifcie i jechać dalej....

- grom
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
wczoraj wyjechałem na ratunek znajomemu - kazał sobie na własną odpowiedzialność hi liftem podnosić nive za zderzak - dobrze, że na jego odpowiedzialnoś bo wrócił do domu ze zderzakiem w bagażniku
JEEP http://www.electricgeneration.pl samochód elektryczny, rower elektryczny, elektryczna terenówka
- grom
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
to fakt - najzdrowsza to ona nie jest
JEEP http://www.electricgeneration.pl samochód elektryczny, rower elektryczny, elektryczna terenówka
- grom
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
niestety jedyną jaką narazie mam możliwość to za solidny metalowy zgerzek z przodu a z tyłu za uchwyt koła zapasowego, na bokach jeszcze niestety nie dorobiłem się odpowiednich progów więc ciągne bezpośrednio za koło (specjalne uchwyty)
- grom
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
przy podwoziu, gość za ładę zapłacił 8000 - ładnie wygląda ale jakby mocniej nią potrząść to mogłaby przelecieć przez sitko
Odświeżam temat po 2 latach !
Bo po przeczytaniu wpisów nie wiem: można czy nie mozna podnosic hi-liftem za ten zderzak ?
A szerzej - to interesują mnie wszystkie punkty Nivy, pod które można podstawić bezpiecznie Hi-lifta, a gdzie kategorycznie nie wolno. Właśnie sobie zakupiłem lifta i warto by takie rzeczy wiedzieć przed szkodą.
Bo po przeczytaniu wpisów nie wiem: można czy nie mozna podnosic hi-liftem za ten zderzak ?
A szerzej - to interesują mnie wszystkie punkty Nivy, pod które można podstawić bezpiecznie Hi-lifta, a gdzie kategorycznie nie wolno. Właśnie sobie zakupiłem lifta i warto by takie rzeczy wiedzieć przed szkodą.
Zderzak wytrzyma na pewno...Moja wielokrotnie podnoszona i nic się nie działo...Ale sprawdż jak wygląda mocowanie rur, tych na których zamocowany jest zderzak,w podłużnicach.Bo jak tam bedzie zgnilizna to zderzak wytrzyma ale zamiast podnieść ŁAdę to sam zderzak pójdzie w góre...androx1 pisze:Odświeżam temat po 2 latach !
Podsumowując:Ja swoja podnosiłem za zderzaki-nic sie nie dzieje złego...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
- Sniper
- Kontaktowanie:
Dobra dobra - w nowej nivce wytrzyma,ale w starszej to czy wytrzyma czy nie wytrzyma może zweryfikować jedynie praktyka hehe
szczególnie jeśli chodzi o starsze egzemplarze tylko wtedy można mieć pewność
bo nawet gdy zewnętrznie to połączenie wygląda ok i niby oględziny powierzchowne przechodzi ok to może nie wytrzymać weryfikacji praktycznej tak samo pozytywnie

szczególnie jeśli chodzi o starsze egzemplarze tylko wtedy można mieć pewność

bo nawet gdy zewnętrznie to połączenie wygląda ok i niby oględziny powierzchowne przechodzi ok to może nie wytrzymać weryfikacji praktycznej tak samo pozytywnie

Ręce precz od GENERAŁA!...