gdzie dziurka-gaźnik- zapłon

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
jarcion

gdzie dziurka-gaźnik- zapłon

Post autor: jarcion » pn sty 23, 2006 2:38 pm

Wymieniłem gaźnik (oryginalnie był zamontowany taki z podciśnieniem na aparat zapłonowy i druga przepustnica też sterowana podciśnieniem) na taki ze sterowaniem drugiej przepustnicy mechanicznie i bez wyjścia na aparat (też z niwy, ale starszej zdaje się) I wszystko cacy, kop BYŁ niezły, ale temperaturka spadła i mam problem: Zapłon moge ustawić albo na łatwe zapalanie opóźniony, albo przyspieszę i ładnie jedzie.W związku z tym mam pytanie:Gdzie się mogę wpiąć z podciśnieniem do aparatu, zeby działało- wolałbym nie wiercić w gaźniku. W obudowie filtra?Kolektor? Nie mam (na razie) aparatu od kompletu z tym gaźnikiem a sądzę, że miał inną charakterystykę.
pozdrowienia
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )

Awatar użytkownika
makomako
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: makomako » wt sty 24, 2006 7:14 am

witam mam tez pytanie odnosnie gaznika i podcisnienia wczoraj przy wyciaganiu gaznika zauwazyłem w przewodzie gumowym w tym co łaczy gaznik z podcisnieniem przy aparacie zapłonowym kulke metalowom która zatyka ten przewód i nie wiem czy ma tam byc czy któs poprostu to zaslepił ??? pomózcie z góry dziekuje

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt sty 24, 2006 11:58 am

Gaźnik w nivie jest powiązany bezpośrednio z konkretnym rodzajem aparatu zapłonowego i działaja one zespołowo. Kiedyś widziałem wypis numerów gaźnika z jakim aparatem zapłownowym konkretnie powinny współpracować.
Być może ten zestaw który teraz posiadasz nei jest w pełni kompatybilny ale wiercenie dziury w gaźniku nie ma sensu.
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt sty 24, 2006 12:38 pm

a jak juz sie bedziesz upieral przy wierceniu to otwor musi byc przed pierwsza przepustnica tzn gdy przepustnica jest zamknieta (pracuja dysze wolnych obrotow) to podcisnienie wytworzone w kolektorze powinno uruchomic przyspieszacz podcisnieniowy w aparacie. Krotko mowiac otwor ma sie znajdowac w pierwszym przelocie podstawy gaznika !!
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt sty 24, 2006 12:39 pm

makomako pisze:witam mam tez pytanie odnosnie gaznika i podcisnienia wczoraj przy wyciaganiu gaznika zauwazyłem w przewodzie gumowym w tym co łaczy gaznik z podcisnieniem przy aparacie zapłonowym kulke metalowom która zatyka ten przewód i nie wiem czy ma tam byc czy któs poprostu to zaslepił ??? pomózcie z góry dziekuje
kulke usun - ktos zrobil zabotaz :)21
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
jarcion

Post autor: jarcion » wt sty 24, 2006 12:42 pm

dzięki piękne za instrukcje. Może uda mi się dzisiaj pojechać na wieś i założyć aparat od kompletu (z tego samego silnika, z którego gaźnik zdjąłem)- jak nie to wiercę...
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt sty 24, 2006 12:44 pm

Sniper dobrze ci poradzil - starsze gazniki mialy inne kanaly powietrzne i dysze paliwowe stad moze sie okazac ze przy takiej kombinacji przyspieszacz bedzie zle dzialal.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”