gdzie dziurka-gaźnik- zapłon
Moderator: Albert_N
gdzie dziurka-gaźnik- zapłon
Wymieniłem gaźnik (oryginalnie był zamontowany taki z podciśnieniem na aparat zapłonowy i druga przepustnica też sterowana podciśnieniem) na taki ze sterowaniem drugiej przepustnicy mechanicznie i bez wyjścia na aparat (też z niwy, ale starszej zdaje się) I wszystko cacy, kop BYŁ niezły, ale temperaturka spadła i mam problem: Zapłon moge ustawić albo na łatwe zapalanie opóźniony, albo przyspieszę i ładnie jedzie.W związku z tym mam pytanie:Gdzie się mogę wpiąć z podciśnieniem do aparatu, zeby działało- wolałbym nie wiercić w gaźniku. W obudowie filtra?Kolektor? Nie mam (na razie) aparatu od kompletu z tym gaźnikiem a sądzę, że miał inną charakterystykę.
pozdrowienia
pozdrowienia
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
była niwka (i uaz, i aro też )
witam mam tez pytanie odnosnie gaznika i podcisnienia wczoraj przy wyciaganiu gaznika zauwazyłem w przewodzie gumowym w tym co łaczy gaznik z podcisnieniem przy aparacie zapłonowym kulke metalowom która zatyka ten przewód i nie wiem czy ma tam byc czy któs poprostu to zaslepił
? pomózcie z góry dziekuje

- Sniper
- Kontaktowanie:
Gaźnik w nivie jest powiązany bezpośrednio z konkretnym rodzajem aparatu zapłonowego i działaja one zespołowo. Kiedyś widziałem wypis numerów gaźnika z jakim aparatem zapłownowym konkretnie powinny współpracować.
Być może ten zestaw który teraz posiadasz nei jest w pełni kompatybilny ale wiercenie dziury w gaźniku nie ma sensu.
Być może ten zestaw który teraz posiadasz nei jest w pełni kompatybilny ale wiercenie dziury w gaźniku nie ma sensu.
Ręce precz od GENERAŁA!...

a jak juz sie bedziesz upieral przy wierceniu to otwor musi byc przed pierwsza przepustnica tzn gdy przepustnica jest zamknieta (pracuja dysze wolnych obrotow) to podcisnienie wytworzone w kolektorze powinno uruchomic przyspieszacz podcisnieniowy w aparacie. Krotko mowiac otwor ma sie znajdowac w pierwszym przelocie podstawy gaznika 

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
kulke usun - ktos zrobil zabotazmakomako pisze:witam mam tez pytanie odnosnie gaznika i podcisnienia wczoraj przy wyciaganiu gaznika zauwazyłem w przewodzie gumowym w tym co łaczy gaznik z podcisnieniem przy aparacie zapłonowym kulke metalowom która zatyka ten przewód i nie wiem czy ma tam byc czy któs poprostu to zaslepił? pomózcie z góry dziekuje

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień