Panowie jak to jest z tym napedem..czy to prawda że w nivie jest wajch do blokowania 4 kół

Moderator: Albert_N
nie wiem jak w innych samochodach ale w NIVIe 4 koła można zablokować wciskając hamulecGagster pisze:Hello
Panowie jak to jest z tym napedem..czy to prawda że w nivie jest wajch do blokowania 4 kół?
odpiszcie plese
No ... i jeszcze mnie w lewo obruci .....Kuszman pisze:Nieuwierzę jak niezobaczę. Tak na prędkości jak depniesz to wszystkie zblokuje?
Dziwnie zadajesz pytania ...Gagster pisze:czyli blokuje sie ten srodkowy most??? tylko?
ja mam tylko 2 dzwignie a nie 3,chyba ze jestem tak nie qmaty i czegos nie zrozumialemWalis pisze:Dziwnie zadajesz pytania ...Gagster pisze:czyli blokuje sie ten srodkowy most??? tylko?
5 (nie bardzo rozumiem czego nie rozumiesz
- po środku nie ma mostu, jest z tyłu, z przodu jest dyfer i półosie, po środku reduktor a z niego wchodzą-wychodzą 3 wały napędowe ... )
NIVA ma:
- stały napęd na 4
- 1 dźwignia to: biegi jak w normalnej osobówce
- 2 dźwignia to: 3 stopniowy reduktor (przud - teren, środek - luz, tył - asfalt)
- 3 dźwignia to: blokada między-osiowego mechanizmu różnicowego, czyli jak załączona to przednia i tylna oś pcha tak samo, wyłączona to napęd idzie na oś o mniejszej przyczepności, czyli jeszcze inaczej jak wjeżdżasz w coś grząskiego to przodem lub tyłem, jak kombinujesz i wpadniesz bokiem np. rów, koleina z grzązkim błotem to jeden bok samochodu jest w powietrzu albo na śliskim a drugi nie, czyli nie wyjedziesz bo blokada równo rozkłada napęd (przud-tył) ale mosty już nie mają blokad (lewo-prawo) i jedna strona samochodu się kręci a druga nie![]()
to by było na tyle wyjaśnień![]()
PS: trochę to bezsensu rozwiązane bo jak się gdzieś wpada to i tak zwykle bokiem więc dupa ...
Czekaj czy ja dobrze rozumiemlemur pisze:a niepotrzebny zamet wprowadzilem,rzeczywiscie macie racje sa 3 wajchy
Ja to chyba muszę nagrać (jak tylko odzyskam samochód z warsztatuleszek pisze:a niektórym to nawet koła blokuje chyba na lodzie albo opcja z piwem to bardziej możliwe.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość