[szukam] Dobry mechanik dla Niviasty w Szczecinie?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
tanto

[szukam] Dobry mechanik dla Niviasty w Szczecinie?

Post autor: tanto » sob wrz 02, 2006 10:39 pm

Będę wdzięczny za namiary na kogoś kto wie co Nivie dolega i potrafi ją skutecznie wyleczyć. ...nie zdzierając skóry z właściciela o ile to możliwe ;-)

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » sob wrz 02, 2006 11:44 pm

nie ma speców od rosyjskiej techniki w Szczecinie...
a nie każdy zakład chce się zabierać za robotę czegoś takiego...
książka obsługi do ręki i do dzieła!!! :D
lub książka telefoniczna dział warsztaty :(

hajdi

Post autor: hajdi » sob wrz 02, 2006 11:45 pm

zalezy co ?jak silnik to jest jeden kolo stoczni
king cab 2.4
ramcharger 5,9

Awatar użytkownika
Bartmann
Kontaktowanie:

Post autor: Bartmann » ndz wrz 03, 2006 1:00 am

Dokładnie...ale sporo też potrafi jeden gostek w Zakładach Poczty Polskiej.
http://www.mudmasters-4x4.com
Pimpek... strikes again:) KNK forever!

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » ndz wrz 03, 2006 8:06 am

Chyba powinienem sprecyzować - mam zamiar Nivę kupić, a że orłem z dziedziny motoryzacji nigdy nie byłem, a poznawanie nivy dopiero przedemną, to poszukuję miejsca gdzie ktoś by zrobił dokładny przegląd i docelowo serwisował.
Słyszałem o zakładzie na Pocztowej, z tyłu za sklepem w którym można kupić części do Nivy, ale nie mam możliwości zweryfikować ich doświadczenia. ....a czasu nie mam za dużo.

hajdi

Post autor: hajdi » ndz wrz 03, 2006 8:53 am

jak chcesz pojezdzic to nie kupuj lady :)3
king cab 2.4
ramcharger 5,9

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » pn wrz 04, 2006 7:47 pm

Bartmann pisze:Dokładnie...ale sporo też potrafi jeden gostek w Zakładach Poczty Polskiej.
to nie uaz a niwka to już inna konstrukcja :D
poza tym napisz jaką mają stawkę godzinową w Poczcie :D
fakt mechanik dobry ale b.drogi
co do sklepu na pocztowej z częściami to kiedyś się pytałem o jakąś pierdłkę i powiedzieli że tych części do rusków juz nie mają
najbliższy sklep to stargard szcze... tam gościu ma parę części do nivy, uaza a nawet gaza

Awatar użytkownika
Jasiu

Post autor: Jasiu » pn wrz 04, 2006 8:16 pm

Ja bym dał spokój niwie.

Ale to moje zdanie i można się z nim nie zgadzać. W Szczecinie trodno o części, mechanika, w terenie nie robi, na bulwar się nie nadaje, na czarnym za wolne. Taki sobie pomysł ta niwka.
YJ 92, 33''

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » pn wrz 04, 2006 9:23 pm

Jasiu pisze:Ja bym dał spokój niwie.

Ale to moje zdanie i można się z nim nie zgadzać. W Szczecinie trodno o części, mechanika, w terenie nie robi, na bulwar się nie nadaje, na czarnym za wolne. Taki sobie pomysł ta niwka.
nie przejmuj się o UAZach także mówią że nie robią :D
ale fakt jest jeden że uaza lepiej przystosować do terenu a motanie niwki...
orginał w terenie słabo robi, na wyprawówkę za małe ale można czemu nie
muszisz się określić co chcesz od tego auta...

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » wt wrz 05, 2006 11:27 am

Daleki jestem od przejmowania się bo Niva mi się podoba optycznie (to wiem na pewno) i jest autem które mi odpowiada (o tym tak naprawdę przekonam się w ciągu kilku/kilkunastu miesięcy od zakupu).
Nie zamierzam katować jej ekstremalnie; głownie do jazdy po polnych i leśnych drogach, czasami zapomnianych przez ludzi i Boga.
Dodatkowo zależy mi na względnej prostocie konstrukcji, a nie żeby do zmiany koła był portzebny serwis z komputerem ;-), tanich częściach itd. Oczywiście wiem ze nie jest to auto idealne, ale chyba będę w stanie się do niego dostosować

Awatar użytkownika
a-d-i-k

Post autor: a-d-i-k » wt wrz 05, 2006 11:42 am

tanto: nie jest tak zle, jak mowia. Zobacz ja mnie niechecali do Nivki:
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=31025
ale i tak ja kupilem i pomimo pewnych problemow juz na poczatku - jestem z niej strasznie rad. Idz za glosem serca!

hajdi

Post autor: hajdi » wt wrz 05, 2006 9:46 pm

podoba ci sie bo jeszcze pewnie nia nie jezdziles ,jezdzi z nami cala masa samochodow kazdej marki mozesz przyjsc na scieme albo jakies spotkanie w terenie pojezdzic ,porozmawiac z wlascicielami ,bedziesz mial przynajmniej jakas skale porownawcza.wedlug mnie niwa odstaje od wszystkich innych terenowek i jest bardzo nieudana :)3
king cab 2.4
ramcharger 5,9

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt wrz 05, 2006 11:44 pm

a-d-i-k pisze:tanto: ... Idz za glosem serca!
Co za słowa :D Ja bym raczej napisał o głosie opętania, amoku, szaleństwa niż serca ale co tam :wink:
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » śr wrz 06, 2006 1:36 pm

Mozna tez isc za glosem atrakcyjnej ceny :D

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » czw wrz 07, 2006 8:41 pm

hajdi pisze:podoba ci sie bo jeszcze pewnie nia nie jezdziles
Przyznaję że tak jest ale Niva, oprócz wyglądu, to kompromis pomiędzy ceną i możliwościami.
No ale temat upadł, właściciel wolał wstawić ja do komisu w Bydgoszczy niż sprzedać ją mi, mimo że powiedziałem że na 80% jestem na nią zdecydowany. Poprosiłem tylko o tydzień zwłoki i powiedziałem że przed zakupem chciałbym pojechać do mechanika który ją obejrzy i powie ile ewentualnie będę musiał do niej dołożyć. Ciekawe dlaczego bardziej opłacało mu się prowadzić auto spod Szczecina do Bydgoszczy gdzie nie wiadomo kiedy znajdzie kupca....

Co do spotkania, to bardzo chętnie dowiem się czegoś od praktyków w temacie, obawiam się ze inne terenówki są poza kwotą jaką chciałbym wydać na auto.

Odpowiadając częściowo na ptanie które zadałem:
- serwis na Pocztowej - jak powiedziałem o co chodzi to usłyszałem że mogą pooglądać jak samochód wygląda zewnętrznie i nic więcej, nie dowiedziałbym się nic o stane mechaniki :-(
- Henryk Konieczny na Mieszka I 63 (nie udało mi się skontaktować)
- Witold Skorbaczewski, Goleniów, ul. Puławskiego 17 - wyglądał najbardziej obiecująco (gość pracował w Leśnictwie Kliniska), ale z braku samochodu temat upadł

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » czw wrz 07, 2006 10:28 pm

jest jeszcze gość ze stargardu szczecińskiego, ma on też sklep z częściami, może on coś pomoże jak będziesz chciał to mogę podać namiar

Awatar użytkownika
Kazior4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kazior4x4 » sob wrz 09, 2006 5:24 pm

hajdi pisze:podoba ci sie bo jeszcze pewnie nia nie jezdziles ,jezdzi z nami cala masa samochodow kazdej marki mozesz przyjsc na scieme albo jakies spotkanie w terenie pojezdzic ,porozmawiac z wlascicielami ,bedziesz mial przynajmniej jakas skale porownawcza.wedlug mnie niwa odstaje od wszystkich innych terenowek i jest bardzo nieudana :)3
Pierd...lisz jak potłuczony. Jeśli pojazd z awatara to Twoja "terenówka", to nie zdziwiłbym się, gdyby dobrze przygotowana Nivka objechała Cię w terenie. Nivę można naprawdę porządnie zrobić i może być naprawdę dzielna. Spytaj kogokolwiek z Koszalina o żółtą Nivkę Radka (od niedawna moją). Zdziwią Cię ich odpowiedzi. A dlaczego piszesz że jest nieudana tego naprawdę nie wiem. Pod jakim względem - jakbyś mógł, rozwiń swoją wypowiedź...może być wesoło 8)
Życie to nie bajka, nie głaszcze nas po jajkach

Były: Ładzianka 1.9D, Suza 1.3B
Jest: Vitka 1.6B

Awatar użytkownika
Michał...G

Post autor: Michał...G » sob wrz 09, 2006 5:50 pm

Żółta nivka z koszalina hmmmmmmmmmmm chyba ją kojażę :wink: Powiem krótko można bardzo sie zdziwić bo nivka potrafi bardzoooo dużo i może niekiedy (a już napewno ta "żółta") zajechac dalej niż niejedna terenówka. Ale jak kazde auto potrzebuje czasmi wspomagacza w postaci liny :)2 Ale nie zgadzam sie z tym że nivka jest całkowicie do bani bo nie jest. A może tutaj chodzi o to że na przodzie ma niezalezny zawias :-? hm ale to jej napewno nie zdyskfalifikuje po wykrzyż nadrabia w niej sam tył i jest on naprawde ładny. Ja tam uważam że niwka wcale nie odstaje od wszystkich aut terenowych a nawet moze z coniektorymi rywalizować :)2
gg7764250
Honker 2,9Tdi
LR Discovery 300TDi

Awatar użytkownika
benes

Post autor: benes » sob wrz 09, 2006 6:25 pm

widzę że się zrobił kolejny temat z seri która terenówka najlepsza :D ...

Niva nie posiada ramy (jak każda prawdziwa terenówka = prowokacja :wink: ).... jak się zachowuje karoseria nivy stojąc w wykrzyżu, czy można otwożyć drzwi a póżniej je zamknąć???
i tylko bez ciśnienia mi tu :D , proszę

hajdi

Post autor: hajdi » sob wrz 09, 2006 7:58 pm

Kazior4x4 pisze:
hajdi pisze:podoba ci sie bo jeszcze pewnie nia nie jezdziles ,jezdzi z nami cala masa samochodow kazdej marki mozesz przyjsc na scieme albo jakies spotkanie w terenie pojezdzic ,porozmawiac z wlascicielami ,bedziesz mial przynajmniej jakas skale porownawcza.wedlug mnie niwa odstaje od wszystkich innych terenowek i jest bardzo nieudana :)3
Pierd...lisz jak potłuczony. Jeśli pojazd z awatara to Twoja "terenówka", to nie zdziwiłbym się, gdyby dobrze przygotowana Nivka objechała Cię w terenie. Nivę można naprawdę porządnie zrobić i może być naprawdę dzielna. Spytaj kogokolwiek z Koszalina o żółtą Nivkę Radka (od niedawna moją). Zdziwią Cię ich odpowiedzi. A dlaczego piszesz że jest nieudana tego naprawdę nie wiem. Pod jakim względem - jakbyś mógł, rozwiń swoją wypowiedź...może być wesoło 8)
chlopcze niemow do mnie w ten sposob bo pierdolnac to ja ciebie mnoge i wtedy ty bedziesz potluczony .jak chcesz objechac moj pojazd skoro nawet niewiesz co to jest ?taka jest moja opinia o nivie i jej nie zmienie.
pozatym nikt tu nie zadal pytania jak dobrze przygotowac lade do terenu ,piszesz ze mozna ja porzadnie zrobic i bedzie dzielna.to samo mozna zrobic z kazdym innym samochodem i tez bedzie dzielny ,tylko ze niektore sa fabrycznie bardziej dzielne i wytrzymale niz niva .
king cab 2.4
ramcharger 5,9

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » ndz wrz 10, 2006 11:27 am

benes pisze:... jak się zachowuje karoseria nivy stojąc w wykrzyżu, czy można otwożyć drzwi a póżniej je zamknąć???...
Można, ZAWSZE :)21
Jasne że seryjna niwa nie jest do extremu dokładnie tak samo jak 90% seryjnych terenówek. Niva daje rade i nezłą radochę z jeżdżenia po lasach łąkach, polach, górach o każdej porze roku i nie ma z tym kłopotów. Stały napęd 4x4, blokada róznicowego no i reduktor z przełożeniem że... :o - w terenie robią z niej mały traktor, silnik praktycznie nie do upalenia -ten 1.6- zapewnia na czarnym osiągi zgodne z przepisami drogowymi włącznie z autostradą - 130 km/h. Minus to jakość wykonania ale za tą cenę... :)
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
kugel2

Post autor: kugel2 » ndz wrz 10, 2006 7:41 pm

Njalepsze jest to, że ci co najbardziej krytykują Nive, to nigdy nie jechali Nivą w terenie. Popieram Koszalin. :)2
kugel NIVKA 2,1 TD

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » pn wrz 11, 2006 10:30 am

Ze sie wtrącę, znam możliwości w/w żółtej Nivy, znam także możliwości pojazdu Hajdiego. I to że Hajdi ma pickupa, nie znaczy że to jakas tam popierdóła. Naprawde dużo może. Sądzę że duzo więcej niz Niva.
Bo waży jest jeszcze łącznik między kierownicą i pedałami.
:D
A co do tematu Nivy, to terenówka jak każda inna. Tylko dlaczego nikt na bazie Nivy nie mota pojazdu do cięższego terenu ??
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Mały Staś

Post autor: Mały Staś » pn wrz 11, 2006 12:20 pm

Piotrek M pisze:A co do tematu Nivy, to terenówka jak każda inna. Tylko dlaczego nikt na bazie Nivy nie mota pojazdu do cięższego terenu ??
Jak to nie? :)21 ale fakt faktem wytrzymałość i wykonanie tego samochodu to tragedia... :)3
...

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pn wrz 11, 2006 2:19 pm

podoba ci sie bo jeszcze pewnie nia nie jezdziles ,jezdzi z nami cala masa samochodow kazdej marki mozesz przyjsc na scieme albo jakies spotkanie w terenie pojezdzic ,porozmawiac z wlascicielami ,bedziesz mial przynajmniej jakas skale porownawcza.wedlug mnie niwa odstaje od wszystkich innych terenowek i jest bardzo nieudana
pewnie każdy chwali swoje...ale...też mógłbym powiedzieć że każdy pickup to pomyłka w terenie bo to długie i bez sensu i ten rozzstaw osi bee Ale po co?Moim zdanie każde autko jest na tyle dobre na ile daje właścicielowi radości z jazdy...A Nivka wbrew pozorom daje duzo i tez wbrew pozorom seryjna radzi sobie dobrze...o jakości nie dyskutuje bo to inny temat :D

jakis taki pogląd teraz panuje że jedyne dobre auto to takie gdzie 35 calowe oponki wejdą i które wytrzyma skoki 2-metrowe :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”