Skrzywiony tylny most?
Moderator: Albert_N
Skrzywiony tylny most?
Czy ktos juz mial cos podobnego w Nivce? Sciaga mnie podczas jazdy i jedno tylne kolko dziwnie wyglada
. Czy poza wymiana mostu mozna temu jakos zaradzic?

NIVA 1990@boreg
-
ja prostowalem ostatnio swoj most technologia jest taka
- pomierzylem most zeby wiedziec w ktorych plaszcczyznach i ile jest skrzywiony byl ogienty w dwuch plaszczycnach w sumie w wiekszej ilosci nie mogl
- podparlem most na koncach klockami drewnianymi tak zeby caly byl w powietrzu
- zaladowalem na widlaka 2 tony i przez klocek zaczolem naciskac tym ciezarem na glowke mostu tak zeby sie przegiol w druga strone po zdjeciu obciazenia wracal
- ponowne pomiary, w razie potrzeby ponowne obciazanie mostu i tak do uzyskania satysfakcjonujacego wyniku -taka zabawa zajela mi jakies 2 godziny
- wzmocnilem most w celu unikniecia kolejnego wygiecia, wzmocnienie zrobione jest z plaskownika o grubosci 5mm, trzeba uwazac przy spawaniu zeby mostu nie wygielo i spawac punktowo stopniowo zageszczajac punkty
http://www.rajdy4x4.pl/samochody/niwa/michal/
- pomierzylem most zeby wiedziec w ktorych plaszcczyznach i ile jest skrzywiony byl ogienty w dwuch plaszczycnach w sumie w wiekszej ilosci nie mogl
- podparlem most na koncach klockami drewnianymi tak zeby caly byl w powietrzu
- zaladowalem na widlaka 2 tony i przez klocek zaczolem naciskac tym ciezarem na glowke mostu tak zeby sie przegiol w druga strone po zdjeciu obciazenia wracal
- ponowne pomiary, w razie potrzeby ponowne obciazanie mostu i tak do uzyskania satysfakcjonujacego wyniku -taka zabawa zajela mi jakies 2 godziny
- wzmocnilem most w celu unikniecia kolejnego wygiecia, wzmocnienie zrobione jest z plaskownika o grubosci 5mm, trzeba uwazac przy spawaniu zeby mostu nie wygielo i spawac punktowo stopniowo zageszczajac punkty
http://www.rajdy4x4.pl/samochody/niwa/michal/
pozdrawiam
michal
u 404
michal
u 404
;( ja nie zdążyłem,Kuszman pisze:Hyhy ja swoją sprzedałem w stanie przedwybuchowym tych miejsc
Krótkie drążki trzymały sie siłą woli użytkownika.
moja siła woli puściła w drodze do klienta ...
oberwała się lewa strona, ale jazda, ostatnie 30km w 4h ....
PS:
Kuszman przyłączam się z tym logiem do Ciebie

WALIS
już nie NIVA'84 ;-(
już nie NIVA'84 ;-(