zapasowe koło w innym wymiarze

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
a-d-i-k

zapasowe koło w innym wymiarze

Post autor: a-d-i-k » czw kwie 05, 2007 9:46 pm

Ja jak w temacie - czy wielką zbrodnią jest posiadanie dojazdówki zapasowej w innym rozmiarze niż założone pozostałe trzy koła? Spędza mi to sen z powiek, że kiedyś się zatrzymam gdzieś z powodu kapcia, założę mniejszą dojazdówkę i po kilkunastu metrach moja nivka eksploduje. Powiedzcie proszę, jak to jest z tą dojazdówką. Pozdrawiam i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Pozdrawiam, A-d-i-k
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » czw kwie 05, 2007 9:53 pm

Moim zdaniem jedynym problemem będzie ewentualne spotkanie z policją...No i trza wolniej i ostrożniej jechać bo przy nagłych manewrach może się zachować dziwnie :D Czyli typowo awaryjny dojazd do wulkanizatora...
Wybuchnąć nic nie wybuchnie bo po to jest mechanizm różnicowy...będzie to traktował jak jazdę po łuku...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

Awatar użytkownika
Mag69

Re: zapasowe koło w innym wymiarze

Post autor: Mag69 » czw kwie 05, 2007 9:54 pm

a-d-i-k pisze:Ja jak w temacie - czy wielką zbrodnią jest posiadanie dojazdówki zapasowej w innym rozmiarze niż założone pozostałe trzy koła? Spędza mi to sen z powiek, że kiedyś się zatrzymam gdzieś z powodu kapcia, założę mniejszą dojazdówkę i po kilkunastu metrach moja nivka eksploduje. Powiedzcie proszę, jak to jest z tą dojazdówką. Pozdrawiam i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
jeżdze na 31"/15 , zapas mam 205/16 i nigdy nic złego sie nie działo ( zakładane tylko na przód i przy rozpietych sprzęgiełkach)

:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » czw kwie 05, 2007 10:01 pm

Po kilkunastu metrach to nie eksploduje ale jazda na dłuższą metę z jednym kołem mniejszym od drugiego zaszkodzi mostowi. Mechanizm różnicowy a konkretnie 'satelitki' nie są przystosowane do ciągłej 'jazdy po łuku'.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » czw kwie 05, 2007 11:38 pm

Nie widze problemu. Zalozylem 175/80 kiedy 205/80 wybuchlo ;-) po czym zrobilem okolo 2000km. Nic sie nie dzialo.

Dalej woze 175 na zapasie, bo tylko tyle miesci sie pod maske.

reeb

Post autor: reeb » czw kwie 05, 2007 11:45 pm

GIGANTYCZNA :)21

jezeli nie zblokujesz kijem mechanizmu roznicowego nic sie nie stanie... :)
mimo to dluzsza jazda niezalecana ze wzgledu na nieronowmierne 'obciazenie' satelitow :)
..."Najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki."

Sun Tzu

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pt kwie 06, 2007 10:20 am

TomaszRT pisze:Po kilkunastu metrach to nie eksploduje ale jazda na dłuższą metę z jednym kołem mniejszym od drugiego zaszkodzi mostowi. Mechanizm różnicowy a konkretnie 'satelitki' nie są przystosowane do ciągłej 'jazdy po łuku'.
Nieprzesadzaj - w japońcach może to zaszkodzić faktycznie ale to jest Niva :) mechanizmy mniej precyzyjne - pełne luzu wrecz - jazda po łuku na czarnym 60-80 z zablokowana blokada nie szkodzi to co tam jedno kółko większe lub mniejsze od drugiego :D
ale fakt że dostępna obecnie na rynku jakośc części napędowych-mechanicznych do nivki spadła mocno... kiedys z gównolitu była jedynie buda a teraz już wszystko 8)
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
a-d-i-k

Post autor: a-d-i-k » pt kwie 06, 2007 8:34 pm

dziękuję za informacje :) wreszcie spokojnie zasnę i będę jeździł bez strachu. Dzięki wielkie!
Pozdrawiam, A-d-i-k
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!

Awatar użytkownika
artlab

Re: zapasowe koło w innym wymiarze

Post autor: artlab » sob cze 23, 2007 9:43 pm

Mag69 pisze:
a-d-i-k pisze:Ja jak w temacie - czy wielką zbrodnią jest posiadanie dojazdówki zapasowej w innym rozmiarze niż założone pozostałe trzy koła? Spędza mi to sen z powiek, że kiedyś się zatrzymam gdzieś z powodu kapcia, założę mniejszą dojazdówkę i po kilkunastu metrach moja nivka eksploduje. Powiedzcie proszę, jak to jest z tą dojazdówką. Pozdrawiam i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
jeżdze na 31"/15 , zapas mam 205/16 i nigdy nic złego sie nie działo ( zakładane tylko na przód i przy rozpietych sprzęgiełkach)

:)21
W Nivie ma se sprzegielka rozpiac ? Ja chyba oczyms niewiem? :roll:
Nic na chama wszystko młotkiem!!
RR 3,5 V8 Nissan Terano 2 2.7 TD

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » sob cze 23, 2007 10:12 pm

Tak, o tym że Mag69 nie ma Ładzianki, tylko Gaz69/2,3MB/ afgany i simexy
Gaz69A-prawie oryginał,LJ 70 :)21 :)21 :)21

Awatar użytkownika
artlab

Post autor: artlab » ndz cze 24, 2007 9:19 am

silverstone pisze:Tak, o tym że Mag69 nie ma Ładzianki, tylko Gaz69/2,3MB/ afgany i simexy
Gaz69A-prawie oryginał,LJ 70 :)21 :)21 :)21
Ale ADIK pytal o Lade a nie oGaza a forum chyba ma temat Lada Niwa i ja niepisze jak to jest w terano 2 bo to nie ten dzial :lol:
Nic na chama wszystko młotkiem!!
RR 3,5 V8 Nissan Terano 2 2.7 TD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”