zapasowe koło w innym wymiarze
Moderator: Albert_N
zapasowe koło w innym wymiarze
Ja jak w temacie - czy wielką zbrodnią jest posiadanie dojazdówki zapasowej w innym rozmiarze niż założone pozostałe trzy koła? Spędza mi to sen z powiek, że kiedyś się zatrzymam gdzieś z powodu kapcia, założę mniejszą dojazdówkę i po kilkunastu metrach moja nivka eksploduje. Powiedzcie proszę, jak to jest z tą dojazdówką. Pozdrawiam i Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Pozdrawiam, A-d-i-k
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!
Moim zdaniem jedynym problemem będzie ewentualne spotkanie z policją...No i trza wolniej i ostrożniej jechać bo przy nagłych manewrach może się zachować dziwnie
Czyli typowo awaryjny dojazd do wulkanizatora...
Wybuchnąć nic nie wybuchnie bo po to jest mechanizm różnicowy...będzie to traktował jak jazdę po łuku...

Wybuchnąć nic nie wybuchnie bo po to jest mechanizm różnicowy...będzie to traktował jak jazdę po łuku...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
Re: zapasowe koło w innym wymiarze
jeżdze na 31"/15 , zapas mam 205/16 i nigdy nic złego sie nie działo ( zakładane tylko na przód i przy rozpietych sprzęgiełkach)a-d-i-k pisze:Ja jak w temacie - czy wielką zbrodnią jest posiadanie dojazdówki zapasowej w innym rozmiarze niż założone pozostałe trzy koła? Spędza mi to sen z powiek, że kiedyś się zatrzymam gdzieś z powodu kapcia, założę mniejszą dojazdówkę i po kilkunastu metrach moja nivka eksploduje. Powiedzcie proszę, jak to jest z tą dojazdówką. Pozdrawiam i Wesołych Świąt Wielkanocnych!

LJ 70
- petercapri
- Sniper
- Kontaktowanie:
Nieprzesadzaj - w japońcach może to zaszkodzić faktycznie ale to jest NivaTomaszRT pisze:Po kilkunastu metrach to nie eksploduje ale jazda na dłuższą metę z jednym kołem mniejszym od drugiego zaszkodzi mostowi. Mechanizm różnicowy a konkretnie 'satelitki' nie są przystosowane do ciągłej 'jazdy po łuku'.

ale fakt że dostępna obecnie na rynku jakośc części napędowych-mechanicznych do nivki spadła mocno... kiedys z gównolitu była jedynie buda a teraz już wszystko

Ręce precz od GENERAŁA!...

Re: zapasowe koło w innym wymiarze
W Nivie ma se sprzegielka rozpiac ? Ja chyba oczyms niewiem?Mag69 pisze:jeżdze na 31"/15 , zapas mam 205/16 i nigdy nic złego sie nie działo ( zakładane tylko na przód i przy rozpietych sprzęgiełkach)a-d-i-k pisze:Ja jak w temacie - czy wielką zbrodnią jest posiadanie dojazdówki zapasowej w innym rozmiarze niż założone pozostałe trzy koła? Spędza mi to sen z powiek, że kiedyś się zatrzymam gdzieś z powodu kapcia, założę mniejszą dojazdówkę i po kilkunastu metrach moja nivka eksploduje. Powiedzcie proszę, jak to jest z tą dojazdówką. Pozdrawiam i Wesołych Świąt Wielkanocnych!

Nic na chama wszystko młotkiem!!
RR 3,5 V8 Nissan Terano 2 2.7 TD
- silverstone
-
Ale ADIK pytal o Lade a nie oGaza a forum chyba ma temat Lada Niwa i ja niepisze jak to jest w terano 2 bo to nie ten dzialsilverstone pisze:Tak, o tym że Mag69 nie ma Ładzianki, tylko Gaz69/2,3MB/ afgany i simexy
Gaz69A-prawie oryginał,LJ 70![]()
![]()

Nic na chama wszystko młotkiem!!