Proste pytanie - Jak wymienić uszczelkę miski olejowej ?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

adam242
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Proste pytanie - Jak wymienić uszczelkę miski olejowej ?

Post autor: adam242 » ndz cze 24, 2007 8:15 pm

No więc w końcu się doczekałem. W misce olejowej mam pare kawałków tłumika drgań rozrządu a ostatnio porobiły się spore wycieki spod uszczelki. Odkręciłem wszystkie śrubki trzymające misk ale ona nie chce wyleźć bo most przeszkadza i inne ustrojstwa. Brakuje miejsca na jakiekolwiek manerwy . Jak to zrobić ? Myślałem że wymiana uszczelki to 15 minut roboty a tu porażka !!!! Mam nadzieję że do wymiany uszczelki pod miską nie trzeba wyciągać całego silnika bo z ruskimi patentami to różnie bywa.
Proszę o rzeczową poradę jak się za to zabrać.

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » ndz cze 24, 2007 8:17 pm

podniesc auto za zderzak?

Awatar użytkownika
Janek 44

Re: Proste pytanie - Jak wymienić uszczelkę miski olejowej ?

Post autor: Janek 44 » wt cze 26, 2007 5:15 pm

adam242 pisze: Jak to zrobić ?
Odkręcić gruchę przedniego mostu, opuść go, podnieś silnik(po uprzednim poluzowaniu śrub mocujących) do góry i odchyl misę w lewo. Taka operacja pozwoli wykręcić pompę olejową z filtrem. Potem to już bajka. Tylko zastanawiam się, po co to robisz? Jeżeli cieknie na około to wystarczy delikatnie opuścić misę (ok. 0.5cm) wytrzeć dokładnie i posmarować silikonem. W chwili jak silikon zaczyna łapać (twardnieć) wystarczy dokręcić misę i po problemie. Inna bajka jak przecieki pojawiają się z tyłu, tu raczej na bank padł uszczelniacz wału i cała zabawa z wymianą uszczelki nie ma sensu i tak będzie ciekło. Przyjemnej zabawy, mnie zajęło to pół dnia.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”