Kupno NIVY

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Harnasavo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Kupno NIVY

Post autor: Harnasavo » pt lip 06, 2007 11:47 pm

Witam. Mam takie pytanie. Chce w najbliższym czasie kupic nivke i nie wiem czy kupic sprawną, ładną i jak piszą na allegro w bdb stanie, czy kupic nivke do remontu ? To drugie rozwiązanie jest z tym lepsze, że wiemy wtedy co było zrobione. Proszę o Porade. Dodam jeszcze, że oglądam się w przedziale cenowym do ok. 8 tyś

Awatar użytkownika
mentor187

Post autor: mentor187 » pt lip 06, 2007 11:55 pm

ile mozna wszadzic w nivke to zobacz w poscie na temat kosztów. do 8 tysi rodzyneczka to nie znajdziesz i tak i tak. wiadomo ze lepiej kupic tanio cos dobrego i pozostawic rezerwe finansowa na remoncik. jak kupiłem niby w bdb a wsadziłem juz z łacznie z 2,5 tys pln przez nieciałe pół roku. na bank nie opłaca sie kupowac ruiny i reanimowac !!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » sob lip 07, 2007 9:23 pm

ja bym raczej nie pchal sie w remont ruiny...sam to przerabialem.wsadzilem drugie tyle za ile kupilem nivke.wydaje mi sie iz najlepiej kupic nivke juz po remoncie.zrobiona na cacy przez poprzedniego wlasciela co kupil ruine...
Ja juz po raz drugi nie kupil ruiny...za duzo kasy i zdrowia taki remont kosztuje.

Awatar użytkownika
kugel2

Re: Kupno NIVY

Post autor: kugel2 » ndz lip 08, 2007 1:24 pm

Harnasavo pisze:Witam. Mam takie pytanie. Chce w najbliższym czasie kupic nivke i nie wiem czy kupic sprawną, ładną i jak piszą na allegro w bdb stanie, czy kupic nivke do remontu ? To drugie rozwiązanie jest z tym lepsze, że wiemy wtedy co było zrobione. Proszę o Porade. Dodam jeszcze, że oglądam się w przedziale cenowym do ok. 8 tyś
Oczywiście wszystko zależy od tego jakie masz możliwości i umiejętności aby samemu sobie zrobić. Jeżeli masz warunki,czas i umiejętności to tylko remont samemu :)2
Nigdy nie wierzę w teksty typu (remont robiłem dla siebie ale sprzedaję bo muszę) :)3
Tylko sam sobie zaufasz jak ją centymetr po centymetrze zrobisz :D

Wielu napaleńców kupiło samochód terenowy na słowo i prosto w teren :)3
potem okazuje się, że to jest związane sznurkiem a to przyklejone plasteliną itp. :o

pozdrawiam i powodzenia
kugel NIVKA 2,1 TD

Awatar użytkownika
mentor187

Re: Kupno NIVY

Post autor: mentor187 » ndz lip 08, 2007 11:15 pm

Nigdy nie wierzę w teksty typu (remont robiłem dla siebie ale sprzedaję bo muszę) :)3
Tylko sam sobie zaufasz jak ją centymetr po centymetrze zrobisz :D

Wielu napaleńców kupiło samochód terenowy na słowo i prosto w teren :)3
potem okazuje się, że to jest związane sznurkiem a to przyklejone plasteliną itp. :o
[/quote]

dokładne nawet mechanikom nie ma co wierzyc ( moze sa uczciwi ale ja tekiego nie spotkałem) po zakupie auto oddałem na przeglad do warstatu miał obejmowac zawieszenie oleje w mostach itp. odebrałem auto dnia nastepnego powiedział ze wszystko ok. kilka dni pózniej kupiłem nowe oponki i przy zmianie wulkanizator mówi ze mam mega luz na kon drażka kier. wiec po powrocie do domu auto na kanał i sam do roboty okazało sie ze oleju nie sprawdzał w mostach bo korki zabite piachem i syfem, 3 sworznie do wymainy, 2 koncówki kier, osłony gumowe przegobów ( dziura taka na 3 palce) przweody hamul. ledwo zipią, klocków hamulcowych prawie brak w zacisku zamiast odpowietrznika jakis stalowy pręt wbity no i sie zaczeło.

Awatar użytkownika
mentor187

Post autor: mentor187 » ndz lip 08, 2007 11:19 pm

a ludzie maja pomysł na patenty u mnie jeden glosnik był podłaczony na kablu chyba od odkurzacza a drugi na jakis drutach jedno zyłowych poklejonych tasma izol a wszystko do kupy połaczone na takie budowlane hmmm łaczniki. wszystko grało niby do momentu jak nie zaczynał dzwonic tel kom. poprostu bomba. hahaha

Awatar użytkownika
Benny

Post autor: Benny » pn lip 09, 2007 7:11 am

Kup sobie Ładną (taka żeby ci się podobała)bo ze sprawnością to nawet u nowych różnie bywa...

Awatar użytkownika
mentor187

Post autor: mentor187 » pn lip 09, 2007 11:51 am

Benny pisze:Kup sobie Ładną (taka żeby ci się podobała)bo ze sprawnością to nawet u nowych różnie bywa...
tak tak wlasnie podstawa to estetyka :)

Harnasavo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Harnasavo » pn lip 09, 2007 10:29 pm

Co do remontu to mam dosyc duże możliwości ? Chodziło mi bardziej o ceny części i ich dostępnośc (częsci blacharskie i mechaniczne)
Jeżeli mógł by mi ktoś jeszcze odpowiedziec czy kupic Nivke czy szukac lepiej samuraja ? może zgrzeszyłem, ale bardzo potrzebuje tej odpowiedzi :oops:

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » pn lip 09, 2007 11:17 pm

Części generalnie są, ich cena jest przyzwoita-o jakości było pisane wielokrotnie. Wole Nive niż Samuraja, inaczej bym jej nie kupił :)21 :)21 :)21
Zresztą na forum Nivkowym teoretycznie taką właśnie odpowiedż powinieneś uzyskać. :)23

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt lip 10, 2007 12:53 am

Zależy do czego potrzebujesz autko konkretnie, zastosowanie - poza tym w każdą używkę będziesz musiał coś władować - kwestia tylko ile.
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » wt lip 10, 2007 10:24 am

dokladnie kwestia zdefiniowania twoich potrzeb...
Samuraj to mega furka jesli masz apetyt na sciganie i mocne upalanie.Dobra baza do przerobek pod rajdy.ale to tez konkretna kasa sie robi.I nie tylko na poczatku ale i w trakcie .Pod wyjazdy ...no nie wiem ,wedlug mnie sie nie nadaje.Jest maly na maksa.KLAUSTROFOBIA !!!Czesci sa na bank drosze niz w nivce.Ale jest bardzo duzo uzywek na szrotach.
Niva natomiast to samochod ktory naprawi ci kazdy malinowy ciec na kazdej wsi i nie tylko polskiej...Czesci sa mega tanie ale z dupy.Jakos wybitnie nie nadaje sie do przerobek.Ale to znow powrot do kwesti po co Tobie samochod terenowy.

To jest fundamentalne pytanie...Po co?Po prostu zdefiniuj swoje potrzeby...

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » wt lip 10, 2007 10:27 am

BTW...Do mr.Snipera.

Obczajam sobie te forum z twojego profilu...Kurcze.O ile dla mnie nie znane zachodnie jezyki jestem jakos w stanie ogarnac.To to co sie wyprawia na tej twojej stronce jest dla mnie calkowicie nie do oarniecia umyslem...MROK.
Dziwny to jezyk...jak Nivka w sumie... :P

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt lip 10, 2007 12:49 pm

Ehh.. brak jakiejkolwiek znajomości języka z ojczystego kraju Nivki toż to hańba dla każdego prawdziwego Niviarza :)21 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » wt lip 10, 2007 12:57 pm

A jak po rosyjsku bedzie :

PONURY NIWIARZ ? :D

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » wt lip 10, 2007 3:49 pm

ГРУСТНЫЙ ДУРАК :)21 :)21 :)21
albo Угрюмый Нившофёр

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » wt lip 10, 2007 5:43 pm

silverstone pisze:ГРУСТНЫЙ ДУРАК :)21 :)21 :)21
albo Угрюмый Нившофёр
fonetycznie poprosze... :cry:

Harnasavo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Harnasavo » śr lip 11, 2007 1:16 pm

Witam ogólnie samochód potrzebuje do jazdy w terenie. Powiedzmy 30 % asfalt i 70 % błotko itp. Jeżeli chodzi o miejsce to dużo mi nie trza bo jeżdze tylko z kobietką. Nie mam zamiaru robic jakiś strasznych przeróbek. Mały lift i opony MT i to dla mnie wystarczy. Samochód nie będzie mocno upalany, powiedziałbym raczej, że będzie używany turystycznie w terenie :D w tym cięższym również. Pozdrawiam i bardzo dziękuje za odpowiedzi.

Niva'94

Post autor: Niva'94 » śr lip 11, 2007 2:22 pm

michur pisze:
silverstone pisze:ГРУСТНЫЙ ДУРАК :)21 :)21 :)21
albo Угрюмый Нившофёр
fonetycznie poprosze... :cry:
Grustnyj durak albo Ugriumyj Niwszafior

Awatar użytkownika
mentor187

Post autor: mentor187 » śr lip 11, 2007 2:27 pm

Harnasavo pisze:Witam ogólnie samochód potrzebuje do jazdy w terenie. Powiedzmy 30 % asfalt i 70 % błotko itp. Jeżeli chodzi o miejsce to dużo mi nie trza bo jeżdze tylko z kobietką. Nie mam zamiaru robic jakiś strasznych przeróbek. Mały lift i opony MT i to dla mnie wystarczy. Samochód nie będzie mocno upalany, powiedziałbym raczej, że będzie używany turystycznie w terenie :D w tym cięższym również. Pozdrawiam i bardzo dziękuje za odpowiedzi.
kup nive i ciesz sie tania eksploatacja na nowych czesciach. do samuraja na pewno duzo czesci na szrtoach zajdziesz wedłog mnie czesc ze szrotu to półsrodek szkoda na to kasy nie dotyczy elementów blacharskich szyb i drobiazgów czest niedostepnych w normalnym detalu itp.

Awatar użytkownika
michur

Post autor: michur » śr lip 11, 2007 3:08 pm

Harnasavo pisze:Witam ogólnie samochód potrzebuje do jazdy w terenie. Powiedzmy 30 % asfalt i 70 % błotko itp. Jeżeli chodzi o miejsce to dużo mi nie trza bo jeżdze tylko z kobietką. Nie mam zamiaru robic jakiś strasznych przeróbek. Mały lift i opony MT i to dla mnie wystarczy. Samochód nie będzie mocno upalany, powiedziałbym raczej, że będzie używany turystycznie w terenie :D w tym cięższym również. Pozdrawiam i bardzo dziękuje za odpowiedzi.
opisales idealne przeznaczenie Nivki.

Awatar użytkownika
kugel2

Post autor: kugel2 » śr lip 11, 2007 9:02 pm

Sniper pisze:Ehh.. brak jakiejkolwiek znajomości języka z ojczystego kraju Nivki toż to hańba dla każdego prawdziwego Niviarza :)21 8)
Niestety ja okryłem się hańbą :oops:
a czy właścicieli samochodów japońskich też to dotyczy :)21
kugel NIVKA 2,1 TD

Harnasavo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Harnasavo » śr lip 11, 2007 9:47 pm

kugel2 pisze:
Sniper pisze:Ehh.. brak jakiejkolwiek znajomości języka z ojczystego kraju Nivki toż to hańba dla każdego prawdziwego Niviarza :)21 8)
Niestety ja okryłem się hańbą :oops:
a czy właścicieli samochodów japońskich też to dotyczy :)21
No to napewno kupuje Nivke :)21

a tak serio to ten samochód strasznie mi się podoba. Jest większy od samuraia i napewno ładniejszy, ale martwi mnie brak ramy w nivce. Nie mam wielkich środków na kupno, tak że w nowszych rocznikach nie będe przebierał. A wiadomo jak jest ze starszymi jeżel chodzi o blache. W samochodzie na ramie, nawet jak jest buda zgnita to samochód i tak się trzyma, a z nivką może byc różnie. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » śr lip 11, 2007 10:26 pm

To szukaj mało zgnitej. Jest to możliwe, moja miała lekko nadgnity próg, tak z 15 cm do wycięcia i lekko cienki kawałek podłogi tak 10x10 cm. Michur w ruinie też ma pdłuznice i podłoge dość zdrową- a nasze to 92 rok.
Sprawdzaj przede wszystkim podłużnice,progi i podłoge pod dywanikami. Za 7-8tyś można trafić jeszcze całkiem godną sztuke.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr lip 11, 2007 11:39 pm

Ja do takich potrzeb bym nivy nie szukał - poprostu samuraj lepszy przy proporcjach 70% błoto/teren 30% czarne. W terenie bardziej wytrzymały i lżejszy - rama oraz podatność na przeróbki wieksza niż w niwie. Objeżdża wiekszość innych aut. A szukanie nivki za 8 koła i wiara w to że wytrzyma kolejna hoope i się przy niej nie złoży to trochę uciążliwe.
Zresztą kilka osób z forum zmieniło nivki na samuraje właśnie z takiego powodu - bo nie ma co ukrywac że Samuraj bardziej (czy wręcz stricte) off-rodowy jest od nivki.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”