Problem ze świecą

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Problem ze świecą

Post autor: Krzysiek-74 » ndz sie 26, 2007 8:56 am

Witam

W dniu wczorajszym postanowiłem wymienić swiece. Niby żadna szczególna operacja. Wymieniłem trzy świece, licząc od chłodnicy, natomiast przy czwartej padłem :( :o . Zakładam klucz i do odkręcania się biorę. Trochę udało się wykręcić , około 3 obrotów i dalej nic :-? Opór że klucza nie idzie ruszyć. Nie chciałem siłowo problemu ruszać, bo nie tak jakbym sobie życzył mógłby się rozwiązać :wink: Myślę sobie że gwint już padł, ale wkręcam do końca świece, do oporu z powrotem. Więć gwint nie zerwany jeszcze. Samochód pali ładnie. Powiedzcie, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i jak to cholerstwo wykręcić :)4 . Dodam że świeczki wykręcałem na zimnym silniku.

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » ndz sie 26, 2007 12:21 pm

mialem taki problem w uazie, tez na ostatniej, jak probowalem wykrecic to ukrecilem taki klucz ze stacji benzynowej. ale w koncu problem rozwiazalem silowo i nic sie nie stalo z gwintem

Awatar użytkownika
mentor187

Post autor: mentor187 » ndz sie 26, 2007 2:07 pm

tez miałem taki problem w innym aucie nie w nivce. udałem sie do mechanika i odkrecił duzym kluczem + rurka . siłowo.

a moze jest opcja żeby podgrzać głowice? co wy na to?

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » ndz sie 26, 2007 2:10 pm

mentor187 pisze:tez miałem taki problem w innym aucie nie w nivce. udałem sie do mechanika i odkrecił duzym kluczem + rurka . siłowo.

a moze jest opcja żeby podgrzać głowice? co wy na to?
ja bym raczej na zimno wykrecal, zdaje sie ze madre ksiazki zalecaly jeszcze zalac czyms gniazdo swiecy z dzien przed wykreceniem

Awatar użytkownika
galeziat

Kontaktowanie:

Post autor: galeziat » wt sie 28, 2007 4:15 pm

Miałem ten problem w Nivce. Rozwiązanie siłowe zalecam. Zwykły klucz do świec się nie nada, ja kupiłem tulejkę metalową krótką o końcówce jednej heksagonalnej (rozmiar świecy) a drugiej z dziurką. W tą końcówkę z dziurką włożyłem pręt metalowy i biłem weń młotkiem. Pomogło - gwint ok, świeca ok. Problem także dotyczył tej ostatniej świeczki licząc od chłodnicy.
Łajka i Łada są nie do zdarcia
http://www.sosnowymlodnik.webpark.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”