Kupno nowej Nivy w Rosji

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

tatran

Kupno nowej Nivy w Rosji

Post autor: tatran » sob wrz 08, 2007 7:13 pm

Witam, czy ktoś przerabiał kupno nowej nivy w Rosji, ew. w innym ościennym państwie.
Czy to może się udać i czy się opłaca??

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » sob wrz 08, 2007 7:44 pm

Udac sie na pewno moze, a czy sie oplaca? Skoro chcesz kupic auto u ruskich to na pewno znasz rosyjski, znajdz strony ichnich dilerow, sprawdz ceny i pochwal sie, co znalazles. Przy zakupie w Rosji zapewne dojdzie jakies clo z powodu sprowadzania auta spoza mumii europejskiej.

tatran

Post autor: tatran » ndz wrz 09, 2007 8:27 am

W podstawowej wersji 3 drzwiowej z silnikiem 1,7i
kosztuje u dilera 207 000 RUB.
Także chyba się opłaca?? w polsce złodziej czyt.dieler chce ok 36000zł
Jakoś dziwnie nie mogę nigdzie znaleźć nivy w dieselu.

Awatar użytkownika
mentor187

Post autor: mentor187 » ndz wrz 09, 2007 12:26 pm

0,1 zakup wyjdzie 21 tys pln. dolicz wszystkie opłaty napewno wysokie. mniejwiecej wyjdzie o tyle mniej ile dealer zarabia na aucie czyli około 5 tys pln.

Awatar użytkownika
yoda4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yoda4 » ndz wrz 09, 2007 7:14 pm

witam

ja bym sie zastanawiał, czy aby na pewno byłoby to bardziej korzystne - z nieco innego powodu:

- obawiam sie, że stan dróg (czarnych i każdych innych) w krajach "bloku wschodniego" jest nieco gorszy od stanu dróg w naszym kraju. Co za tym idzie - boję sie, że Łady eksploatowane "Tam" mimo, że tańsze - to jednak "kondycyjnie" mogą być w nieco goreszym stanie albo mogą już po zakupie wymagać większego wkładu "reanimacyjnego" niż te zakupowane i jeżdżone u "nas"
Ale to tylko spekulacja - być może jestem w błędzie. Nie maiłem okazji porónać egzemplarzy zza wschodniej granicy z naszymi rodzimymi.

pzdr serdecznie

Awatar użytkownika
yoda4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yoda4 » ndz wrz 09, 2007 7:16 pm

eee - przepraszam za literówki. Zdrętwiała mi trochę ręka od drążka do zmiany biegów. Wiecie jak to jest :oops:

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » ndz wrz 09, 2007 11:47 pm

Zdaje sie, ze mowa jest o kupnie NOWEGO auta.
yoda4 pisze:eee - przepraszam za literówki. Zdrętwiała mi trochę ręka od drążka do zmiany biegów. Wiecie jak to jest :oops:
Ja nie wiem - uzywam go tylko do zmiany biegow ;-)

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pn wrz 10, 2007 4:17 pm

Yoda4 czytaj ze zrozumieniem - chodzi o NOWA niva

a w przypadku starej, używanej to opłaca ją się wyeksportować na wschód bo tam jej wartość przewyższa tą tutaj w Polsce
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
yoda4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yoda4 » pn wrz 10, 2007 6:24 pm

Mea Culpa

przepraszam - faktycznie nie doczytałem dokładnie

pzdr.

Awatar użytkownika
Janek 44

Re: Kupno nowej Nivy w Rosji

Post autor: Janek 44 » wt wrz 11, 2007 3:14 pm

tatran pisze:Witam, czy ktoś przerabiał kupno nowej nivy w Rosji, ew. w innym ościennym państwie.
Czy to może się udać i czy się opłaca??
Ja przerabiałem, co prawda nie Nivki tylko Tawri (hehe były czasy, gdy to auto mi się podobało, a w Polsce nie było dostępne). Wrażenia niesamowite, wbrew pozorom to są dwa różne auta(produkowane na rynek ,,ichni'' i na eksport). Tandetność i jakość wykonania biła na głowę najśmielsze oczekiwania. Prawdą jest, że wyszło znacznie taniej, ale wrażenia z doprowadzaniem auta do użyteczności długo pozostaną w pamięci.W Twoim przypadku może być tak samo. Pamiętaj też o cle i akcyzie, i o tym że dostaniesz fakturę zakupu(podstawa przy rozliczeniu z UC). Dojdą jeszcze inne ,,pierdoły"czytaj opłaty, i te kilka groszy,które zaoszczędzisz utopisz w naprawach tzw. gwarancyjnych. Podobno do odważnych należy świat. Powodzenia!
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » sob wrz 15, 2007 12:29 pm

Ale kupno Niwy na wschodzie ma pewna zalete - mozna nabyc model z silnikiem 1.8 122KM.

Awatar użytkownika
mentor187

Post autor: mentor187 » sob wrz 15, 2007 4:05 pm

petercapri pisze:Ale kupno Niwy na wschodzie ma pewna zalete - mozna nabyc model z silnikiem 1.8 122KM.
brzmi bardzo zachęcająco :) :) :)
gdy coś jest nie do zrobienia znajdź kogoś kto o tym nie wie, przyjdzie i dokona dzieła :)

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pn wrz 17, 2007 12:17 am

To czysta teoria - czegos takiego nie ma w rzeczywistosci (to znaczy istanieje teoretycznie) - "Bialy kruk" :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
Janek 44

Post autor: Janek 44 » pn wrz 17, 2007 1:25 pm

Sniper pisze:To czysta teoria - czegos takiego nie ma w rzeczywistosci (to znaczy istanieje teoretycznie) - "Bialy kruk" :lol:
Eeeee.... może nie aż tak biały. Jak trochę po niucham, dam Ci znać ile to ustrojstwo obecnie kosztuje na Ukrainie, konkretnie w Równem. Jeszcze ok 5 miechów temu(sam trochę szukałem), kosztowała ok. 40tyś hrywien. Jak teraz wygląda sprawa nie wiem, ale jak chcesz podzwonię do znajomków i się dowiem.Tylko będzie to już Chevi Niva. http://www.autolada.hg.pl/2123niva.htm
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

Maykel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Maykel » pn wrz 17, 2007 10:01 pm

Witam
Z 1.8 jak i z chevy jest taki problem, że nie ma homologacji euro, a to głowny problem importu do nas nowych samochodów.

Awatar użytkownika
a-d-i-k

Post autor: a-d-i-k » wt wrz 18, 2007 10:21 am

jak to mówi jeden z onetowych oszołomów - BEZ SĘSU. Akurat to się z nim zgadzam. Uważam, że kto jak kto, ale Łada powinna mieć wszelkie homologacje na wszystkich kontynentach, we wszystkich uniach i krajach. :) Ot co.
Pozdrawiam, A-d-i-k
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!

Awatar użytkownika
Janek 44

Post autor: Janek 44 » wt wrz 18, 2007 9:06 pm

Maykel pisze:Witam
Z 1.8 jak i z chevy jest taki problem, że nie ma homologacji euro, a to głowny problem importu do nas nowych samochodów.
Dziwne. Sam w Wawie widziałem dwie na naszych blachach.

Awatar użytkownika
mentor187

Post autor: mentor187 » śr wrz 19, 2007 12:46 am

Janek 44 pisze:
Maykel pisze:Witam
Dziwne. Sam w Wawie widziałem dwie na naszych blachach.
tylko czy aby napewno to byly 1.8 moze to tylko naklejka :) :) sticker tuning tak zawany hehe
gdy coś jest nie do zrobienia znajdź kogoś kto o tym nie wie, przyjdzie i dokona dzieła :)

Awatar użytkownika
jarcion

Post autor: jarcion » śr wrz 19, 2007 6:22 am

zgodzę się z Jankiem44, że autko na eksport a na rynek postCCCP, to różne autka. Słyszałem na Ukrainie o nowej niwie, kupionej i zostawionej w garażu na pół roku - zmieniła kolor... (na rudy). Z drugiej strony jednak jeźdża te autka i tam.
W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )

Awatar użytkownika
a-d-i-k

Post autor: a-d-i-k » śr wrz 19, 2007 7:46 am

myślicie, że jest aż tak źle? Myślałem, że współpraca z Chevroletem wyjdzie w nowej Nivce na plus, ale z tego co piszecie, to nawet zachodnie standardy jakości produkcji aut się nie sprawdzają. Dziwne
Pozdrawiam, A-d-i-k
________
Łada NIVA 1,7i 03/04' + LPG sekwencja... piykna, że hej!

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr wrz 19, 2007 10:13 am

Moment... uściślijmy z tymi silnikami 1.8...

Pisząc o "białym kruku" miałem na myśli silnik benzynowy 1.8 (bodajże na mpi) - montowany do "Starej - krótkiej" nivki (a nie do chevy - nivaII) - miał on około 91 KM i wsadzany był teoretycznie jakoś od 1997-98. Nigdy na żywca go nie widziałem znam jedynie z opowiadań warsztatowych, informacji importera i tych znalezionych w necie.

Nastepnie istnieje benzynowy silnik 1.8 montowany do kolejnych wersji długiej wersji nivki( 21312 – 21314) i ten jest łatwiejszy do uświadczenia chociaz auta w niego wyposażone to głównie długie wersje produkowane obecnie na rynek wschodni. Ale to jest zupełnie inny silnik niż ten pierwszy i według różnych danych ma 75 -82 KM.
Dokładnie ten sam silnik był (nie wiem czy nadal jest jeszcze) montowany do novej nivyII (chevy).

Kolejny silnik 1.8 w "starej" krótkiej wersji nivki (21215-70) to był montowany fabrycznie diesel o mocy 75 KM.

A to o czym pisał petercapri wyżej (1.8/122KM) to nowy, obecnie montowany (16-zaworowy) silnik jedynie w nowej chevy nivy (nivaII) i nigdy go nie było we wcześniejszej zarówno krótkiej jak i długiej wersji nadwoziowej nivki.
Obrazek

Awatar użytkownika
Janek 44

Post autor: Janek 44 » śr wrz 19, 2007 8:01 pm

Sniper pisze:Moment... uściślijmy z tymi silnikami 1.8...

Pisząc o "białym kruku" miałem na myśli silnik benzynowy 1.8 (bodajże na mpi) - montowany do "Starej - krótkiej" nivki (a nie do chevy - nivaII) - miał on około 91 KM i wsadzany był teoretycznie jakoś od 1997-98. Nigdy na żywca go nie widziałem znam jedynie z opowiadań warsztatowych, informacji importera i tych znalezionych w necie.
Prawdę mówiąc pierwsze słyszę, widziałem ten silnik, tylko że był montowany w Aleko
Sniper pisze:A to o czym pisał petercapri wyżej (1.8/122KM) to nowy, obecnie montowany (16-zaworowy) silnik jedynie w nowej chevy nivy (nivaII) i nigdy go nie było we wcześniejszej zarówno krótkiej jak i długiej wersji nadwoziowej nivki.
Właśnie za taką Nivką z tym silnikiem się rozglądałem. Jest to silnik Opla. Z tą homologacją coś jest, kiedyś dzwoniłem do Mrągowa, i tamtejszy sprzedawca Nivek też coś o niej przebąkiwał.

qbrakus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: qbrakus » czw paź 11, 2007 9:29 am

Jeden z moich znajomych kiedyś rozważał sporowadzenie Nivy z Mołdawii. Koszt miał być <25000 PLN brutto (opłaty, cła itp). Nic z tego nie wyszło bo jak widzę w dalszym ciągu katuje UAZ'a.
To jest moja pierwsza niva

Piotrul

Post autor: Piotrul » czw paź 11, 2007 9:49 am

Przy imporcie indywidualnym homolgacja chyba nie jest potrzebna. Tak robią przecież "dealerzy" chińskich aut, oni je ściągają ale defacto jest to import indywidualny.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”