Orurowanie do NIVKI;)

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
jubej

Orurowanie do NIVKI;)

Post autor: jubej » pt lut 01, 2008 5:38 pm

Witam , wiem ze ten temat juz był poruszany i to nie raz, ale zaryzykuje ten temat.NIe znam sie dobrze na Nivkach bo mam dopiero swoja od 3 tygodni.Niewiem ale wiecie moze czy np. orurowanie od Vitary moze pasowac do Nivki , albo czy trudno jest cos takiego przerobic????Aha i jeszcze jedna sprawa czy ktos wie w jakiej cenie sa teraz progi do NIVKI??????
Kto nie ryzykuje ten niema:D

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Re: Orurowanie do NIVKI;)

Post autor: Krzysiek-74 » sob lut 02, 2008 7:52 am

jubej pisze:Witam , wiem ze ten temat juz był poruszany i to nie raz, ale zaryzykuje ten temat.NIe znam sie dobrze na Nivkach bo mam dopiero swoja od 3 tygodni.Niewiem ale wiecie moze czy np. orurowanie od Vitary moze pasowac do Nivki , albo czy trudno jest cos takiego przerobic????Aha i jeszcze jedna sprawa czy ktos wie w jakiej cenie sa teraz progi do NIVKI??????
Orurowanie od VITARY, pasuje do VITARY. Jeśli chciałbyś założyć "kangura" od niej do NIVY, to bez przeróbek się nie obędzie.
CZy trudno? Zależy, czy Ty to będziesz robił, czy ktoś kto umie ciąć i spawać? Dla jednych trudno, dla innych nie. Ale czy warto ??

Po co Ci, te progi? Jak jeździsz w błoto, to obniżysz prześwit i szybciej się zawiesisz.
A najprostszy sposób na progi to kawał rury,o średnicy wg. uznania i zamocowanie jej poprzez elementy w które wkłada się ramię lewarka.
Oczywiście trzeba przewiercić od spodu, naspawać nakrętkę, coby śrubą całość potem skontrować i spiąć.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » sob lut 02, 2008 11:30 am

Rozpiska na "zrób to sam" 8)

Obrazek
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » sob lut 02, 2008 5:32 pm

a czy koledze nie chodziło przypadkiem o reperatury progów ?? jeżeli tak to możn aje kupić za ok. 70 zł od sztuki
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
kugel2

Post autor: kugel2 » sob lut 02, 2008 6:04 pm

Nivka ma przegrodę podłużną w progach. W mojej zgniła zewnętrzna blacha. Wspawałem profil zamknięty, o ile dobrze pamiętam 40x60x2,5 i teraz mogę dźwigać Nivkę podnośnikiem hydraulicznym w każdym miejscu progu. Poza tym mogę prostować gwoździe na progach :D

pozdrawiam
kugel NIVKA 2,1 TD

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Re: Orurowanie do NIVKI;)

Post autor: LR_Olek » sob lut 02, 2008 7:52 pm

jubej pisze:czy np. orurowanie od Vitary moze pasowac do Nivki , albo czy trudno jest cos takiego przerobic????
o rany... :o

Awatar użytkownika
jubej

Post autor: jubej » ndz lut 03, 2008 12:23 am

No co , niewiem wszystkiego wiec pytam.A pozatym niechodzi mi oto ze jak zdejme przednie orurowanie z vitary to czy załoze je do NIvy,bo to akurat wiem ze nieda rady , chodziło mi bardziej o trudnosc w przerobieniu takiego czegos i czy wogole mozna cos takiego zrobic.NIe wszyscy sa tak madrzy jak LR_Olek. 8)

Awatar użytkownika
jubej

Post autor: jubej » ndz lut 03, 2008 12:26 am

bartekbp01 pisze:a czy koledze nie chodziło przypadkiem o reperatury progów ?? jeżeli tak to możn aje kupić za ok. 70 zł od sztuki
nie chodziło mi o zwykle progi , widziałem gdzies takie za 500 zł i chciałem sie tylko upewnic.

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » ndz lut 03, 2008 8:35 pm

jubej pisze:No co , niewiem wszystkiego wiec pytam.A pozatym niechodzi mi oto ze jak zdejme przednie orurowanie z vitary to czy załoze je do NIvy,bo to akurat wiem ze nieda rady , chodziło mi bardziej o trudnosc w przerobieniu takiego czegos i czy wogole mozna cos takiego zrobic.NIe wszyscy sa tak madrzy jak LR_Olek. 8)
ale po co chcesz ruram iz witary szpecic nive jak mozesz kupic rury od nivy?

nie kumam tego...
a najlepiej zrobic je samemu lub zlecic komus zrobienie takich jak ci sie podobaja

i do tego nei trzeba byc tak madrym jak ja :)21

Awatar użytkownika
jubej

Post autor: jubej » ndz lut 03, 2008 8:59 pm

Ja nie mowie ze chcem tak zrobic tylko sie zapytałem czy jest cos takiego wogole mozliwe :)2 .Wiem ze najlepiej samemu zrobic;/ ale niestety ja niema takich zdolnosci;/ wiec postanowiłem dac to do zrobienia dla kogos kto sie zna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”