Krzyżaki cd
Moderator: Albert_N
- czarny.piotr
-
Krzyżaki cd
Dzięki za informację! Dowiedziałem się że są dwa rodzaje krzyżaków. Moja niwka jest z 1991r. Motorek 1,6. gaźnik. Jakie mają oznaczenie krzyżaki wału pomiędzy napędem osi przedniej a skrzynią redukcyjną. Nie chcę zakupić niewłaściwych.
Pozdrowienia
Piotr
Pozdrowienia
Piotr
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
- czarny.piotr
-
- czarny.piotr
-
Krzyżaki - akt kolejny
Witam,
Kupiłem krzyżaki w 2 rodzajach (podobno w dwu rodzajach się zdarzają) na wszelki wypadek. Zarówno 28x71 jak i 28x83. I jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że moja niwka w przednim wale napędowym ma zupełnie inne "cuda" zamontowane. Rozmiar mierzony suwmiarką to jakieś 24x62,5 mm. Zabezpieczone są pierścieniem segera. Czegoś takiego się nie spodziewałem. Ładzianka jest z 1990 roku. Rozebrałem i teraz nie mam co założyć. Proszę kolegów o pomoc. Pozdrowienia Piotr

Kupiłem krzyżaki w 2 rodzajach (podobno w dwu rodzajach się zdarzają) na wszelki wypadek. Zarówno 28x71 jak i 28x83. I jakież było moje zdziwienie gdy okazało się, że moja niwka w przednim wale napędowym ma zupełnie inne "cuda" zamontowane. Rozmiar mierzony suwmiarką to jakieś 24x62,5 mm. Zabezpieczone są pierścieniem segera. Czegoś takiego się nie spodziewałem. Ładzianka jest z 1990 roku. Rozebrałem i teraz nie mam co założyć. Proszę kolegów o pomoc. Pozdrowienia Piotr

Re: Krzyżaki - akt kolejny
Powinieneś się cieszyć , masz zapewne krzyżaki od plaskatej ładzianki, poldasa , itp.czarny.piotr pisze: Rozmiar mierzony suwmiarką to jakieś 24x62,5 mm. Zabezpieczone są pierścieniem segera. Czegoś takiego się nie spodziewałem.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
- czarny.piotr
-
Re: Krzyżaki - akt kolejny
ja znam 3 rodzaje krzyzakow - w starych - "cienkich" walach były 2 rodzaje, nowe "grube" wały maja 1 rodzajczarny.piotr pisze:Witam,
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
- czarny.piotr
-
Krzyżaki cd
Jest dobrze. Niwa znowu jeździ!
Pozdrowienia dla wszystkich służących radą i pomocą. Piotr
Pozdrowienia dla wszystkich służących radą i pomocą. Piotr
Re: Krzyżaki cd
są trzy rodzzaje krzyżaków... a nawet cztery
Na ukrainie kupiłem wały bodajże z Kazachstanu na krzyżakach od moskwicza. Robią juz kilka lat i kilkadziesiąt kkm. Mozna je poznac po tym, że pierscienie siegera są założone od wewnątrz krzyżaka na (jeśli dobrze pamietam) zewetrzną bieżnię łozyska igiełkowego a nie od zewnątrz do obudowy.

W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
była niwka (i uaz, i aro też )