światła dzienne
Moderator: Albert_N
światła dzienne
Witam,
Chciałbym zamontować w Nivie światła do jazdy dziennej do przodu. Mam takie pytanie czy mogę zastosować 2 światła cofania od malucha i czy jest to legalne, czy lepiej kupić w sklepie światła dzienne np. soczewkowe??
Chciałbym zamontować w Nivie światła do jazdy dziennej do przodu. Mam takie pytanie czy mogę zastosować 2 światła cofania od malucha i czy jest to legalne, czy lepiej kupić w sklepie światła dzienne np. soczewkowe??
Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Re: światła dzienne
Po chcesz kombinować
WESEM robi fajne małe, okrągłe RL-e i takie zapodaj. Chyba, że znudził Ci się dowód rejestracyjny...

WESEM robi fajne małe, okrągłe RL-e i takie zapodaj. Chyba, że znudził Ci się dowód rejestracyjny...
- silverstone
-
o ja pier....gornek pisze:Witam,
... czy mogę zastosować 2 światła cofania od malucha ...

1,6 '92, 1,7i '98.....
- goslawen
-
- Kontaktowanie:
Pamiętaj też jak dociążą Ci przód, będziesz musiał wstawiać mocniejsze sprężyny i ciąć nadkola. Może wytnij lusterka w kształcie koła i wsadź w reflektory, w dzień i tak jest słonce, będzie Ci światło odbijać i to będzie prawdziwe światło dzienne.
http://www.anfakable.pl - instalacje elektryczne, monitoring, alarmy, inteligentny dom
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Widzę, że tylko ja byłem śmiertelnie poważny 

- goslawen
-
- Kontaktowanie:
bo powaga zabija powoli..jarekstryszawa pisze:Widzę, że tylko ja byłem śmiertelnie poważny

http://www.anfakable.pl - instalacje elektryczne, monitoring, alarmy, inteligentny dom
gornek pisze:Witam,
a nie lepiej kupic lampy do jazdy dziennej?
a w ogole po co montowac kupowac lampy do jazdy dziennej jak mozna jezdzic jak normalni ludzie na mijania swiatlach?

- mazurkas007
-
LR_Olek pisze:a w ogole po co montowac kupowac lampy do jazdy dziennej jak mozna jezdzic jak normalni ludzie na mijania swiatlach?
Bo światła do jazdy w dzień świecą bez pozostałych lampek i mają 2x25w a nie 2x55+pozycyjne, tył, zegary itp.....
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
- apede
-
- Kontaktowanie:
A jeszcze mozna zanabyc chociazby na alledrogo lampki na LED-ach zamiast tych 21W i wtedy to juz prawie nic nie pobiera pradu.
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- mazurkas007
-
apede pisze:A jeszcze mozna zanabyc chociazby na alledrogo lampki na LED-ach zamiast tych 21W i wtedy to juz prawie nic nie pobiera pradu.
Śmiech, śmiechem ale dla określonych typów aut to ma znaczenie

mazurkas007 pisze:LR_Olek pisze:a w ogole po co montowac kupowac lampy do jazdy dziennej jak mozna jezdzic jak normalni ludzie na mijania swiatlach?
Bo światła do jazdy w dzień świecą bez pozostałych lampek i mają 2x25w a nie 2x55+pozycyjne, tył, zegary itp.....
... no i ?

- apede
-
- Kontaktowanie:
Ja sie nie smialem, mowilem seriomazurkas007 pisze:Śmiech, śmiechem ale dla określonych typów aut to ma znaczenie

loppujen lopuksi suzuki neliveto
Ale tył ma psi obowiązek się świecić...mazurkas007 pisze:LR_Olek pisze:a w ogole po co montowac kupowac lampy do jazdy dziennej jak mozna jezdzic jak normalni ludzie na mijania swiatlach?
UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Mitsubishi L300 4WD '91, "Busik pełen Polaków"
- mazurkas007
-
No właśnie przy światłach do jazdy w dzień to się tył chyba nie świeci, tylko te lampki na zderzaku i oki.
aaaaaaaaaaale mogę się mylić, bo to z obserwacji 126p mówię na naszych hajwejach
aaaaaaaaaaale mogę się mylić, bo to z obserwacji 126p mówię na naszych hajwejach
- Marek D.
-
Wam podłużnice nie gniją? Bo o pierdołach Waszmościowie tak zawzięcie deliberują
Przy światłach dziennych postojówki (wszystkie
) też się pszczyć muszą 

Przy światłach dziennych postojówki (wszystkie

Właśnie wręcz przeciwnie, tylne pozycyjne _muszą_ się włączać razem ze światłami do jazdy dziennej, a te z kolei muszą się wyłączać przy zapaleniu krótkich albo długich.mazurkas007 pisze:No właśnie przy światłach do jazdy w dzień to się tył chyba nie świeci, tylko te lampki na zderzaku i oki.
A w 126p to wiesz, może tylne pozycje się świecą tylko już nie widać bo przewody pognite a odbłyśnika dawno nie ma...

UAZ 469B '86 z wołgą, "Krokodyl"
Tak to jest jak się ma prądnicę z malca 

- Sniper
- Kontaktowanie:
Poza tym w nivie w reflektorach głównych są jedynie 40W a nie 55W - i jest to maxymalny pobór przy załączonych światłach drogowych (długich). Przy włączonych dziennych będzie on radykalnie mniejszy
@gornek lepiej sobie przeciwmgielne halogeny załóż bo ich fabrycznie w nivie nie ma a czasem sie przydają hehe

@gornek lepiej sobie przeciwmgielne halogeny załóż bo ich fabrycznie w nivie nie ma a czasem sie przydają hehe

Ręce precz od GENERAŁA!...

przeciwmgielne halogeny _zawsze_ się przydają... coby pojeździć w nocy i postrzelać nimi w inne samochody, bo w zagłębieniu drogi lekka mgła była 
ja nie wiem co to za nowa moda przyszła, aby się chwalić halogenami przeciwmgielnymi gdy o mgle mówią jedynie w radiu

ja nie wiem co to za nowa moda przyszła, aby się chwalić halogenami przeciwmgielnymi gdy o mgle mówią jedynie w radiu

Metal to wojna! Więc pompuj rower dla szatana!
Ponury Niviarz!
Rzecznik Klubu Nocnych Kasztaniarzy
Ponury Niviarz!
Rzecznik Klubu Nocnych Kasztaniarzy
silverstone pisze:o ja pier....gornek pisze:Witam,
... czy mogę zastosować 2 światła cofania od malucha ...Wiesz jakie one dają opory
Jak do tego dodadzą się opory stawiane przez wiatrak po dołożeniu mu obudowy to auto nie ruszy, albo spalanie będzie ze 30 litrów na stówke.
dobra daj już spokój z tym wentylatorem. A co do spalania to moja Niva spalała mi 35 litrów gazu ja mi przednie hample trzymały cały czas przez tą pompę, więc ten wynik jest do osiągnięcia

Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
my mamy ramy...Marek D. pisze:Wam podłużnice nie gniją?

wg.mnie to takie oszczedzanie pradu czy tam czego poprzez montaz swiatel dziennych nic nie daje,bo swiatla dzienne tez kosztuja (zakup).
to tak jakby nie wlaczac ogrzewania w samochodzie w ramach oszczednosci...tylko czego?
to tak jakby nie wlaczac ogrzewania w samochodzie w ramach oszczednosci...tylko czego?

- Marek D.
-
Zaiste ... Aczkolwiek ... - Wy macie i ramę, i legendę, i dziesięciolecia imperialnych tradycji... ale nasze truchła jeżdżąLR_Olek pisze:my mamy ramy...Marek D. pisze:Wam podłużnice nie gniją?

Wg. obowiązującej u nas dyrektywy (jakiej tam) UE, nie muszą.tarhim pisze: Właśnie wręcz przeciwnie, tylne pozycyjne _muszą_ się włączać razem ze światłami do jazdy dziennej, ........
Oszczędności są. Nawet ostatnio pomysłodawca wprowadzenia całorocznej jazdy na światłach chciał się z tego wycofać....w ramach oszczednosci...tylko czego?
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
- Marek D.
-
w mylnym błędzie jesteś
cytuję: światła jazdy dziennej.
światła barwy białej w liczbie 2 umieszczone z przodu - jak drogowe
podłączenie elektryczne:
połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne. Powinny się automatycznie wyłączać, jeżeli włącza się światło mijania lub drogowe, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła mijania lub drogowego jako ostrzegawczego sygnału świetlnego
paragraf 2 pkt 18 załącznika 6 rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
uwielbiam ten prawniczy bełkot 
cytuję: światła jazdy dziennej.
światła barwy białej w liczbie 2 umieszczone z przodu - jak drogowe
podłączenie elektryczne:
połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne. Powinny się automatycznie wyłączać, jeżeli włącza się światło mijania lub drogowe, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła mijania lub drogowego jako ostrzegawczego sygnału świetlnego
paragraf 2 pkt 18 załącznika 6 rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia