Trzymajace hamulce
Moderator: Albert_N
Trzymajace hamulce
Cześć jestem Krzysiek i jestem nowy ma forum.
Mam problem z hamulcami, Łada Niva 1,7 95r. Przeglądałem forum ale znalazłem tylko połowę mojego problemu. Otóż mam problem trzymających hamulców. Miesiąc temu wymieniłem tarcze hamulcowe i klocki na nowe i wszystko było dobrze. Od jakiś 2 tygodni zaczęły trzymać przednie hamulce, tylne nawet aż tak bardzo nie trzymały. Pomyślałem ze się przednie tłoczki zapiekły i rozebrałem przednie zaciski. Ładnie wyczyściłem, założyłem nowe uszczelnienia, złożyłem w całość. Troszkę mniej trzymają ale dalej ciężko przekręcić kołem. Kolega powiedział ze to wina w pompie, więc kupiłem nową i założyłem ale nadal trzymają. W czym może być jeszcze problem?? w serwie na pewno nie bo było kupione 2 lata temu i dobrze chodzi
Mam problem z hamulcami, Łada Niva 1,7 95r. Przeglądałem forum ale znalazłem tylko połowę mojego problemu. Otóż mam problem trzymających hamulców. Miesiąc temu wymieniłem tarcze hamulcowe i klocki na nowe i wszystko było dobrze. Od jakiś 2 tygodni zaczęły trzymać przednie hamulce, tylne nawet aż tak bardzo nie trzymały. Pomyślałem ze się przednie tłoczki zapiekły i rozebrałem przednie zaciski. Ładnie wyczyściłem, założyłem nowe uszczelnienia, złożyłem w całość. Troszkę mniej trzymają ale dalej ciężko przekręcić kołem. Kolega powiedział ze to wina w pompie, więc kupiłem nową i założyłem ale nadal trzymają. W czym może być jeszcze problem?? w serwie na pewno nie bo było kupione 2 lata temu i dobrze chodzi
- Marek D.
-
Re: Trzymajace hamulce
1. Klocki luźno w jarzmach siedzą?
2. pedał aby nie za miękki? - bo się zapowietrzyć całość mogła.
3. jeszcze raz rozebrać zaciski, wypchnąć tłoczki
wyczyścić, przesmarować, parę razy wypchnąć i wcisnąć tłoczki, złożyć.
na przednim zacisku są trzy tłoczki, starczy, że jeden będzie się przycierał i ta... no...
Jak dobra pompa, nie ma bata - musi chodzić
2. pedał aby nie za miękki? - bo się zapowietrzyć całość mogła.
3. jeszcze raz rozebrać zaciski, wypchnąć tłoczki

na przednim zacisku są trzy tłoczki, starczy, że jeden będzie się przycierał i ta... no...

Jak dobra pompa, nie ma bata - musi chodzić
to ja wiem ze klocki muszą się dotrzeć
Dzisiaj odpowietrzyłem hamulce i jest jeszcze gorzej. Wczoraj przynajmniej trochę trzymało a teraz trzymają tak jak przed wymiana pompy i czyszczeniem zacisków. Hamulec wczoraj był miękki bo brał bardzo nisko, a teraz ma bardzo mały skok

- Marek D.
-
luzik, piwo, fajek, trzy wdechy i jazda
Oba koła trzymają?
odp: tak - ma 99% pompa
zwal zacisk, wyjmij jeden klocek (ten z zewnątrz) pomiędzy tarczę a zacisk włóż łyżkę montażówkę. Da się tłoczki wepchnąć z powrotem?
pewnie nie
luzujesz przewód od pompy (ten wychodzący na koło) i ponawiasz próbę.
Dały się łatwo wcisnąć?
Tak - pompa kaput, nie - gdzieś w przewodach albo trójnikach syf się wala, albo pomyliłeś przewody
powodzenia

Oba koła trzymają?
odp: tak - ma 99% pompa
zwal zacisk, wyjmij jeden klocek (ten z zewnątrz) pomiędzy tarczę a zacisk włóż łyżkę montażówkę. Da się tłoczki wepchnąć z powrotem?
pewnie nie

luzujesz przewód od pompy (ten wychodzący na koło) i ponawiasz próbę.
Dały się łatwo wcisnąć?
Tak - pompa kaput, nie - gdzieś w przewodach albo trójnikach syf się wala, albo pomyliłeś przewody

powodzenia

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Taaa. A się zaraz okaże, że kolega dociągnął sobie przy okazji łożyska w kołach.

- Marek D.
-
Nie psuj zabawy. O tym będzie w następnym odcinkuKrzysiek-74 pisze:Taaa. A się zaraz okaże, że kolega dociągnął sobie przy okazji łożyska w kołach.![]()

pompa chyba jest dobra jak mówi ze jest nowa założona. To czekamy na następny odcinek 

Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
jaki plyn wyciekal podczas odpowietrzania jak cos typu prawie breja to problem . ale jak juz tak dzialasz to przepompoj caly ukLad do nowego plynu
To że nową pompe kolega założył to wcale nie znaczy że działa dobrze.
Te tanie części czasami są zepsute od nowości hehe.
Te tanie części czasami są zepsute od nowości hehe.
1997 diesel
IN MUD WE TRUST
IN MUD WE TRUST