ciśnienie oleju

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

wiktorson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

ciśnienie oleju

Post autor: wiktorson » czw lut 26, 2009 5:36 pm

czy te samochody tak mają? zrobiłem sobie nowy silnik 1.6 bo stary nie trzymał ciśniena, gasł i ogólnie niemiał mocy.. nowy silniczek był po szlifie wału, honowaniu, wszystko nowe i świecące... 3 dni trzymał ciśnienie a dziś znowu zaczęła mrugać mi lampka na wskaźniku.. nowy silnik (bo praktycznie wszystko kupiłem do niego nowe) może stracić ciśnienie po kilkudziesięciu kilometrach? O CO CHODZI? uprzedzę pytania.. nie katowałem go na obrotach

Awatar użytkownika
silverstone

Re: ciśnienie oleju

Post autor: silverstone » czw lut 26, 2009 8:52 pm

Syf poremontowy zapchał filtr oleju. Wymień filtr i zobacz co bydzie. Jak nie pomoże, to wolę nie myśleć....
1,6 '92, 1,7i '98.....

2Kółka

Post autor: 2Kółka » czw lut 26, 2009 9:19 pm

W pierwszej kolejności podjedź zmierzyć ciśnienie oleju, bo może to pierdół typu czujnik albop atrz post wyżej .. Jak testy wypadną negatywnie to może być semi-pierdół typu pompa oleju.
Po takim remoncie nie powinieneś mieć takich objawów. Jakie panewki i tłoki zapodałeś?

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » czw lut 26, 2009 10:10 pm

W trakcie montażu, mógł zostać błąd popełniony, na którego ujawnienie się, potrzeba było tych 3 dni właśnie :-?

wiktorson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wiktorson » czw lut 26, 2009 11:33 pm

Krzysiek-74 pisze:W trakcie montażu, mógł zostać błąd popełniony, na którego ujawnienie się, potrzeba było tych 3 dni właśnie :-?
błędy montażu wykluczam.. wszystko wg. książek, dokręcane odpowiednimi momentami, sprawdzane dwukrotnie.. poza tym można powiedzieć że jestem "amatorem motoryzacji" ale nie "amatorem" ;) mam za sobą całkowity, własnoreczny remont skody rapid oraz kilku silnikow skodowskich..

tłoki węgierskie (podobno lepsze niz "radzieckie"), panewki "radzieckie" (na pierwszy szlif bo taki byl na wale robiony).

syf po remontowy? silniczek był w białch rękawiczkach składany.. chyba że wióry z cylindrów po docieraniu :)21
a tak na serio to ew. babole silikonowe z uszczelki pod miską.. ale cienko był kładziony żeby wyeliminować tego typu problemy własnie..
w między czasie wyczytałem tu gdzieś na forum że te ruskie pompy oleju to szmelc.. prawda to? moja faktycznie trochę grzechotała na sucho.. :|

no nic.. zrobię jak mówicie i mam nadzieję że problem zniknie.. jak nie to będę pytał i szukał dalej ;)

pzdr.
Wiktor

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”