ciśnienie oleju
Moderator: Albert_N
ciśnienie oleju
czy te samochody tak mają? zrobiłem sobie nowy silnik 1.6 bo stary nie trzymał ciśniena, gasł i ogólnie niemiał mocy.. nowy silniczek był po szlifie wału, honowaniu, wszystko nowe i świecące... 3 dni trzymał ciśnienie a dziś znowu zaczęła mrugać mi lampka na wskaźniku.. nowy silnik (bo praktycznie wszystko kupiłem do niego nowe) może stracić ciśnienie po kilkudziesięciu kilometrach? O CO CHODZI? uprzedzę pytania.. nie katowałem go na obrotach
- silverstone
-
Re: ciśnienie oleju
Syf poremontowy zapchał filtr oleju. Wymień filtr i zobacz co bydzie. Jak nie pomoże, to wolę nie myśleć....
1,6 '92, 1,7i '98.....
W pierwszej kolejności podjedź zmierzyć ciśnienie oleju, bo może to pierdół typu czujnik albop atrz post wyżej .. Jak testy wypadną negatywnie to może być semi-pierdół typu pompa oleju.
Po takim remoncie nie powinieneś mieć takich objawów. Jakie panewki i tłoki zapodałeś?
Po takim remoncie nie powinieneś mieć takich objawów. Jakie panewki i tłoki zapodałeś?
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
W trakcie montażu, mógł zostać błąd popełniony, na którego ujawnienie się, potrzeba było tych 3 dni właśnie 

błędy montażu wykluczam.. wszystko wg. książek, dokręcane odpowiednimi momentami, sprawdzane dwukrotnie.. poza tym można powiedzieć że jestem "amatorem motoryzacji" ale nie "amatorem"Krzysiek-74 pisze:W trakcie montażu, mógł zostać błąd popełniony, na którego ujawnienie się, potrzeba było tych 3 dni właśnie

tłoki węgierskie (podobno lepsze niz "radzieckie"), panewki "radzieckie" (na pierwszy szlif bo taki byl na wale robiony).
syf po remontowy? silniczek był w białch rękawiczkach składany.. chyba że wióry z cylindrów po docieraniu

a tak na serio to ew. babole silikonowe z uszczelki pod miską.. ale cienko był kładziony żeby wyeliminować tego typu problemy własnie..
w między czasie wyczytałem tu gdzieś na forum że te ruskie pompy oleju to szmelc.. prawda to? moja faktycznie trochę grzechotała na sucho.. :|
no nic.. zrobię jak mówicie i mam nadzieję że problem zniknie.. jak nie to będę pytał i szukał dalej

pzdr.
Wiktor