kilka pytań niva
Moderator: Albert_N
kilka pytań niva
Witam co myslicie o założeniu silnika 1.6 TD (tego z golfiacza czy audicy 80tki) badz silnika roverka 2.0 TD ,bowiem jakos nie jestem przekonany do tego oryginalnego który obecenie jest w mojej ładce ,szukam czegosc w ropie bo spalnie 13l gazu tez nie bardzo 

Re: kilka pytań niva
To co myślimy zależy w tej materii zależy od okoliczności 
Jaka Niva, jaki majster, jaki budżet, jaki cel, itd...
pzdr
\Sebi

Jaka Niva, jaki majster, jaki budżet, jaki cel, itd...

pzdr
\Sebi
ad 1 mam dwie nivki stan dostateczny (silnik,skrzynia,przeniesienie napedu,zawiecha ok) jedyne minusy to zechalne sa troche no ale kupiłem je w cenie złomu wiec wieciesebaska pisze:To co myślimy zależy w tej materii zależy od okoliczności
Jaka Niva, jaki majster, jaki budżet, jaki cel, itd...![]()
pzdr
\Sebi

ad.2 majster hmm poprostu chciałbym sobie je wykończyc
ad.3 co do budzetu to pare groszy sie znajdzie na silnik chciałbym przeznaczyc z 1k nie chce sie za bardzo rozczulac bo to tylko łada która chciałbym sobie troche pojedzic po polach lasach itp
- poborcapodatkowy
maxers pisze:nie chce sie za bardzo rozczulac bo to tylko łada która chciałbym sobie troche pojedzic po polach lasach itp

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
- Marek D.
-
Niezbędny Ci zestaw podstawowy:
1. luźna dycha,
2. całkiem dobrze wypasiony warsztacik - nawet nie masz pojęcia ilu Ci jeszcze narzędzi brakuje
3. od cholery umiejętności,
4. marudna żona i zrzędliwa teściowa, coby na noc do domu się wracać nie chciało.
5. jakiś roczek z życiorysu
Jak już co to 1,9 TD PSA - przynajmniej problemu ze spięciem go zer skrzynią nie będzie.
Karwa - nie lepiej jakąś d..ę na boku sobie znaleźć

1. luźna dycha,
2. całkiem dobrze wypasiony warsztacik - nawet nie masz pojęcia ilu Ci jeszcze narzędzi brakuje

4. marudna żona i zrzędliwa teściowa, coby na noc do domu się wracać nie chciało.
Jak już co to 1,9 TD PSA - przynajmniej problemu ze spięciem go zer skrzynią nie będzie.
Karwa - nie lepiej jakąś d..ę na boku sobie znaleźć

- Sniper
- Kontaktowanie:
Sam zrobił to teraz innych profilaktycznie zniechęca
Chociaż myślę ze jednak próbujesz zniechęcić, odstraszyć go za słabo - czyt. nieostatecznie i niedostatecznie mocno
- czyli to niejako podpuszczenie i sprawdzenie czy się uda zniechęcić na wstępie i czy pytający podchodzi do tematu na tyle mocno umotywowany psychicznie by nazwać go fanatykiem zdolnym do takich poświeceń
Według mnie zapału nie starczy
Ogólnie zgadzam się że to nie do końca racjonalny i przemyślany to pomysł, szczególnie w wypadku "tylko łady
jednakże również pamiętajmy o tym że prawo i natura nie zabraniają szukać jednostkom samym sobie kłopotów - o tym decyduje coś innego - pozostawiając to swobodnemu wyborowi a jedynie czasem każą w różny sposób za spowodowane przez nie skutki

Chociaż myślę ze jednak próbujesz zniechęcić, odstraszyć go za słabo - czyt. nieostatecznie i niedostatecznie mocno

Według mnie zapału nie starczy

Ogólnie zgadzam się że to nie do końca racjonalny i przemyślany to pomysł, szczególnie w wypadku "tylko łady

jednakże również pamiętajmy o tym że prawo i natura nie zabraniają szukać jednostkom samym sobie kłopotów - o tym decyduje coś innego - pozostawiając to swobodnemu wyborowi a jedynie czasem każą w różny sposób za spowodowane przez nie skutki

Ręce precz od GENERAŁA!...

- Marek D.
-
Uniżenie dementuję plotki, że silnik 1,9D sam wsadziłem.
Owszem przeryłem dostępne materiały, skompletowałem cały niezbędny bardach razem z silnikiem i ...
Mój własny łupież doszedł do wniosku, że na takim pustym łbie to mu się jeździć nie chce
wpadła mi w ręce oryginalna 1,9 - i to było mądre
Owszem przeryłem dostępne materiały, skompletowałem cały niezbędny bardach razem z silnikiem i ...
Mój własny łupież doszedł do wniosku, że na takim pustym łbie to mu się jeździć nie chce

wpadła mi w ręce oryginalna 1,9 - i to było mądre
no raczej nie bardzo bo niezle zechalana jest wiec jak by ja zobaczyła to od razu by uciekłaMarek D. pisze: Karwa - nie lepiej jakąś d..ę na boku sobie znaleźć![]()

- bartekbp01
-
6.mała gorzelnia na dlugie wieczoryMarek D. pisze:Niezbędny Ci zestaw podstawowy:
1. luźna dycha,
2. całkiem dobrze wypasiony warsztacik - nawet nie masz pojęcia ilu Ci jeszcze narzędzi brakuje![]()
Karwa - nie lepiej jakąś d..ę na boku sobie znaleźć![]()
7. nowa wątroba

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

swieta prawda no ale jesli nie pija sie wynalazków to mysle ze idzie sie obejsc bez 7go punktu ,bartekbp01 pisze:6.mała gorzelnia na dlugie wieczoryMarek D. pisze:Niezbędny Ci zestaw podstawowy:
1. luźna dycha,
2. całkiem dobrze wypasiony warsztacik - nawet nie masz pojęcia ilu Ci jeszcze narzędzi brakuje![]()
7. nowa wątroba![]()

- bartekbp01
-
czyli nadal nie jesteś świadom ile czasu to zajmujemaxers pisze:swieta prawda no ale jesli nie pija sie wynalazków to mysle ze idzie sie obejsc bez 7go punktu ,bartekbp01 pisze:6.mała gorzelnia na dlugie wieczoryMarek D. pisze:Niezbędny Ci zestaw podstawowy:
1. luźna dycha,
7. nowa wątroba![]()

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

mniej wiecej wiem .ale puki co narazie biore sie za blacharke bo naprawde nie ciekawie wyglada no ale coz tu wymagac za takie pieniedze
- Sniper
- Kontaktowanie:
Pieniądze akurat nie mają tu nic do rzeczy bo w każdej nivie gnije to samo i w podobnym tempie 

no coz blacha nie bardzo jest ,chociaz przy tego typu aucie (i jego uzytkowaniu )to nie ma sie za bardzo co dziwic po za tym swoje lata ma (zaleznie od rocznika)Sniper pisze:Pieniądze akurat nie mają tu nic do rzeczy bo w każdej nivie gnije to samo i w podobnym tempie
- Sniper
- Kontaktowanie:
Kwestia rocznika też zbyt dużego znaczenia tutaj jednak niema ponieważ kiedyś nivki robiono z trochę grubszej blachy (czytaj. gównolitu) niż obecnie się je robi (czytaj mega gównolitu) - w starszych nivkach ta grubsza blacha gnije m.in z powodu czasu jaki ją nadgryza a w nowszych m.in z powodu niższej grubości i jakości tej blachy.
Także jak widzisz wszystko w naturze się NIVeluje, osiąga pełną równowagę, a ruda żadnej nie przepuści
- toteż należy przywyknąć i się nie przejmować
Jest tylko jeden haczyk - gdy Ci już całkowicie zgnije cała blacha to nic z nivki nie zostanie bo nie ma ona ramy
Cała sztuka polega na nieprzeoczeniu tego punktu krytycznego występowania rudej w nivce przy którym ratowanie tego co zostało z nivy staje się nieopłacalne lub nierealne
Czyli z jednej strony się nie przejmujesz ale z drugiej dyskretnie kontrolujesz

Także jak widzisz wszystko w naturze się NIVeluje, osiąga pełną równowagę, a ruda żadnej nie przepuści

Jest tylko jeden haczyk - gdy Ci już całkowicie zgnije cała blacha to nic z nivki nie zostanie bo nie ma ona ramy

Cała sztuka polega na nieprzeoczeniu tego punktu krytycznego występowania rudej w nivce przy którym ratowanie tego co zostało z nivy staje się nieopłacalne lub nierealne

Czyli z jednej strony się nie przejmujesz ale z drugiej dyskretnie kontrolujesz

u mnie własnie buda (nadwozie jest ok) własnie gorzej jest ze spodem auta no ale podłuznice i srodek jeszcze sie trzyma wiec bedzie do czego posmarkacSniper pisze: Cała sztuka polega na nieprzeoczeniu tego punktu krytycznego występowania rudej w nivce przy którym ratowanie tego co zostało z nivy staje się nieopłacalne lub nierealne
Czyli z jednej strony się nie przejmujesz ale z drugiej dyskretnie kontrolujesz![]()

a to dlatego ze nie ma blokady mostupoborcapodatkowy pisze:maxers pisze:nie chce sie za bardzo rozczulac bo to tylko łada która chciałbym sobie troche pojedzic po polach lasach itp![]()
![]()
![]()

a to dlatego ze nie ma blokady mostumaxers pisze:poborcapodatkowy pisze:maxers pisze:nie chce sie za bardzo rozczulac bo to tylko łada która chciałbym sobie troche pojedzic po polach lasach itp![]()
![]()
![]()

- Sniper
- Kontaktowanie:
Ale do "zwijania" blokada w mostach przecież niepotrzebna a wręcz zbędna 

no ale dajmy niech jedna strona zawisnie a druga nie i koniec pojeżdzuneSniper pisze:Ale do "zwijania" blokada w mostach przecież niepotrzebna a wręcz zbędna

tak własnie było raz w poteznym krazie
- poborcapodatkowy
Buuuut!maxers pisze:no ale dajmy niech jedna strona zawisnie a druga nie i koniec pojeżdzuneSniper pisze:Ale do "zwijania" blokada w mostach przecież niepotrzebna a wręcz zbędna\
tak własnie było raz w poteznym krazie

Takie ładne kasztany

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
odpowiem za kolege , wieeeeeeeeeeeelkapoborcapodatkowy pisze:Buuuut!maxers pisze:no ale dajmy niech jedna strona zawisnie a druga nie i koniec pojeżdzuneSniper pisze:Ale do "zwijania" blokada w mostach przecież niepotrzebna a wręcz zbędna\
tak własnie było raz w poteznym krazie![]()
![]()
Takie ładne kasztanyale mam pytanie, chyba do Marka D najbardziej: jaka jest różnica między benzyną a ropniokiem w codziennej eksploatacji?

- Marek D.
-
in plus: brak gaźnika, układu zapłonowego, silnik ma dół
in minus: nie stwierdzono

- galeziat
-
- Kontaktowanie:
In minus - brak gazu: 12 l na stówę x 1,65 PLN = 19,8 zł/0,1tkmMarek D. pisze:in plus: brak gaźnika, układu zapłonowego, silnik ma dół![]()
- to tak z moich obserwacji.
Łajka i Łada są nie do zdarcia
http://www.sosnowymlodnik.webpark.pl
http://www.sosnowymlodnik.webpark.pl
- poborcapodatkowy
Faktycznie, w benzynie to ani dołu, ani góry a i środek kiepskiMarek D. pisze:in plus: brak gaźnika, układu zapłonowego, silnik ma dół![]()

A jak wypada dynamika dyzla na czarnym?
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była