Obrotomierz w nivce z dieselkiem.
Moderator: Albert_N
Obrotomierz w nivce z dieselkiem.
Mam pytanie do posiadaczy nivek z silnikiem diesla: czy macie obrotomierz, jak on jest podłączony u was ( chodzi mi o taki z 1,6)
Niva 1978 1.6D VW ;]
Re: Obrotomierz w nivce z dieselkiem.
diesel ma wyjscie w alternatorze na obrotomierz 

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
w Nivie z Belgii widziałem czujnik Halla przy kole pasowym . Silnik był
dokładnie taki jak w Peugeot 205 / 1,9 TD / . Dokładnie - bo miałem
takiego P-205 przez kilka lat .
dokładnie taki jak w Peugeot 205 / 1,9 TD / . Dokładnie - bo miałem
takiego P-205 przez kilka lat .
mój alternator nie ma takiego wyjścia "W" do obrotomierza, ale je zrobię. Interesuje mnie jednak to: czy oryginalny obrotek od nivy 1,6 będzie poprawnie wskazywał podłączony do alternatora. (niektóre obrotki są uniwersalne i pasują i do benzyny i do diesla z tego co wyczytałem w necie)
Co lepsze w takim razie: czujnik halla w obudowie sprzęgła lub na kole pasowym czy wyjście "W" w alternatorze. Chodzi mi o poprawność wskazań jeżeli podłącze obrotek od nivy 1,6. Zlutowałem już próbnie uklad elektroniczny, który zmieni mi liczbę wysyłanych impulsów, ale to chcę zastosować w ostateczności.
Co lepsze w takim razie: czujnik halla w obudowie sprzęgła lub na kole pasowym czy wyjście "W" w alternatorze. Chodzi mi o poprawność wskazań jeżeli podłącze obrotek od nivy 1,6. Zlutowałem już próbnie uklad elektroniczny, który zmieni mi liczbę wysyłanych impulsów, ale to chcę zastosować w ostateczności.
Niva 1978 1.6D VW ;]
jesli sa 4 gary to problemow wiekszych nie ma - starszego typu obrotomierz nivy ma regulacje wyskalowania (wewnatrz zegara znajduje sie potencjometr). Ja nivowski wsadzilem do wranglera i przeskalowalem go na 6 garow - coprawda juz bylo na granicy ale dziala wiec z 4 cylindrowym dieslem problemow raczej nie bedzie, choc glowy nie daje 

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
to mnie milo zaskoczyles z tym potencjometrem w srodku
. Bardzo ulatwia mi to sprawe. Ruskie to mieli wynalazki
:

Niva 1978 1.6D VW ;]
nie tylko ruskie - polskie fiaty i poldasy tez taki posiadają