Czujnik temperatury silnika - na schemacie go ni ma

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
IdeL

Czujnik temperatury silnika - na schemacie go ni ma

Post autor: IdeL » czw maja 14, 2009 7:34 am

Heyka.
ładziocha mnie zaskakuje coraz bardziej. Jako, że wrócił u mnie problem z nierówną pracą silnika jak jest zimny (VAG nic nie wykrywa) zacząłem kombinować z czujnikami. No i ciekwostka - jak odłączę przewód czujnika temperatury silnika (nie czujnika temperatury wody) to jest lepiej. Wszystko byłoby OK, ale dlaczego ja ten czujnik mam w realu (patrząc od przodu auta wkręcony po prawej stronie w blok silnika) a na schematach multipointów go nie widać :o :o :o Z początku myślałem, że on tylko służy jako zbironica danych dla wskaźnika, ale chyba nie, skoro jak go rozłączam to są różnice w pracy silnika
Mam więc pytanko, czy to normalne, że on u mnie jest ?? ?? ?? Ja już z tym autem wymiękam - nic tu sie kupy nie trzyma..

Pozdroofki

IdeL
Pozdroofki

IdeL

Awatar użytkownika
Svenson

Re: Czujnik temperatury silnika - na schemacie go ni ma

Post autor: Svenson » czw maja 14, 2009 9:51 am

Ty wymiekasz :lol:
to jest nas dwoch , mnie tez co dzien zadziwia ten radziecki wynalazek :)21 :)21 :)21

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » czw maja 14, 2009 10:42 am

Sorrki za "Polskosc" postu ale pisze z kompa bez polskiego alfabetu :)12 :)12

Jesli chcecie cos robic przy elektryce, to musicie:
-nauczyc czytac sie schematow
-zwrocic uwage na fakt, ze schematy ukladow wtryskowych sa calkowicie oddzielne od schematu elektryki, nazwijmy - ogolnej NIVY.
Uklad wtryskowy, juz kiedys pisalem, jest autonomicznym ukladem, nie majacym nic, oprocz zrodla zasilania i sterowania stacyjka, z reszta!!!
Na to zwroccie uwage, podczas podrozy w glab okablowania.
Wiem cos na ten temat, a niektorzy koledzy, wrecz wmawiaja mi czeste, fantazyjne ukladanie wiazek w ramach walki z nuda :)21 :)21

Czujnik w bloku "obsluguje" wskaznik temperatury na desce.
Czujnik zczytujacy dane do kompa, podlaczony z nim bezposrednio, powinien znajdowac sie w okolicy termostatu, na ktoryms z przewodow z plynem.

Koncze, bo jakos tak nie teges pisac bez polskich znakow :)9 :)21

Awatar użytkownika
IdeL

Post autor: IdeL » czw maja 14, 2009 10:53 am

Wykręciłem toto aby sprawdzić co to za badziewie i..... to jest jednak też czujnik temperatury cieczy chłodzącej. Po wała dwa czujniki zastosowano ?? ?? ??

Krzysiek ten czujnik nie służy wyłącznie wskaźnikowi. Po odłączeniu go i owszem nic nie jest pokazywane na wskaźniku temperatury, ale dlaczego ma to wpływ na pracę zimnego silnika ?? ?? Zaznaczam, że pomierzone napięcia w tym czasie trzymają.
A co do czytania schematów, to ruskie są rzeczywiscie mało czytelne - dwanaście lat edukowałem się w elektronice i zawsze miałem (i mam) problemy z czytaniem ruskich schematów. Są one powiedzmy - dość oryginalnie rysowane. W każdym razie mnie czytanie ruskich schematów czegokolowiek stwarza problemy.
Pozdro

IdeL
Pozdroofki

IdeL

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » czw maja 14, 2009 5:00 pm

Zamiast się cieszyć że masz drugi czujnik w zapasie to się zastanawiasz i próbujesz zrozumieć coś czego nie da się pojąć :)21
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » czw maja 14, 2009 8:03 pm

W nowych zegarach masz dwa czujniki - jeden od wskaźnika, drugi od kontrolki.
kapka logiki - komp powinien brać sygnał z jednego z nich albo masz jeszcze jeden :)21
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
Svenson

Post autor: Svenson » czw maja 14, 2009 11:45 pm

Ja tam ze elektryke sie jeszcze nie łapalem w Nivie , pozatym nie ma to sensu , schematy potrafie czytac , ale tam sa kolory ( i tu problem choc daltonista nie jestem ) . Ruscy nie wzeli pod uwage czasu , i w realu kolory w wiasce sa albo wyblakle jasne albo wyblakłe ciemne :)21 :)21 :)21

A wracajac do pytania sprawdz wszystkie kontrolki odbiorniki i inne, moze nie byc odpowiedniego oporu i komp szaleje . U kuzyna w poldku jedna spalona lampka podswietlania przełacznika i nie gasł mu silnik dopiero jak swiatła mijania właczyl .
On i jego ojciec w elektronice zawodowo siedzileli cały dzien szukali i znalezli , wymienil i po problemie .
Sprawdzali z lampka - gasnie odrazu , wyjeli lampke nie gasnie

moze paranoja , ale sam swiadkiem byłem :P

ale pewniej bedzie ,ze sam czujnik walniety jest i chore zwarcie jakies daje :P

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » pt maja 15, 2009 7:35 am

Jesli czujnik temperatury, podłączony do komputera jest walnięty, to z całą pewnością odpowiedni komunikat : CHECK ENGINE !! , pojawi się na dejszcze :wink: :)21
Jest to jeden z podstawowych, wbrew powszechnej opinii, z czujników dających dane do kompa. Jego złe działanie, oprócz zaświecenie kontrolki i generowania błedów, objawia się nierówną pracą silnika, brakiem przyspieszenia.
Nie jest drogi. Koszt około 30 zł.

Awatar użytkownika
wojtii

Post autor: wojtii » pt maja 15, 2009 8:20 am

Svenson pisze:Ja tam ze elektryke sie jeszcze nie łapalem w Nivie , pozatym nie ma to sensu , schematy potrafie czytac , ale tam sa kolory ( i tu problem choc daltonista nie jestem ) . Ruscy nie wzeli pod uwage czasu , i w realu kolory w wiasce sa albo wyblakle jasne albo wyblakłe ciemne :)21 :)21 :)21

A wracajac do pytania sprawdz wszystkie kontrolki odbiorniki i inne, moze nie byc odpowiedniego oporu i komp szaleje . U kuzyna w poldku jedna spalona lampka podswietlania przełacznika i nie gasł mu silnik dopiero jak swiatła mijania właczyl .
On i jego ojciec w elektronice zawodowo siedzileli cały dzien szukali i znalezli , wymienil i po problemie .
Sprawdzali z lampka - gasnie odrazu , wyjeli lampke nie gasnie

moze paranoja , ale sam swiadkiem byłem :P

ale pewniej bedzie ,ze sam czujnik walniety jest i chore zwarcie jakies daje :P
e tam można sie przyzwyczaić, u mnie w trucku bez zapalonych świateł, albo wciśniętego stopu silnik nie zgaśnie :)21 :)21 diesel :)21

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pt maja 15, 2009 1:09 pm

wojtii pisze:...e tam można sie przyzwyczaić, u mnie w trucku bez zapalonych świateł, albo wciśniętego stopu silnik nie zgaśnie :)21 :)21 diesel :)21
Zdejmij kabelek kontrolki ładowania z alternatora albo wypierdziel żarówkę tejże. Zyskasz kulturalne gaszenie. :wink:

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » pt maja 22, 2009 7:40 pm

wieprzowina pisze:
wojtii pisze:...e tam można sie przyzwyczaić, u mnie w trucku bez zapalonych świateł, albo wciśniętego stopu silnik nie zgaśnie :)21 :)21 diesel :)21
Zdejmij kabelek kontrolki ładowania z alternatora albo wypierdziel żarówkę tejże. Zyskasz kulturalne gaszenie. :wink:
o prosze a skąd tu kolege przywiało , :o
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » śr cze 03, 2009 7:45 am

A tak przy okazji czujników: czy któryś z kolegów Niviarzy może podać mi parametry rezystancyjne czujnika temperatury podłączanego pod zegar temperatury w kabinie? Chodzi mi o to, jaką rezystancję ma ten czujnik w temperaturze 100 stopniach, jaką w 70 st itd. Ewentualnie jakiego typu ten czujnik jest - jak mniemam jest to termistor NTC, ale nie znam jego rezystancji.

Ewentualnie poproszę o link do takich informacji - mogą być po rosyjsku.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » czw cze 04, 2009 6:32 pm

DamnIt! pisze:A tak przy okazji czujników: czy któryś z kolegów Niviarzy może podać mi parametry rezystancyjne czujnika temperatury podłączanego pod zegar temperatury w kabinie? Chodzi mi o to, jaką rezystancję ma ten czujnik w temperaturze 100 stopniach, jaką w 70 st itd. Ewentualnie jakiego typu ten czujnik jest - jak mniemam jest to termistor NTC, ale nie znam jego rezystancji.

Ewentualnie poproszę o link do takich informacji - mogą być po rosyjsku.
:)9 :)9 :)9
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw cze 04, 2009 7:24 pm

cos taki zdziwiony :D

jest to rezystor NTC czyli populanie zwany termistor :)21

gdybym mial sprawny pirometr to bym go przemierzyl w warunkach laboratoryjnych :D ale niestety moj pirometr padl za to mam taki czyjnik akurat przed sobą i w temp pokojowej 23 oC pokazuje 1,97 kilooma:cry:
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » czw cze 04, 2009 8:18 pm

Już znalazłem - jest tu na forum link do dokumentacji po angielsku a tam opis wszystkich czujników i wskaźników/zegarów. Niestety gwint czujnika jest nieodpowiedni do moich celów.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw cze 04, 2009 9:02 pm

moj tez byl zly bo musialem go wkrecic w glowice silnika BMW ale przelecialem na tokarce, przegwintowale i jest cacy :)2 :)21
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”