wtrysk gm jednopunktowy. wymiana komputera na inny

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

ras-putin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

wtrysk gm jednopunktowy. wymiana komputera na inny

Post autor: ras-putin » śr sie 05, 2009 12:41 pm

czy ktoś próbował z sukcesem założyć do nivy jednopunktowej jakiś inny komputer sterujący silnika - np z opla czy deawoo? Czy po jakichś przeróbkach, przeprogramowaniu jest to możliwe i z jakiego auta konkretnie? Używka do opla powinna wyjśc sporo taniej niż nowy do łady....
Niva 1.7 spi, 1999, 50tys km, lpg badziewne (Igen)

Awatar użytkownika
bartekbp01

Re: wtrysk gm jednopunktowy. wymiana komputera na inny

Post autor: bartekbp01 » ndz sie 16, 2009 2:05 pm

nie miałem styczności z ładowskim wtryskiem ale wydaje mi się(może nie słusznie?!?) że to pewnie jeden czort :)9
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » ndz sie 16, 2009 2:41 pm

W naszym starym Fordzie padł moduł zapłonowy. Przyjechał Pan Mechanik i wsadził od Poldka. Już kilka lat tak jeździ :)2
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

ras-putin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ras-putin » pn sie 31, 2009 8:20 am

dokładnie tak - problem z modułem zapłonowym (podstawa cewki) - co ciekawe po zdiagnozowaniu usterki problem ustąpił i prześmigała łada 6 tys na ukrainie i problem sie nie powtórzył. dla potomności - podchodzi moduł i cewka od poloneza (tzw abimex) - kupiłem na zapas i sprawdzałem - działa. Świruje obrotomierz, ale to raczej problem tego konkretnego modułu, a nie różnic generalnych. także w razie co można śmiało podkładać moduł i cewkę od poloneza jednopunktowego. komputer na szczęście przetrwał więc nie było konieczności szukania zamiennika. dzięki wszystkim za pomoc.
Niva 1.7 spi, 1999, 50tys km, lpg badziewne (Igen)

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » sob kwie 30, 2011 9:02 pm

Ponieważ żadnych siłowych prac przy NIVCE nie mogę czynić, ze względu na stan kręgosłupa :roll: 8) , postanowiłem poeksperymentować, coby innym dać gotową odpowiedź :)2 :)21

Wykręciłem z POLONEZA 1,6 GLI komputer. W NIVIE odpiąłem oryginał :wink: i zapodałem polonezowski.

NIVA zagadała od " pół obrotu" :)21 :)2 .
CHECK po "zapaleniu" silnika zgasł, tak jak powinien. NIVKA pięknie wkręca się na obroty itd.

Więc największa i najkosztowniejsza zagadka układu zapłonowego NIVY, rozwiązana :)21 :)21 .

Przykładowa aukcja z allegro:
http://allegro.pl/komputer-sterownik-po ... 20224.html
Komputer w cenie ćwiartki :)12

Awatar użytkownika
łajdaczka

Post autor: łajdaczka » ndz maja 01, 2011 12:02 pm

Po nie umyślnym :wink: usmażeniu kompa (kalkulatora) oraz modułu z cewkami i paru mniej istotnych elementów w mojej nivce postanowiłem wszystko zrobić na częściach ze szrotu i tu miła niespodzianka naprawa kosztowała mnie 150 zł . Głównym dawcą był poldek z którego przypasował kalkulator moduł i cewki, wtrysk zamontowałem od opla kadeta i wszystko działa jak należy. ba - nie tylko że działa ale i spalanie spadło . Jedyną rzeczą jaką musiałem wywalić był ten wielki bezpiecznik znajdujący się pod kalkulatorem , jak był włożony rozładowywał akumulator . Nie mam zielonego pojęcia do czego od służy ale łajza od roku jeździ bez niego i nic się nie dzieje. Jednym słowem dawców do niwy jest całe mnóstwo , tylko trzeba poeksperymentować. :)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”