podmiana silnka na 1,5 litra?
Moderator: Albert_N
podmiana silnka na 1,5 litra?
Witam,
Proszono mnie o pomoc w sprawie silnika do Nivy 2121 z 1990 r. Ponoc zatarl sie bez zadnego otrzezenia lampka cisnienia wiec trzba na szybko cos dzialajcego zalozyc.
Na Alledrogo silnikow 1,6 nie ma natomiast jest troche silnikow 1,5 litra.
Wiem ze moze byc malo mocy ale czy geometrycznie oba te silniki pasuja i do skrzyni i do karoserii?
Proszono mnie o pomoc w sprawie silnika do Nivy 2121 z 1990 r. Ponoc zatarl sie bez zadnego otrzezenia lampka cisnienia wiec trzba na szybko cos dzialajcego zalozyc.
Na Alledrogo silnikow 1,6 nie ma natomiast jest troche silnikow 1,5 litra.
Wiem ze moze byc malo mocy ale czy geometrycznie oba te silniki pasuja i do skrzyni i do karoserii?
Re: podmiana silnka na 1,5 litra?
czy to 1.6 czy 1.7 po jakims czasie kazdy stwierdza ze mogł by miec wiecej mocy a 1.5 to nie w te strone
. Ja szukał bym dalej 

Wujek Gugiel twierdzi ze w ładzie 2107 silnik 1500 jest słabszy od silnika 1600 tylko o trzy kucyki mechaniczne. Oczywiscie mogla byc inna krzywa momentu ale mi sie na razie "roschodzi" o zamiennośc osprzetu i mocowania.
Poza tym widzialem kiedys roboczego Uaza z silnikiem Żuka i ktory ze wzgledu na redukcje dawal sobie jakos rade.
Poza tym widzialem kiedys roboczego Uaza z silnikiem Żuka i ktory ze wzgledu na redukcje dawal sobie jakos rade.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
wg mnie jako prowizoryczny wariant za kilka stówek sprawdzi się w zupelności dobrze .. 
a wszyscy wiemy , że prowizorki sa najtrwalsze.
co do wrzucenia do do nivy powinno byc pluj & jedź

a wszyscy wiemy , że prowizorki sa najtrwalsze.
co do wrzucenia do do nivy powinno byc pluj & jedź
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
Adampio pisze:Wujek Gugiel twierdzi ze w ładzie 2107 silnik 1500 jest słabszy od silnika 1600 tylko o trzy kucyki mechaniczne. Oczywiscie mogla byc inna krzywa momentu ale mi sie na razie "roschodzi" o zamiennośc osprzetu i mocowania.
to cos wujek ma zbyt malo informacji - ja znam 3 wersje silnikowe 1600 z roznymi mocami
a ile bylo takich o ktorych nie slyszalem ...

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
ta różność mocy to chyba zależała od różności gaźników 

Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !
Była Vitara
Jest Galloper !
- Sniper
- Kontaktowanie:
Ale faktycznie jeśli chodzi konkretnie o silniki w modelach 2107 to wujaszek ma racje tejBart03 pisze:Adampio pisze:Wujek Gugiel twierdzi ze w ładzie 2107 silnik 1500 jest słabszy od silnika 1600 tylko o trzy kucyki mechaniczne. Oczywiscie mogla byc inna krzywa momentu ale mi sie na razie "roschodzi" o zamiennośc osprzetu i mocowania.
to cos wujek ma zbyt malo informacji - ja znam 3 wersje silnikowe 1600 z roznymi mocami
a ile bylo takich o ktorych nie slyszalem ...

Ręce precz od GENERAŁA!...

a te 1,5 to juz nie taka swietnosc bo juz na pasku

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Nomaxers pisze:a te 1,5 to juz nie taka swietnosc bo juz na pasku![]()

Inna bajka całkiem

oj tam coz tam za problem zmienic pasek co 50kKrzysiek-74 pisze:Nomaxers pisze:a te 1,5 to juz nie taka swietnosc bo juz na pasku![]()
. W Samarze, poprzeczny
Inna bajka całkiem

stach ze przeskoczy by dopalaniu na pych ? ale co tam wystarczy załozyc od ciagnika 120tke aku i bedize krecił nim jak głupi

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Problem żaden, z wymianą
Tylko mówilismy tutaj o silniku z "klasycznej" ładzianki, a te mają rozrząd na łańcuchu
1,5 "z paskiem" występował w SAMARZE i to jest całkowicie inna, nowoczesniejsza konstrukcja , o całkiem dobrych parametrach. Zresztą, silnik do SAMARY, projektowany był we współpracy z PORSCHE

- bartekbp01
-
w podzięce za pomoc w projektowaniu stacyjki po lewj stronieKrzysiek-74 pisze: projektowany był we współpracy z PORSCHE![]()

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

A stacyjka spowodowała przesuniecie kierownicy w stosunku do siedzenia ( kierowcy )bartekbp01 pisze:w podzięce za pomoc w projektowaniu stacyjki po lewj stronieKrzysiek-74 pisze: projektowany był we współpracy z PORSCHE![]()
no z lewej strony kolumny zeby spotakac stacyjne to naprawde 

Panowie ja paskiem w silniku od samarki bym się nie przejmował zawory są tam hydrauliczne i nawet jak pasek sobie przeskoczy to nie powinno się nic stać poprostu wyciągasz drugi z kufra zakładasz i cieszysz się jazdą.
Trzeba tylko pamiętać żeby nie przesadzić z planowaniem głowicy bo może być nieciekawie 

Ino że rozrządy na pasku nie banglają w terenie. Błoto wciskane podczas jazdy na pasek powoduje przeskakiwanie owego rozrządu, który to przeskok powoduje brak napędu, który to brak napędu nawet jak nie spowoduje pogięcia zaworów to bedzię przyczyną unieruchomienia silnika w najmniej oczekiwanym momencie, które to unieruchomienie sprawi że będziesz ustawiać znaki na rozrządzie i zakładać pasek w warunkach normalnych czyli zimą, w błocie, w nocy, śpiesząc się na karpiaholkris pisze:Panowie ja paskiem w silniku od samarki bym się nie przejmował zawory są tam hydrauliczne i nawet jak pasek sobie przeskoczy to nie powinno się nic stać poprostu wyciągasz drugi z kufra zakładasz i cieszysz się jazdą.![]()

no ale przeciez pasek jest osłoniety obudowa plastikowa 

Zaiste pancerna osłona 

jedynie zrobic samemu pancerna wodoszczelna osłone
Ja chyba mam dawce 1.9D

Ja chyba mam dawce 1.9D
A jaka pojemnośćSvenson pisze:jedynie zrobic samemu pancerna wodoszczelna osłone![]()
Ja chyba mam dawce 1.9D

Jestem trzeźwy

- Marek D.
-
Wbrew pozorom dobre pytanieIvul pisze:A jaka pojemnośćSvenson pisze:jedynie zrobic samemu pancerna wodoszczelna osłone![]()
Ja chyba mam dawce 1.9D
...
Jestem trzeźwy![]()
, możecie niezrozumieć poczucia humoru

policzmy - katalogowo 1905 cm3, ale jeśli senson mówi o "dawcy" to +4 na zdarte tuleje, -5 nagar, jakieś + 3 na luzy na sworzniach i panewkach no ale jak doliczymy planowaną pięć razy głowicę i brak uszczelki to z powrotem na katalogowe wyjdzie

Silnik z Trucka
PIerwszy własciciel , 1995 rok , zadbany , nowa pompa . Pojazd dostał strzała w błotnik i gosc nie bedzie tego robił juz .
Nie ma wycieków , nawet wyglada OK
dla naszego dobra ( a mojego zdrowia psychicznego
)

PIerwszy własciciel , 1995 rok , zadbany , nowa pompa . Pojazd dostał strzała w błotnik i gosc nie bedzie tego robił juz .
Nie ma wycieków , nawet wyglada OK
Ivul - napij sieIvul pisze:A jaka pojemnośćSvenson pisze:jedynie zrobic samemu pancerna wodoszczelna osłone![]()
Ja chyba mam dawce 1.9D
...
Jestem trzeźwy![]()
, możecie niezrozumieć poczucia humoru

Marku przeciez go jeszcze nie załozyłemMarek D. pisze: Wbrew pozorom dobre pytanie![]()
policzmy - katalogowo 1905 cm3, ale jeśli senson mówi o "dawcy" to +4 na zdarte tuleje, -5 nagar, jakieś + 3 na luzy na sworzniach i panewkach no ale jak doliczymy planowaną pięć razy głowicę i brak uszczelki to z powrotem na katalogowe wyjdzie![]()

A co Ty zrobisz z takim dużym bagażnikiem jak butlę wywalisz?
No chyba że ten dyzel na lpg.

No chyba że ten dyzel na lpg.

Uważaj, bo w sobotę mam auto z kierowcą, więc się mogę..Svenson pisze: Ivul - napij siedla naszego dobra ( a mojego zdrowia psychicznego
)

- tornado_pl
- jestem tu nowy...
nie ma najmniejszego problemu
do przekladki jest ze starego motoru:
1:miska olejowa
2:smok pompy olejowej
3:odma
4:wentylator
5:łapy silnika
sam przekładałem od 2107 1500 cm3