Popiskiwania - myszy czy jak ;-)
Moderator: Albert_N
Popiskiwania - myszy czy jak ;-)
Witam wszelakich niv-iarzy!
W mojej Nivce (1,7 SPI) mam taka ciekawa przypadłość. Po odpaleniu silnika cos zaczyna cichutko piszczeć. Podejrzewałem pasek ale zmiany obrotów i otwarta maska nie potwierdziły tej teorii. Do momentu rozgrzania silnika pisk jest cały czas z wyjątkiem tego momentu kiedy wcisnę sprzęgło (i to wg mnie najbardziej podejrzany detal). Trochę też rozgrzaną gumą waniajet. Po przejechaniu kilometra-dwóch pisk troszkę zmienia swój ton i już jest niezależny od wciśniętego sprzęgła. Zaznaczam - nadal nie jest głośny, muszę sie wsłuchiwać żeby go wychwycić. A i już nie waniajet.
Jakieś sugestie?
Czy po prostu się przyzwyczaić i czekać aż się coś u...li?
po-zdrówka
Babuj
W mojej Nivce (1,7 SPI) mam taka ciekawa przypadłość. Po odpaleniu silnika cos zaczyna cichutko piszczeć. Podejrzewałem pasek ale zmiany obrotów i otwarta maska nie potwierdziły tej teorii. Do momentu rozgrzania silnika pisk jest cały czas z wyjątkiem tego momentu kiedy wcisnę sprzęgło (i to wg mnie najbardziej podejrzany detal). Trochę też rozgrzaną gumą waniajet. Po przejechaniu kilometra-dwóch pisk troszkę zmienia swój ton i już jest niezależny od wciśniętego sprzęgła. Zaznaczam - nadal nie jest głośny, muszę sie wsłuchiwać żeby go wychwycić. A i już nie waniajet.
Jakieś sugestie?
Czy po prostu się przyzwyczaić i czekać aż się coś u...li?
po-zdrówka
Babuj
Ni-va 1,7i zagazowana - fajowa całkiem
- Marek D.
-
Re: Popiskiwania - myszy czy jak ;-)
A próbowałeś - tak słuchowo - określić ćwiartkę samochodu z której piszczy ?
łożysko oporowe, pompa wody, alternator ...
Czekać, aż pisk będzie na tyle silny, że da się zlokalizować

łożysko oporowe, pompa wody, alternator ...
Czekać, aż pisk będzie na tyle silny, że da się zlokalizować

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Sprawdź olej w skrzyni biegów
Może łożysko oporowe, alternator, pompa wody, może się kończyć kilkadziesiąt innych elementów wyposażenia
Takie słuchanie samochodu, z opisu, to naprawdę, bardzo zawodna metoda

Może łożysko oporowe, alternator, pompa wody, może się kończyć kilkadziesiąt innych elementów wyposażenia

Takie słuchanie samochodu, z opisu, to naprawdę, bardzo zawodna metoda

Ha! Problem polega na tym że jak otworze maskę, rzeczonego pisku nie ma. Próbowałem oczywiście zwiększać obroty - konkluzja taka - piszczy jak jedzie. Dlatego gremium o pomoc proszę. A czy mój główny podejrzany czyli sprzęgło - nie podchodzi. Lekki pisk+zapach przypalanej gumy - może coś w rodzaju niewysprzęglania (choć podczas jazdy nic na to nie wskazuje). Podrzucajcie - proszę -pomysły.
pzdr
Babuj
pzdr
Babuj
Ni-va 1,7i zagazowana - fajowa całkiem
- Sniper
- Kontaktowanie:
Sprawdź ten alternator tak jak Krzysiek pisał.
Ręce precz od GENERAŁA!...

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Palone sprzęgło, śmierdzi zdecydowanie inaczej niż guma
Trochę dziwne, że podczas postoju nic, a gdy jedziesz - to piszczy
Sprawdź alternator i wiązki elektryczne. Może sie okazać, że "popiskiwanie" to jeden problem a smrodek przypalonej gumy - drugi problem

Trochę dziwne, że podczas postoju nic, a gdy jedziesz - to piszczy

Sprawdź alternator i wiązki elektryczne. Może sie okazać, że "popiskiwanie" to jeden problem a smrodek przypalonej gumy - drugi problem

- poborcapodatkowy
Miałem podobnie, gdy koniec wałka alternatora próbował wywiercić sobie dziurę w poluzowanej obudowie wentylatora 

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
a jadac jak wywalisz na luz tez skomli ?Krzysiek-74 pisze:Trochę dziwne, że podczas postoju nic, a gdy jedziesz - to piszczy![]()
Maska ci drga podczas pracy silnika , a ze masz uszczelke pod nia z gumy to piszczy pozatym robi to z taka częstotliwoscia ze guma sie rozgrzewa i pali . Piski i zapach spalonej gumybabuj pisze:Ha! Problem polega na tym że jak otworze maskę, rzeczonego pisku nie ma . Próbowałem oczywiście zwiększać obroty - konkluzja taka - piszczy jak jedzie. Dlatego gremium o pomoc proszę. A czy mój główny podejrzany czyli sprzęgło - nie podchodzi. Lekki pisk+zapach przypalanej gumy - może coś w rodzaju niewysprzęglania (choć podczas jazdy nic na to nie wskazuje). Podrzucajcie - proszę -pomysły.
pzdr
Babuj