Ten CZUJNIK JEST W UKŁADZIE CHŁODZENIA - mówiąc o przepustnicy starałem się przedstawić jego lokalizację. Odłączenie czujnika (wyłączenie wtyczki o kształcie fasolki z dwoma pinami w środku) gdy silnik jest nienagrzany powoduje włączenie wentylatorów na maxa. Przerabiałem ten temat. I NIE ZWIERAJ TYCH PINÓW we wtyczce jeśli nie chcesz kontrolera zbierać z podłogi

W sumie jest to prosty układ mierzący rezystancję na tych nieszczęsnych pinach. Rezystancja ta zmienia się w zależności od temperatury płynu chłodzącego. Statycznie wynosi ona jeśli mnie pamięć nie myli 1kiloom (a może 10 - nie chce mi się przy tych temperaturach zaglądać omomierzem pod machę, a nie pamiętam). W każdym razie nie nie o rząd wielkości tu chodzi. Jako że, czujnik nigdy nie reprezentuje zwarcia - wymuszenie takiego stanu może spowodować moim zdaniem (jak ma się wyraźnego pecha) rozpieprzenie tranzystora w układzie pomiarowym - znajduje się toto w strukturze kontrolera (jak kto woli komputera). Jeśli Cię bardzo interesuje rezystancja tego czujnika to na necie znajdziesz charakterystyki dla podobnego czujnika polonezowskiego. Rezystancja "na zimno" będzie podobna.
Bardzo zgrubnie działanie czujnika można sprawdzić mając do dyspozycji omomierz i naczynie z gorącą wodą. Po wykręceniu go (czujnika) z układu chłodzenia podłącza się do dwóch pinów omomierz i po włożeniu do owego naczynia obserwuje się na zmiany rezystancji.
Niemniej jest to pomiar trochę do rozbicia o kant d...y ponieważ w bardzo wielu przypadkach termostaty nie padają na amen ale zmieniają swoją charakterystykę, a tym samym zakresy zmiany rezystancji we właśwymch zakresach temperatur.
Nie widzę tego auta ale skoro raz działa jak należy a innym razem nie to stawiam na złącza.
Bardzo prawdopodobne, że to od kontrolera - nie wiem dlaczego to cholerstwo potrafi czasem nie łączyć jak należy. Złącza normalnych producentów pokrywane są złotem lub srebrem. Czym się pokrywa złącza w ruskich autach .... do dziś na to nie wpadłem
Ten drugi czujnik temperatury (z pojedynczym pinem) możesz sobie odpuścić - on steruje głównie wskaźnikiem temperatury i czymś jeszcze (do dziś nikt nie powiedział mi czym choć jego odłączenie na zimnym silniku zmienia, przynajmniej w moim aucie nieznacznie kulturę jego pracy).
Jak już skończą Ci się pomysły sprawdź na krótko połączenia pomiędzy czujnikiem a kontrolerem (na przejście).
Linki do schematów są na pewno w postach (sam ściągałem z nich sto lat temu fajne kolorowe po rosyjsku). Poszukaj dobrze.
PS. A tak w ogóle to nie zwierałeś czasem pinów od czujnika położenia przepustnicy
Ten to akurat z wiatrakami ma niewiele wspólnego.