Pilna prośba o pomoc, remont silnika 1.6
Moderator: Albert_N
Pilna prośba o pomoc, remont silnika 1.6
Wiem że takie pytania powinienem zamieszczać w innym dziale, ale tak może zostać nie zauważony a mi nie ukrywam zależy na czasie.Jestem w trakcie remontu silnika 1.6, wymieniam panewki główne, korbowodowe.Właśnie w związku z panewkami mam pytanie. Dostałem dzisiaj panewki z Rzeszowa i mam dylemat, jutro muszę złożyć silnik do kupy a tu zonk, niby błachostka, nic takiego, ale mnie to nurtuje a niechciałbym poraz kolejny rozbebeszać silnika.Otóż w panewkach jakie dostałem (korbowodowe) nie ma dziurki wywirconej pośroku, pierwszy raz się z takimi spotykam, stare panewki i jeszcze wcześniejsze jakie widziałem miały wywierconą dziurkę, a te jak na złość nie mają.W związku z tym moje pytanie Czy ta dziurka jest ważna??dla mnie nie ma ona sensu bo w korbowodzie nie ma kanału olejowego do smarowania sworznia, więc dziurka wydaje mi sie zbyteczna, chyba że spełnia jakąś inną ważną misję.Proszę o pomoc czy wywiercić dziurkę w panewkach czy zostawić je takie jakie są bez otworu.Proszę o szybką pomoc bo jutro muszę poskładać ten cholerny silnik do kupy, a bez tej informacji ani rusz.Dzieki
Re: Pilna prośba o pomoc, remont silnika 1.6
Sam sobie odpowiedziales kolego na to pytanie. Dziurka służy tylko do przeplywu oleju z walu korbowego przez panewke do kanalu korbowodu ktorym olej przplywa do tulei korbowodu smarujac sworzeń tkola. W zasadzie nie spotkalem sie z korbowodami w niwach bez kanalu olejowego ale robilem tylko 3 kapy silnika niwowskiego wiec moze takie wersje wystepowaly.
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
- bartekbp01
-
Z tego co pamiętam to na głównych podporach wału nie ma otworów na panewkach ja składałem tak jak były nic nie wierciłem (to raczej niebezpieczna operacja) silnik chodzi perfekt
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

Jeszcze..bartekbp01 pisze:silnik chodzi perfekt
Motaj ten przód, żebyśmy mogli sprawdzić jak to jest "perfekt"

to akurat normalne co dalej nie zmienia faktu ze gosciu ma korbowody bez kanalu olejowegobartekbp01 pisze:Z tego co pamiętam to na głównych podporach wału nie ma otworów na panewkach ...
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
- bartekbp01
-
Zmotaj się do mnie po te graty bo Ci opony zardzewieją z przoduIvul pisze:Jeszcze..bartekbp01 pisze:silnik chodzi perfekt
Motaj ten przód, żebyśmy mogli sprawdzić jak to jest "perfekt"
Coś się zmotałemBart03 pisze:to akurat normalne co dalej nie zmienia faktu ze gosciu ma korbowody bez kanalu olejowegobartekbp01 pisze:Z tego co pamiętam to na głównych podporach wału nie ma otworów na panewkach ...

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI