Pilna prośba o pomoc, remont silnika 1.6

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

wlomac
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pilna prośba o pomoc, remont silnika 1.6

Post autor: wlomac » pt lut 26, 2010 9:30 pm

Wiem że takie pytania powinienem zamieszczać w innym dziale, ale tak może zostać nie zauważony a mi nie ukrywam zależy na czasie.Jestem w trakcie remontu silnika 1.6, wymieniam panewki główne, korbowodowe.Właśnie w związku z panewkami mam pytanie. Dostałem dzisiaj panewki z Rzeszowa i mam dylemat, jutro muszę złożyć silnik do kupy a tu zonk, niby błachostka, nic takiego, ale mnie to nurtuje a niechciałbym poraz kolejny rozbebeszać silnika.Otóż w panewkach jakie dostałem (korbowodowe) nie ma dziurki wywirconej pośroku, pierwszy raz się z takimi spotykam, stare panewki i jeszcze wcześniejsze jakie widziałem miały wywierconą dziurkę, a te jak na złość nie mają.W związku z tym moje pytanie Czy ta dziurka jest ważna??dla mnie nie ma ona sensu bo w korbowodzie nie ma kanału olejowego do smarowania sworznia, więc dziurka wydaje mi sie zbyteczna, chyba że spełnia jakąś inną ważną misję.Proszę o pomoc czy wywiercić dziurkę w panewkach czy zostawić je takie jakie są bez otworu.Proszę o szybką pomoc bo jutro muszę poskładać ten cholerny silnik do kupy, a bez tej informacji ani rusz.Dzieki

Awatar użytkownika
Bart03

Re: Pilna prośba o pomoc, remont silnika 1.6

Post autor: Bart03 » sob lut 27, 2010 9:17 pm

Sam sobie odpowiedziales kolego na to pytanie. Dziurka służy tylko do przeplywu oleju z walu korbowego przez panewke do kanalu korbowodu ktorym olej przplywa do tulei korbowodu smarujac sworzeń tkola. W zasadzie nie spotkalem sie z korbowodami w niwach bez kanalu olejowego ale robilem tylko 3 kapy silnika niwowskiego wiec moze takie wersje wystepowaly.
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » sob lut 27, 2010 10:11 pm

Z tego co pamiętam to na głównych podporach wału nie ma otworów na panewkach ja składałem tak jak były nic nie wierciłem (to raczej niebezpieczna operacja) silnik chodzi perfekt
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Ivul

Post autor: Ivul » ndz lut 28, 2010 1:03 pm

bartekbp01 pisze:silnik chodzi perfekt
Jeszcze..
Motaj ten przód, żebyśmy mogli sprawdzić jak to jest "perfekt" :)21

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » ndz lut 28, 2010 2:47 pm

bartekbp01 pisze:Z tego co pamiętam to na głównych podporach wału nie ma otworów na panewkach ...
to akurat normalne co dalej nie zmienia faktu ze gosciu ma korbowody bez kanalu olejowego
UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » śr mar 03, 2010 8:46 pm

Ivul pisze:
bartekbp01 pisze:silnik chodzi perfekt
Jeszcze..
Motaj ten przód, żebyśmy mogli sprawdzić jak to jest "perfekt" :)21
Zmotaj się do mnie po te graty bo Ci opony zardzewieją z przodu
Bart03 pisze:
bartekbp01 pisze:Z tego co pamiętam to na głównych podporach wału nie ma otworów na panewkach ...
to akurat normalne co dalej nie zmienia faktu ze gosciu ma korbowody bez kanalu olejowego
Coś się zmotałem :)21
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”