AKUMULATOR;]

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

doomsayer
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

AKUMULATOR;]

Post autor: doomsayer » sob cze 26, 2010 7:49 pm

No i znowu mam problem;] Udalo mi sie wymienic bendix w rozruszniku i o dziwo wszystko dziala 8) Niestety powstal inny problem, mianowice rozladowuje mi sie akumulator;/ tak srednio raz w tygodniu mysi byc ladowany. Dzisiaj po ladowaniu i podlaczeniu zrobilem pomiary
Wyniki nastepujace:
Przed rozruchem- 12,6V
w trakcie rozruchu(krecenie rozrusznika)-10,4V
po odpaleniu- 13,6V
Najdziwniejsze jest to ze po odpaleniu (obojetne czy dodaje gazu czy nie napiecie utrzymuje sie caly czas na 13,6V.
Czy to normalne w dziwie? Z tego co wiem to alternator powinien ladowac dopiero po dodaniu gazu a nie juz na luzie :-?

Czekam na MADRE PORADY :wink:

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Re: AKUMULATOR;]

Post autor: poborcapodatkowy » sob cze 26, 2010 9:49 pm

doomsayer pisze: Czekam na MADRE PORADY :wink:
No to se poczekasz :)21

PS. Coś prąd podjada, albo bateria zdycha :roll:
PS2:
doomsayer pisze:Z tego co wiem to alternator powinien ladowac dopiero po dodaniu gazu a nie juz na luzie
Błędną wiedzę posiadłeś. Ładuje dopiero po dodaniu gazu, kiedy wzbudzenia nie podłączysz do alternatora :wink:
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » sob cze 26, 2010 10:28 pm

Mondra rada :wink:
wyłącz wszystko co się da - zegarki, alarmy, radia i inne pitu-pitu i puść prąd, np masę przez amperomierz. Upływ powinien być, o ile pamiętam mniejszy od 0,1A (właściwa wartość podana jest w KSIĄŻCE). Jeśli jest większy, znaczy że masz gdzieś zwarcie i prund se spierdziela z aku. Wtedy po kolei wyciągasz bezpieczniki i patrzysz po odłączeniu którego obwodu przestaje uciekać. No i problem prawie rozwiązany :)21
1,6 '92, 1,7i '98.....

doomsayer
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: doomsayer » ndz cze 27, 2010 9:12 am

hehe;] jedyna elektryka jaka jest w tym aucie to swiatla i radio;p Sprawdze polaczenia na radiu bo ktos nizbyt fachowo sie tym zajal;]
A mozliwe ze aku do wymiany? Mysle za ma juz ponad 6 lat;]

bobo1308

Post autor: bobo1308 » ndz cze 27, 2010 4:15 pm

mi kiedyś prąd kradł alternator. a ostatnio nie miał siły zakręcić rozrusznikiem bo taki stawiał opór

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » ndz cze 27, 2010 6:53 pm

No i dupa :)23
Nie ważne co jest u Ciebie jedyną elektryką, ważne że masz w uj kabli i innego ścierwa elektrycznego, o którego istnieniu nawet nie wiesz, choćby taki rozrusznik na prąd, jakiś układ zapłonowy na prąd, alternator co robi prąd, klakson na prąd, kolorowe i białe światełka na desce na prąd, wycieraczki na prąd itd. Sprawdź najpierw amperomierzem jak pisałem, a potem fachowo dłub w czym chcesz.
A akumulator też se można sprawdzić, choć jak nikt o niego nie dbał przez te 6 lat, to widzę recycling jako jego przyszłość :)21
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
gornek

Post autor: gornek » pn cze 28, 2010 11:53 am

Ja proponuje podjechać do jakiegoś zakładu elektromechanicznego. Sprawdzą ci tam stan akumulatora, sprawdzą go pod obciążaniem i powiedzą Ci czy jest coś warty. Sprawdzą ładowanie ( napięcie, natężenie itp). Koszt takiej operacji to ok 20-30 zł. Wiem coś o tym bo miałem w takim zakładzie praktykę :D
Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr cze 30, 2010 10:03 am

Ale jak doliczysz koszty dojazdu to może się okazać, że łączna kwota starczy na akumulator 45Ah made by TESCO :)21
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”