zmkniecie od lufcika w nivce - kto ma na zbyciu?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Vojti
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

zmkniecie od lufcika w nivce - kto ma na zbyciu?

Post autor: Vojti » pn sie 30, 2004 10:04 pm

Czesc!
wlamali mi sie ostatno do Niviasty - prawdopodobnie tak wpychali boczne trojkatne okienko ze az przyklejona do szyby klameczka sie urwala :(

na szczescie ktos ich musial sploszyc bo radsia bez panelu nie zwineli
natomiast klameczke chyba zostawili sobie na pamiatke
w sklepach nie maja tego ustronstwa w hutrowniach tez sprzedaja szybki bez zamkniec :(
moze ktos ma cos takiego na zbyciu albo wie gdzie to kupic
notabebne moze ktos wie czy od DF-a pasuje albo od starego malca?

pozdrawiam
wojtas

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » pn sie 30, 2004 10:55 pm

Stary model fiata 125p miał takie same. Ja założylem właśnie z niego bo mnie też obrobili nivkę w Krakowie a szybki sprzedają bez klamek. Tylko nie pamiętam czy te z fiata mają guzik blokady czy nie bo potem wymienilem na oryginał.

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » pn sie 30, 2004 11:52 pm

Hello :)21
No więc ten element ma numer katalogowy 2121-6103062/63 - w zależnosci od strony z ktorej jest . Możesz spróbowac sprowadzic to w sklepie na ul.Wawrzyniaka. U "Bereta" na Grudziencu to nawet nie ma mowy, podobnie jak w sklepie na Śródce... Ten element oprócz starszego fiata 125 posiadały takze stare maluchy i starsze kanciate Łady "5" i chyba też Żyguli-więc mozna popatrzec na szrotach jeśli Tobie tak na tym zależy. Po za tym pozosteje kwestia jego skutecznego montażu - jest tam stałe obciażenie więc musi on być naprawdę odpowiedni , jednak jaki by on nie był nie ma się cołudzić że pozytywnie zniesie weryfikacje włamaniową :)3 .
Ja osobiście zrezygnowałem z niego na korzyść całej szyby - jest szczelniej, ciszej i bezpieczniej 8)
No i cała szyba sie opuszcza :)21
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
Vojti
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Vojti » wt sie 31, 2004 4:44 pm

a co do calej szyby bez lufcika da sie przerobic drzwi i wstawic wieksza szybe?

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr wrz 01, 2004 2:19 am

jest z tym trochę kłopotu - ja bym to odradzał ...
Primo. istnieją oryginalne całe szyby do drzwi w nivie - jednakże same drzwi do takich mają inne : miejsca mocowań kołek do przesówania linki, podnośnik, listwę szyby i uszczelki...
Secundo , prawidłowy montaż takiej szyby tak jak każe to producent w odpowiednich drzwiach (wykorzystanie wszystkich kólek i odpowiednich elementów mechanizmu podnoszenia szyby) nie jest możliwy :lol:
Każdy inny z wykorzystaniem tych elementów będzie iluzoryczny - tzn. szyba nie będzie trzymała pionu , będzie poruszała się do wewnatrz i na boki...
Mam takie szyby w Nivie i sa ok ale dopiero po zastosowaniu ramieniowych podnośników z innych marek (u mnie jest z BMW i się sprawdza-bo mechanizm który proponują do Nivy to jakaś pomyłka),wycięciu wszystkich kółek i ograniczników z dzrzwi 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt sty 15, 2008 1:53 pm

Po wielu latach ... Odświeżam temat !! :wink:

Chcę oprzeć podnoszenie szyby - tej nie dzielonej - w drzwiach na oryginalnym podnośniku z "nowej" nivki z wykorzystaniem wszystkich tych kólek - ale jest pewien problem z jej mocowaniem :(

W szczególności chodzi mi o poprowadzenie linek i punktów podparcia tak aby szybka swobodnie chodziła i nie przechylała się !! :roll:

Wiem po schemacie fabrycznym jak to powinno wyglądać ale.... - ale albo w tym schemacie poprowadzenia linek jest jakiś błąd albo coś w praktyce jest nie tak...

W związku z tym zwracam się z prośbą to tych którzy mają w swych drzwiach od nivki całą niedzielona i opuszczana szybę - aby umieścili zdjęcie drzwi od środka (po zdjęciu maskownicy) z widocznym i prawidłwo poprowadzonym oraz działającym mechanizmem opuszczania tej szybki w praktyce :D

Myślę że fotka z widocznym mechanizmem podnoszenia tej niedzielonej czyby pomoże rozwiać mi pewne wątpliwości co do prawidłowego działania tego mechanizmu :)
Sprawa nie jest pilna ale jeśli ktoś ma okazję czy możliwość zrobienia i umieszczenia takiego zdjęcia to bardzo proszę :)25
Obrazek

watażka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: watażka » wt sty 15, 2008 10:49 pm

zdecydowanie nie ma mozliwości zrobienia takiego zdjęcia ponieważ conajmniej jedno z kółek prowadzących znajduje się ponad otworami przesłąniętymi maskownicą, zaś przedstawienie tego w kilku zdjęciach robionych z różnych miejsc nic ci nie pomoże, dokładnie przyglądnij się schematowi i kombinuj, naprawdę treba troszkę pogłówkować, mi udało się po jakieś godzinie i kilkunastu kombinacjach, ale po jakimś czasie spotkała mnie niespodzianka: linkę nie umieściłem na kółku tylko za nim i w pewnym momencie linka odcięła kółko i ...... narazie szyba podparta kołeczkami :D :D

Awatar użytkownika
Druss1982
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Druss1982 » wt sty 15, 2008 10:54 pm

ja byłem inteligentniejszy i pierwszego dnia urwałem zamknięcie po stronie pasażera. Wiecie może czym je przykleić ??
NIVA 1.7i `96

watażka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: watażka » wt sty 15, 2008 10:59 pm

jakoś ciężko myślę - zamknięcie czego??

Awatar użytkownika
Druss1982
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Druss1982 » wt sty 15, 2008 11:01 pm

lufcika, tak jak w temacie, haineken rozjaśnia umysł :lol:
NIVA 1.7i `96

watażka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: watażka » wt sty 15, 2008 11:17 pm

wcześniej nawiązałem się do tematu podnośnika szyby poruszonego przez Snipera więc nie leżało mi w kontekście

Awatar użytkownika
Druss1982
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Druss1982 » wt sty 15, 2008 11:18 pm

kontekst bywają złośliwe
NIVA 1.7i `96

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » wt sty 15, 2008 11:20 pm

Druss1982 pisze:ja byłem inteligentniejszy i pierwszego dnia urwałem zamknięcie po stronie pasażera. Wiecie może czym je przykleić ??
Polecam żywicę UHU 300+, tylko jessst ból, trzeba trzymać 12 godzin, a zimą to i z 24 :)21 :)21 :)21
A tak poważnie to dobrze usunąć resztki starego kleju, odtłuścic acetonem, okleić, mocno docisnąć-najlepiej skimś ściskiem i podgrzewać suszarką do włosów, nawet do 100 stopni C. Klej utwardza się wtedy w 30-60 minut i ma znacznie większą wytrzymałość niż utwardzany na zimno.
Albo pojechać do szybiarzy, oni mają jakieś spec-wynalazki.
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
Druss1982
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Druss1982 » wt sty 15, 2008 11:21 pm

wielkie dzięki, powiedz mi jeszcze gdzie moge kupic to cudo
NIVA 1.7i `96

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » wt sty 15, 2008 11:42 pm

Castorama itp budy handlowe,dobry slkep chemiczno-narzędiowy itp. Zielono żółte opakowanie, dwie tubki po 20g (albo 50-nie pamiętam).
Nie kup przypadkiem niebiesko-żółtego, wiążącego w kilka minut, bo to kicha, przynajmniej do tego. Koło 20 zł.
1,6 '92, 1,7i '98.....

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » śr sty 16, 2008 8:28 am

polecałbym klej do szyb lub takie triko którym "szybiarze" kleją lusterka do szyb
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » śr sty 16, 2008 11:50 am

watażka pisze:zdecydowanie nie ma mozliwości zrobienia takiego zdjęcia ponieważ conajmniej jedno z kółek prowadzących znajduje się ponad otworami przesłąniętymi maskownicą, zaś przedstawienie tego w kilku zdjęciach robionych z różnych miejsc nic ci nie pomoże, dokładnie przyglądnij się schematowi i kombinuj, naprawdę treba troszkę pogłówkować, mi udało się po jakieś godzinie i kilkunastu kombinacjach, ale po jakimś czasie spotkała mnie niespodzianka: linkę nie umieściłem na kółku tylko za nim i w pewnym momencie linka odcięła kółko i ...... narazie szyba podparta kołeczkami :D :D
Heh spoko spoko nie takie układankii już rozwiązywałem :) potrzebne mi tylko części tych puzzli :D
Wiem że chyba z 2 kółka idą wyżej pod blachą - ciekaw jestem po prostu jak zachodzą i skąd przychodzą do nich linki. Jesli dało by się odwrócić aparat w środku i zrobić zdjęcie z lampa błyskową czy też podświetlić te elementy latarką to coś powinno być widać. 8)

Rozumiem że poniosłeś fiasko jeśli chodzi o montaż tego podnośnika tak aby to działało prawidłowo...jak zaczniesz ruszac szybę to to wszystko jebudut .... fakt że te kółka to badziewie raz za mocno raz za słabo przyspawane - część z nich już odcinałem to wiem :)21 - ale brak któregokolwiek z nich już na starcie przekreśla prawidłowe zamontowanie tego kretyńskiego podnośnika i w ogóle systemu podnoszenia szyby :evil:

Swoją drogą to chyba najbardziej skomplikowany element w całej nivie :D

tak wygląda w praktyce jak Ruskie zaczynają kombinować jakieś nowe elementy częściowo oparte na swoich starych elementach zamiast zrobić coś prostego jak konstrukcja cepa. Ruskie złomy są i nadal powinny być proste w konstrukcji to jest ich plusem a nie że sztaby inżynierów z różnych firm i warsztatów głowią się jak wykorzystać elementy "oryginalnego" podnoszenia szyby tak żeby to działało właściwie i nikt po pogłówkowaniu i rozważeniu rozmaitych kombinacji nie może udzielić na to odpowiedzi :evil:

Do tego jeszcze teraz gdzieś mi ten schemat przepadł :)20 - pewnie gdzieś w hangarze się zapodział bo każdy kto próbował w praktyce rozwiązać tą kosmiczna zagadkę podpierał się również nim hehe.

Karw.a ruskie kombinatory - na pohybel !! :evil:
Nie mogli zrobić nożycowego podnośnika - skoro dali nową szybe tylko kużwa zabawa z dodatkowymi kółkami i dłuższą linką :)24

Jeszcze trochę spróbuje pogółwkować z jakimś świeżym spojrzeniem - więc nadal proszę o zdjęcia tego mechanizmu - jeśli ktoś takowy posiada i działa u niego normalnie :roll:

A jak nie to pewnie chwycę za gumówke jak wcześniej i żegnajcie pieprzone kółeczka - wstawie nozycówke z Bayerische Motorenwerke :)21
Obrazek

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » śr sty 16, 2008 11:59 am

Druss1982 pisze:ja byłem inteligentniejszy i pierwszego dnia urwałem zamknięcie po stronie pasażera. Wiecie może czym je przykleić ??
ja w jednej Nivce skleiłem POxipolem też trzymało, w drugiej Nivce podjechałem juz do szybiarzy bodaj JAAn firma się nazywa czy jakoś tak , sieciowa, chyba w całej Polsce rozpowszechniona.Tam przykleili i zaskoczyli mnie...bo zrobili to ze "free" :)2. Trzyma do dzisiaj...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

watażka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: watażka » czw sty 17, 2008 10:07 pm

w nawiązaniu do problemu Snipera: zajrzałem do drzwi z poprawnie działajacym mechanizmem i.... spróbuję opisać przebieg linki, zaś jeżeli ci to pomoże zrobiłem parę zdjęć ,(które niewiele pokazują) jak jesteś zainteresowany to prześlę ci na priv, bo nie wiem jak je umieścić na forum.
Przebieg linki: (otwarte drzwi od pasażera) linka od mechanizmu (bliższa wnętrza samochodu) schodzi na dolne prawe kółko (to przymocowane do zewnętrznej blachy drzwi), następnie do góry poprzez prawe mocowanie szyby do kółka górnego prawego, dalej w dół do kółka dolnego lewego (tego co służy do napinania linki), następnie do góry poprzez drugie lewe mocowanie szyby do kólka górnego lewego (tego gdzieś tam nad klamką) i z tego kółka do mechanizmu. Proste ?? !! ?? !!

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Post autor: sebaska » pt sty 18, 2008 10:11 am

Zdjęcia umieszcza się prosto, ale nie wprost :)

Tzn. trzeba je umieścić na jakimś serwerze a potem link do zdjęcia (link do :)4 samego :)4 zdjęcia a nie do storny ze zdjęciem !!) wkładamy pomiędzy [img] a [/img]

pzdr
\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”