watażka pisze:zdecydowanie nie ma mozliwości zrobienia takiego zdjęcia ponieważ conajmniej jedno z kółek prowadzących znajduje się ponad otworami przesłąniętymi maskownicą, zaś przedstawienie tego w kilku zdjęciach robionych z różnych miejsc nic ci nie pomoże, dokładnie przyglądnij się schematowi i kombinuj, naprawdę treba troszkę pogłówkować, mi udało się po jakieś godzinie i kilkunastu kombinacjach, ale po jakimś czasie spotkała mnie niespodzianka: linkę nie umieściłem na kółku tylko za nim i w pewnym momencie linka odcięła kółko i ...... narazie szyba podparta kołeczkami

Heh spoko spoko nie takie układankii już rozwiązywałem

potrzebne mi tylko części tych puzzli
Wiem że chyba z 2 kółka idą wyżej pod blachą - ciekaw jestem po prostu jak zachodzą i skąd przychodzą do nich linki. Jesli dało by się odwrócić aparat w środku i zrobić zdjęcie z lampa błyskową czy też podświetlić te elementy latarką to coś powinno być widać.
Rozumiem że poniosłeś fiasko jeśli chodzi o montaż tego podnośnika tak aby to działało prawidłowo...jak zaczniesz ruszac szybę to to wszystko jebudut .... fakt że te kółka to badziewie raz za mocno raz za słabo przyspawane - część z nich już odcinałem to wiem

- ale brak któregokolwiek z nich już na starcie przekreśla prawidłowe zamontowanie tego kretyńskiego podnośnika i w ogóle systemu podnoszenia szyby
Swoją drogą to chyba najbardziej skomplikowany element w całej nivie
tak wygląda w praktyce jak Ruskie zaczynają kombinować jakieś nowe elementy częściowo oparte na swoich starych elementach zamiast zrobić coś prostego jak konstrukcja cepa. Ruskie złomy są i nadal powinny być proste w konstrukcji to jest ich plusem a nie że sztaby inżynierów z różnych firm i warsztatów głowią się jak wykorzystać elementy "oryginalnego" podnoszenia szyby tak żeby to działało właściwie i nikt po pogłówkowaniu i rozważeniu rozmaitych kombinacji nie może udzielić na to odpowiedzi
Do tego jeszcze teraz gdzieś mi ten schemat przepadł

- pewnie gdzieś w hangarze się zapodział bo każdy kto próbował w praktyce rozwiązać tą kosmiczna zagadkę podpierał się również nim hehe.
Karw.a ruskie kombinatory - na pohybel
Nie mogli zrobić nożycowego podnośnika - skoro dali nową szybe tylko kużwa zabawa z dodatkowymi kółkami i dłuższą linką
Jeszcze trochę spróbuje pogółwkować z jakimś świeżym spojrzeniem - więc nadal proszę o zdjęcia tego mechanizmu - jeśli ktoś takowy posiada i działa u niego normalnie
A jak nie to pewnie chwycę za gumówke jak wcześniej i żegnajcie pieprzone kółeczka - wstawie nozycówke z Bayerische Motorenwerke